Και ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ για τη «δήθεν» ανακύκλωση που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν ξεπερνά, ιδιαίτερα για τα πλαστικά ούτε το 4% .

Έλεος Κύριοι της εξουσίας.

Με αυτή την αποκαλούμενη Ε.Ε.Α.Α. τι θα κάνετε επιτέλους.

Κύριε …Νέε Περιφερειάρχη Αττικής, τι σκοπεύετε να κάνετε με την χρυσοφόρο για λίγους αγορά των σκουπιδιών;

Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι οι χώρες της Δύσης πετούν εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες αντί να τα ανακυκλώνουν.

Πρόσφατα στη Γενεύη έλαβε χώρα μία παγκόσμια διάσκεψη που θα αποφάσιζε για το αν θα απαγορευτεί η εξαγωγή πλαστικών σε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν. Αν και η ιδέα αυτή έχει τεράστια υποστήριξη, υπάρχουν μεγάλες εταιρείες και κυβερνήσεις ισχυρών κρατών, όπως του Τραμπ, που θέλουν να τη σαμποτάρουν.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορούν να επεξεργαστούν τα πλαστικά σκουπιδια και δεν έχουν αποτελεσματικά συστήματα ανακύκλωσης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πλαστικά να καταλήγουν στη θάλασσα. Είναι προφανές πόσο παράλογο είναι αυτό που συμβαίνει.

Από την άλλη όμως είναι η Νορβηγία που ηγείται μιας ομάδας χωρών που πιέζει για να προστεθεί το πλαστικό στη συμφωνία για τα επικίνδυνα απόβλητα, έτσι ώστε να μην μπορεί να εξάγεται εκτός και αν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα υποβληθεί στην κατάλληλη επεξεργασία.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