Πριν δεκαπέντε (15) χρόνια το ΠΑΚΟΕ είχε πραγματοποιήσει έρευνα για την ποιότητα του νερού ύδρευσης σε πολλές περιοχές του Βόλου καθώς επίσης και στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Τότε είχε διαπιστώσει πολλά προβλήματα με το μικροβιακό φορτίο καθώς και η παρουσία βαρέων μετάλλων ήταν σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα υπήρξε δικαστική έντονη διαμάχη με την ΔΕΥΑΜΒ και οι υπεύθυνοι είχαν πρωτόδικα καταδικαστεί. Έκτοτε δυστυχώς τώρα οι υπεύθυνοι «ρίχνουν» τα προβλήματα στους κατοίκους τους οποίους πρέπει να καταγγείλουν και να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Για αυτό από τα παρακάτω διαπιστώνονται αφενός οι εγκληματικές ενέργειες των παράνομων και αδιάφορων κατοίκων αλλά αφετέρου η έλλειψη και η ανεπάρκεια των ελέγχων από την….ΔΕΥΑΜΒ που οι κάτοικοι του Δήμου πληρώνουν…αξιοσέβαστους με την κρίση που  περνάμε μισθούς.

Εδώ και πέντε χρόνια στο Δήμο Βόλου έχουν σημειωθεί δεκάδες περιπτώσεις καταστροφής δημοτικών υποδομών ύδρευσης, συστημάτων χλωρίωσης και γενικότερα δολιοφθορών. Αυτές οι δολιοφθορές δεν έχουν απλώς οικονομικό αντίκτυπο στα δημοτικά ταμεία για την αποκατάσταση τους ούτε απλώς στην απασχόληση συνεργείων που μεταθέτουν άλλες απαραίτητες εργασίες. Θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία καθώς στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων διαπιστώνεται μετά τις δολιοφθορές επιβάρυνση του νερού με μικροβιακό φορτίο.

Στην περιοχή Άνω Λεχώνια συνεχίζει να είναι σε ισχύ για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ με την οποία απαγορεύεται η χρήση νερού για ανθρώπινη κατανάλωση. Μια εβδομάδα νωρίτερα άγνωστοι είχαν προχωρήσει σε εκτεταμένες καταστροφές, αφαίρεσαν εξαρτήματα διακόπτοντας τη ροή του νερού προς τα Κάτω Λεχώνια, κατέστρεψαν τον διπλό αγωγό του εξωτερικού υδραγωγείου, αφαίρεσαν υδραυλικά εξαρτήματα και διέκοψαν το σύστημα απολύμανσης. Στην Μακρινίτσα επίσης άγνωστοι μπάζωσαν τον αγωγό ύδρευσης αφήνοντας σχεδόν χωρίς νερό το χωριό για να…ποτίσουν τα κτήματά τους. Αλλά και πρόσφατα εξελίχθηκε ολόκληρο σίριαλ με τους χλωριωτές στις δεξαμενές υδροδότησης  των Σταγιατών. Για άλλη μια φορά άγνωστοι προχώρησαν σε απανωτές καταστροφές των χλωριωτών, κάποιοι έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν τις ζωές υπαλλήλων της ΔΕΥΑΜΒ που πήγαιναν για την αποκατάσταση του συστήματος. Κάθε φορά που ο χλωριωτής έβγαινε εκτός λειτουργίας στο νερό διαπιστώνονταν ολικά κολοβακτηροειδή και ecoli  των οποίων οι τιμές πρέπει να είναι μηδενικές με βάση την σχετική ΚΥΑ για την ασφάλεια του νερού προς πόση.

Έχουν κατατεθεί δεκάδες μηνύσεις κατ’ αγνώστων αλλά δεν έχουν καμία εξέλιξη, καθώς οι υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο.