ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 343 / 04-06-2019

 

5 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ, ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ», ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΣΤΙΣ 12:00 μ.μ. ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΛΩΡΟΥ 8 (ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ).  ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑ.Κ.Ο.Ε. (www.pakoe.gr) και στο Facebook Pakoe.  

 

 

5 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

ΗΜΕΡΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΟΡΤΗΣ

 

To ΠΑΚΟΕ διακηρύσσει, καταγγέλλει και αναγγέλλει

τα παρακάτω

 

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ

 

Η κλιματική αλλαγή είναι πια ένας εφιάλτης που καθημερινά βλέπουμε τα αποτελέσματά του. Το 2019 ξεκίνησε, σε σχέση με το 2018, πιο έντονο στις ΗΠΑ, στην Ασία και την Αφρική. Η Ευρώπη στο βόρειο-βορειοδυτικό τμήμα της, μας έδειξε με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στις Σκανδιναβικές χώρες, πόσο πιο καταστροφικό μπορεί να είναι.

Η ταχεία τήξη των πάγων στην Αρκτική και στην Ανταρκτική, αποδεικνύει τη μέση ετήσια αύξηση της θερμοκρασίας, τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά 1 βαθμό.

Βέβαια, αυτοί που εκπροσωπούν τα lobbies των CFC (οργανοχλωριωμένοι υδρογονάνθρακες) πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. Τα δεκάδες χιλιάδες θύματα όμως, καθημερινά αποδεικνύουν το αντίθετο. Οι κατολισθήσεις των βουνών στα φιόρδ της Νορβηγίας, είναι πλέον μηνιαίο φαινόμενο, πράγμα το οποίο, πριν από 50 χρόνια, γίνονταν κάθε 10-15 χρόνια. Οι ξηρασίες στη Μ. Ανατολή και στη ζώνη Σαχέλ της Βόρειας Αφρικής, είναι σχεδόν ένα σύνηθες φαινόμενο. Η Ινδία κάθε χρόνο, εξαιτίας της κατάχρησης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, χάνει σχεδόν το 1/20 του ζωικού και φυτικού της κεφαλαίου.

Τα lobbiesείναι τόσο ισχυρά, που δεν διστάζουν, παρά το γεγονός ότι το ξέρουν, να εγκαθιστούν πυρηνικά εργοστάσια σε ζώνες υψηλού κινδύνου σεισμικότητας. Το 2006 και 2009, η Ελλάδα, μαζί με τους υγιώς σκεπτόμενους Τούρκους πολίτες, είχαν αντιδράσει στην κατασκευή του εργοστασίου στο Ακούγιου, 2,5 μόλις μίλια από την Κω, στα τουρκικά παράλια. Στις αρχές του 2018, διαβάσαμε και είδαμε στις ειδήσεις τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την εγκατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου, κόστους 20 δις δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων πέντε ετών, παγκοσμίως. Το εργοστάσιο αυτό θα είναι τέσσερις φορές ισχυρότερο από το εργοστάσιο στο Τσερνομπίλ, που εξεράγει το 1986 με τεράστια θανατηφόρα κρούσματα, που ακόμα συνεχίζονται στην Ουκρανία.

 

ΝΤΡΟΠΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΟΡΤΗ

 

 

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑ.Κ.Ο.Ε.

 

Στις 16 Ιουνίου κλείνουν σαράντα (40) χρόνια λειτουργίας του «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ» και των συνεργατικών φορέων του (ΚΕΚ-ΠΑΚΟΕ, ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΣ, ΟΙΚΟΕΝ, ΟΙΚΟ-ΓΗ).

Το ΠΑΚΟΕ ξεκίνησε το 1979 µε τα ερευνητικά του προγράµµατα δίνοντας µέσα από τον Τύπο συνεχώς στο λαό αποτελέσµατα ερευνών, γιατί πίστευε και πιστεύει ότι έρευνες που δεν δίνονται στο λαό για την ενηµέρωσή του δεν βοηθούν την κοινωνική πρόοδο, αλλά δημιουργούν τέλµα στην ποιότητα ζωής και μακροπρόθεσμα αποτελούν τροχοπέδη για την ευημερία του λαού.

∆υστυχώς, το ΠΑΚΟΕ ήταν ο πρώτος φορέας που, δηµόσια και µε δικά του στοιχεία, μίλησε για το φωτοχημικό νέφος της Αθήνας (1979)  που το αγνοούσαν τελείως.  Από την ίδρυσή του ως σήµερα, το ΠΑΚΟΕ έχει οργανώσει και παρευρεθεί σε δεκάδες δηµόσιες εκδηλώσεις, έχει συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας για το φωτοχημικό μανιτάρι και συγχρόνως, έδωσε πολλές δικαστικές μάχες για την υπεράσπιση του δικαιώµατος της προφύλαξης της υγείας των πολιτών  των μεγάλων µας πόλεων. 

