Τα παρακάτω αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στις τόσες καταγγελίες που δεχόμαστε καθημερινά για τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά, τα ιχθυηρά , τα ψωμιά, τα παγωτά και άλλα που δυστυχώς ο…πολύ λίγος ΕΦΕΤ δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα, επειδή οι ελεγκτικός μηχανισμός με την ανεπαρκή στελέχωση του, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα σημερινά δεδομένα.
Ο ΕΦΕΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα από το παθογόνο μικρόβιο Listeria monocytogenes σε μη προσυσκευασμένα προϊόντα. Έτσι, φέτες από καπνιστό ή βραστό ζαμπόν, καπνιστή ή βραστή γαλοπούλα, καπνιστό ή βραστό κοτόπουλο, πάριζα και μορταδέλα πρέπει να κόβονται , παρουσία του πελάτη, στα μηχανήματα κοπής των σούπερ μάρκετ. Οι παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο λιστερίωσης έχουν να κάνουν με το χειρισμό, τη διατήρηση και το χρόνο κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.