Το ΠΑΚΟΕ πρωτοπόρο στις καταστροφές στο ΜΑΤΙ, μέτρησε πρώτο τον επικίνδυνο αμίαντο και τα υπόλοιπα βαρέα μέταλλα.
Έτσι και τώρα θα επιδιώξει να συνεργαστεί με το ΤΕΕ ούτως ώστε με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα να πάρουν «σάρκα και οστά» τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που πιστεύουμε ότι θα είναι όντως ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.
Όσοι εκτέθηκαν στο τοξικό περιβάλλον που δημιούργησαν τα προϊόντα καύσης της πυρκαγιάς στο Μάτι αντιμετωπίζουν περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης και 21% αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά, σύμφωνα με επιστήμονες του ΑΠΘ.
Οι επιστήμονες κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τις ίνες αμιάντου που έχουν διασκορπιστεί από τον αέρα στη γύρω περιοχή και κάνουν λόγο για ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την απομάκρυνσή τους. Η έρευνα που βασίστηκε σε ευρεία δειγματοληψία από 40 διαφορετικές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή μια εβδομάδα μετά τη φονική πυρκαγιά, τεκμηρίωσε και επιστημονικά την επιβάρυνση σε μέταλλα και οργανικές χημικές ενώσεις με τον σημαντικότερο κίνδυνο να εντοπίζεται στην ύπαρξη αμιάντου. Ο υπεύθυνος της έρευνας προτείνει να γίνει ανανέωση της δειγματοληψίας στις ίδιες 40 θέσεις για την μέτρηση των ινών αμιάντου, προκειμένου να διαπιστωθεί ο πραγματικός υπολειπόμενος κίνδυνος σήμερα. Αφού εντοπιστούν οι επιβαρυμένες περιοχές συνίσταται να αφαιρεθεί το χώμα σε βάθος 2-3 εκατοστών, να γίνει διαχείρισή του ως επικίνδυνου αποβλήτου και ασφαλής απομάκρυνσή του.
Από τις αναλύσεις και τις συγκρίσεις τιμών σε καμένα και μη καμένα εδάφη, παρατηρήθηκε ελεγχόμενη αύξηση (της τάξης του 20% κατά μέσο όρο) των επιπέδων των περισσότερων μετάλλων. Η αντίστοιχη μέτρηση για συγκεντρώσεις οργανικών ουσιών κυμαίνεται από 20% έως 50% με εξαίρεση τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες των οποίων η μέση τιμή σχεδόν διπλασιάστηκε.
Η διασπορά των προϊόντων καύσης σε σημαντικές αποστάσεις από τα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά φαίνεται από τις αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και οργανικών ενώσεων σε περιοχές όπως το Νταού Πεντέλης, το Λύρειο Ίδρυμα, ο Άγιος Ανδρέας καθώς επίσης και το σημείο δειγματοληψίας επί της οδού Αγίας Ειρήνης.
Ο υπεύθυνος της μελέτης λέει πως «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε υπερβολικά , όμως κάποιες περιοχές είναι πιο βεβαρημένες και πρέπει να γίνει άμεση απομάκρυνση απορριμμάτων που περιέχουν αμίαντο με ασφαλείς διαδικασίες από εξειδικευμένες εταιρείες στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.
Πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπει τη δημιουργία αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την προώθηση δράσεων αποκατάστασης στο χώρο που σημειώθηκε η πυρκαγιά. Η εταιρεία θα έχει την επωνυμία «Μάτι Ξανά» και θα υποβάλει προτάσεις και εισηγήσεις στις αρμόδιες Αρχές ενώ με πρωθυπουργική απόφαση θα οριστούν οι πόροι και η διαχείριση της. Επίσης προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Υποδομών μπορεί να προχωρούν η απομάκρυνση απορριμμάτων, αποβλήτων και κάθε επικίνδυνου υλικού, η αποξήλωση αμιάντου από οποιαδήποτε κατασκευή και κάθε αναγκαία ενέργεια αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Επιπλέον, προβλέπεται η κατάρτιση ειδικού χωρικού σχεδίου για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν με τη συνδρομή του ΤΕΕ. Το ΤΕΕ θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον υπουργό Περιβάλλοντος με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του σχεδίου την 23η Ιουλίου 2020. Για την υλοποίηση του έργου «το ΤΕΕ μπορεί να προβαίνει σε αναθέσεις κατά παρέκκλιση από οποιαδήποτε άλλη διάταξη που αφορά διαδικασία κατάρτισης συμβάσεων έργου, υπηρεσίας και προμήθειας. Οι βασικές κατευθύνσεις του ΤΕΕ είναι:
- Φυσικό περιβάλλον: προώθηση αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιμετώπιση δευτερογενών επιπτώσεων των κατολισθήσεων και προστασία από διάβρωση στο παράκτιο μέτωπο, αποκατάσταση του χαρακτήρα της περιοχής που ήταν δενδρώδης – θαμνώδης βλάστηση.
- Χρήσεις γης: ρύθμιση βάσει του χαρακτήρα της περιοχής παραθερισμού – κατοικίας – τουρισμού – αναψυχής
- Οδικό δίκτυο – Κυκλοφορία: ιεράρχηση οδικού δικτύου, προγραμματισμός της αναγκαίας κυκλοφοριακής υποδομής και ρύθμισης της κυκλοφορίας των οχημάτων, δημιουργία δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων
- Θαλάσσιο μέτωπο: διεύρυνση και ενίσχυση του κοινόχρησττου δημοσίου χαρακτηρα της παραλιακήςζώνης, απομάκρυνση ασυμβίβαστων χρήσεων και δραστηριοτήτων
Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως η απομάκρυνση των επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών που έμειναν εκτεθειμένα στα καμένα σπίτια, τις αυλές και τους δημόσιους χώρους θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 30/12/2018, βάσει της συμφωνίας μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και τεσσάρων εξειδικευμένων εταιρειών. Οι εργασίες περισυλλογής αμιάντου σταμάτησαν τον Ιανουάριο. Ακολούθως, την άνοιξη 2019 υπεγράφη νέα σύμβαση και οι εργασίες ξεκίνησαν μετά το Πάσχα, αλλά σταμάτησαν πάλι λόγω εκλογών.
Κατόπιν παρέμβασης του υπουργού Υγείας συνεδρίασε έκτακτα το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) και αποφασίστηκε ότι οι εγκαυματίες στο Μάτι θα παίρνουν με διαδικασίες fasttrack και δωρεάν τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται από τον ΕΟΠΥΥ, με βάση τα υλικά που κρίνονται αναγκαία από τους θεράποντες ιατρούς..
Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στις 23/07/2019 στο Μάτι στο σημείο όπου πριν από ένα χρόνο γράφτηκε η τραγική ιστορία μιας από τις πιο μαύρες σελίδες στην ελληνική ιστορία. Παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και μέλη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του εφοπλιστικού κόσμου. Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίστηκαν το απόγευμα όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών περπάτησαν σιωπηλά στους δρόμους από τους οποίους πέρασαν οι πληγέντες το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, στην προσπάθειά τους να βρουν ένα τρόπο διαφυγής από τη φωτιά. Αλγεινή εντύπωση και πολλά ερωτήματα προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης τόσο στην επιμνημόσυνη δέηση όσο και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις.