Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι με τέτοιες δίαιτες θησαυρίζουν μερικοί «αετονύχηδες» , όπως και με τα αναβολικά για τα παιδιά μας.

Συχνά βλέπουμε το φαινόμενο ένα άτομο να πανικοβάλλεται με το βάρος του και να ψάχνει απεγνωσμένα γρήγορη λύση για να χάσει τα περιττά κιλά. Έτσι καταφεύγει στις λεγόμενες «δίαιτες αστραπή» οι οποίες υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα.

Όμως αυτές οι δίαιτες προκαλούν απώλεια μυϊκού ιστού κάτι που σημαίνει μείωση του βασικού μεταβολισμού με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να χαθεί λίπος.

Συνήθως μία τέτοια δίαιτα είναι υπερπρωτεϊνική και είναι παράγοντας παθήσεων όπως η νεφροπάθεια, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και διαταραχών όπως η αυξημένη χοληστερόλη, το ουρικό οξύ , η ηπατική δυσλειτουργία και οι διαταραχές του εντέρου, ενώ προκαλεί έντονα τα αίσθημα αδυναμίας, ζαλάδες και κόπωση. Καθώς συχνά λείπουν τρόφιμα όπως δημητριακά, φρούτα, γαλακτοκομικά κ.α. οι δίαιτες αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά. Εξαιτίας των παραπάνω, η υγεία μας εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο.

Προκειμένου ο οργανισμός να «κάψει» λίπος και να μην χάσει μυϊκή μάζα και υγρά πρέπει ο ρυθμός απώλειας βάρους να είναι της τάξης 0,5 – 1 κιλό την εβδομάδα. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο άτομα που είχαν ακολουθήσει τέτοιου είδους δίαιτα να επαναπροσλάβουν όχι μόνο το χαμένο βάρος αλλά και επιπλέον κιλά.

Μπορεί λοιπόν η δίαιτα να υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους για το σύντομο χρονικό διάστημα που ορίζει, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για την επαναπρόσληψη βάρους που παρατηρείται.

Αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό μας από μία τέτοια δίαιτα μπορεί να είναι αφυδάτωση, ζαλάδα, ορμονικές διαταραχές, πονοκεφάλους, τριχόπτωση, ξηροδερμία, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές μνήμης, πτώση του ανοσοποιητικού. Επίσης εμφανίζονται ραγάδες και χαλάρωση μυών στο σώμα.

Συμπερασματικά, μία δίαιτα αστραπή προκαλεί στον οργανισμό μόνο αρνητικές συνέπειες για αυτό το λόγο είναι προτιμότερο το άτομο να υιοθετήσει μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών που θα στοχεύει κυρίως στη μείωση του σωματικού λίπους και συγχρόνως στην εκμάθηση του σωστού τρόπου διατροφής.

Κατηγορίες: ΔΙΑΤΡΟΦΗ