Το ΠΑΚΟΕ από το 1979 που ξεκίνησε την αγωνιστική του πορεία διαμαρτύρεται για τις παρεμβάσεις στη φύση με την παραποίηση του DNA πολλών οργανισμών – φυτικών και ζωικών – «δήθεν» με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλέον ανθεκτικών μορφών στους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς. Έτσι, με την παρακάτω διαδικασία (NPBTs) θα μπορεί να αλλάζει η μορφή και η υφή ενός οργανισμού – όχι με παρεμβάσεις στο DNA του αλλά στον τρόπο διαβίωσής του. Το ΠΑΚΟΕ επιβραβεύει αυτές τις τεχνικές και τις ενθαρρύνει με τις παρεμβάσεις του στα διεθνή fora.
Οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών (NPBTs) προέκυψαν ως μια γεωργική λύση την τελευταία δεκαετία, μέσα από την ανάπτυξη νέων φυτικών ποικιλιών τροποποιώντας το DNA των σπόρων και των φυτικών κυττάρων.
Τον Ιούλιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) αποφάνθηκε ότι οι οργανισμοί που δημιουργούνται με μεταλλαξιογένεση ή γονιδιακή επεξεργασία στη φυτική αναπαραγωγή, είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMO) και πρέπει να εμπίπτουν στην οδηγία για τους GMO. Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε έντονη συζήτηση. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας και των αγροτών εκτίμησαν ότι η απόφαση θα προκαλούσε πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας, ενώ περιβαλλοντολόγοι και βιοκαλλιεργητές την χαιρέτισαν, σημειώνοντας ότι κατέστη δυνατό «οι κρυμμένοι GMO» να μη μπουν στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα.
Πιο αναλυτικά, αξιωματούχοι της βιομηχανίας, οι οποίοι ζητούν ένα ξεχωριστό πλαίσιο για τις NPBTs, υποστηρίζουν ότι, αντίθετα με τους GMO, δεν προστίθεται ξένο DNA και ότι αυτές οι διεργασίες θα μπορούσαν να εμφανιστούν επίσης φυσικά.
Από την πλευρά της η IFOAM, διατύπωσε το επιχείρημα ότι «Εάν οι νέες τεχνικές γενετικής μηχανικής δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας για τους GMO, αυτό θα οδηγήσει στην απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα χωρίς αξιολόγηση, προέγκριση και ανιχνευσιμότητα».
Ο πρόεδρος της Thomas Fertl, υποστήριξε πως η εφαρμογή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ σημαίνει ότι ακολουθείται η αρχή της προφύλαξης και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
«Μια τέτοια κατάσταση θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατο για τους βιοκαλλιεργητές και τους συμβατικούς αγρότες χωρίς GMO από το να αποκλείσουν την παρουσία GMO στην παραγωγική τους διαδικασία και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των καταναλωτών», πρόσθεσαν βιοκαλλιεργητές.
Σε δηλώσεις του στο euractiv.com, ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Vytenis Andriukaitis είχε σημειώσει ότι οι «νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών» χρειάζονται νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες προηγμένες τεχνολογίες.
Ο αρμόδιος
για τη Γεωργία Επίτροπος, Phil Hogan, είχε
αναφέρει ότι αναμένει από το νέο
εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να παρουσιάσει
μια νέα πρωτοβουλία για το θέμα: «Η
συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών
αναζητά μια πρωτοβουλία από την Επιτροπή
προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η
νομικής φύσεως υπόθεση που προέκυψε
από την πρόσφατη απόφαση του ECJ».