Με τις επεµβάσεις, τις πιέσεις και τις έγκυρες ανακοινώσεις  του ΠΑΚΟΕ προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, διαφύλαξε και  προασπίστηκε την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και έτρεψε πολλές φορές τον ρου των γεγονότων από τις  ζημιογόνες αποφάσεις σε βάρος  του φυσικού µας περιβάλλοντος.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του ανέρχονται σε πολλές δεκάδες, εκ των οποίων κυριότερες κατά κατηγορίες και τόπο είναι:

 

 

 

 

 

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

 

1. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

 

Στις περιοχές: Πειραιά, ∆ραπετσώνα, Νίκαια, Μαρκόπουλο Αττικής, Άγιοι Ανάργυροι, Ρέντης, Νέα Ιωνία, Χαλάνδρι, Βόλος, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Εύοσµος, Κέρκυρα, Κερατσίνι, Μοσχάτο, Ταύρος, Χολαργός, Πτολεµαΐδα, Μεγαλόπολη, Κρυονέρι, Άµφισσα, Μήλος, Ολυµπιάδα Χαλκιδικής, ενώ καθηµερινά σε σηµεία της Αθήνας και του Πειραιά κάνει µετρήσεις για τη συχνότητα εµφάνισης του φωτοχηµικού και όχι µόνο νέφους και και το ύψος συγκέντρωσης των βασικών ρυπαντών.

 

2. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ

 

Για  τριάντα έξι (39) συνεχή καλοκαίρια, µετρήσεις σε ολόκληρο το Σαρωνικό, Κορινθιακό και Ευβοϊκό.

Ø  Σε όλες τις πόλεις της Κρήτης.

Ø  Στη Μυτιλήνη στον κόλπο της Γέρας.

Ø  Στον Πατραϊκό,  Παγασητικό και Μαλιακό  κόλπο.

Ø  Στον κόλπο Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Αστακού, Νάξου, Ολυµπιάδας Χαλκιδικής, Μήλου, Ζακύνθου κ.λπ.

 

3. ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ  ΕΡΕΥΝΕΣ

 

Ø Πειραιάς (για την επίδραση της ρύπανσης στη θνησιµότητα των κατοίκων).

Ø Νίκαια και Κερατσίνι (σε 200 παιδιά για συγκεντρώσεις µολύβδου στο αίµα και ηπατίτιδα).

Ø Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας ( σε 75 παιδιά, γενικές αιµατολογικές εξετάσεις, ηπατικές δοκιµασίες και συγκεντρώσεις µολύβδου στο αίµα).

Ø Ταύρος  (σε 50 παιδιά, γενικές αιµατολογικές εξετάσεις για µόλυβδο).

 

4. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

 

Ø Μύτικας, χοιροστάσιο Βέρρη.

Ø Κύµη, χοιροστάσιο «Πλατάνας» Ευβοίας.

Ø Μαραθώνας, χοιροστάσιο « Μαραθώνα».

Ø Μυτιλήνη, βυρσοδεψείο Σουρλάγκα.

Ø Άγιοι Θεόδωροι, ∆ιυλιστήρια Βαρδινογιάννη.

Ø Ελευσίνα, ΕΣΧΑ, ∆ιυλιστήρια ΠΕΤΡΟΛΑ.

Ø Αθήνα, βιοµηχανία SOFTEX, ΕΛΣΑ.

Ø Μήλος, ∆ΕΗ.

Ø Ολυµπιάδα  Χαλκιδικής, βιοµηχανία Χρυσού.

Ø Ρεβυθούσα Μέγαρα, υγροποιηµένο φυσικό αέριο.

Ø Μαρκόπουλο Αττικής (Λατοµείο)

Ø ΑΓΕΤ Βόλος- Μηλάκι Εύβοιας

Ø Βιοµηχανική ρύπανση Εύβοιας

Ø Ιχθυοτροφεία Πόρου και Σκορπονέρια

Ø Μύκονος

Ø ΕΛΠΕ (µετρήσειςΑτµοσφαιρικής Ρύπανσης)

 

5. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

 

Φιλοθέη, Ν. Ιωνία, Ν. Μάκρη, Μύτικας, Βάρη, Κρήτη, Μενίδι, Μεγαλόπολη, Πτολεµαΐδα, Χαλκιδική, Οινόφυτα Ωρωπός, Αργολίδα, Κορινθία, Αν. Αττική

 

6. ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ

 

 Έχει πραγµατοποιήσει εκατοντάδες µετρήσειςστάθµης θορύβου σε πολλές περιοχές της χώρας.

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

 

Επειδή πιστεύουµε ότι το οικολογικό πρόβληµαπαγκόσµια αλλά και τοπικά στον Ελλαδικό χώρο, πρέπει να αντιµετωπίζεται µε ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι εξυπηρετώντας στενά και βραχυπρόθεσµα την κοµµατική πολιτική κάθε κυβέρνησης που έρχεται στην εξουσία, διακηρύσσουµε ότι:

 

Καθήκον κάθε Έλληνα και ειδικότερα φορέων που ασχολούνται µε το πρόβληµα αυτό, είναι ο καθορισµός µιαςαδέσµευτης και αυτόνοµης οικολογικής πολιτικής, που θα στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων, µακριά από οποιαδήποτε κοµµατικήεκµετάλλευση.

 

Γι’ αυτό, µε την ευκαιρία της ΠαγκόσµιαςΗµέρας Προστασίας του Περιβάλλοντος Καλούµε κάθε Έλληνα πολίτη να συµβάλει στη διαµόρφωση και αποτελεσµατικότητα αυτής της  αδέσµευτης οικολογικής πολιτικής. Ζητάµε την ενεργό συµµετοχή στις οµάδες εργασίας του ΠΑΚΟΕ.

 

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΣΕ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

ΑΕΡΑΣ

 

Για την ατµοσφαιρική ρύπανση από την αρχή της λειτουργίας του Κέντρου µας είναι: οι βασικές  πηγές ρύπανσης είναι δύο (βιοµηχανία, αυτοκίνητα). Το ποσοστό συµµετοχής  των πηγών αυτών στη ρύπανση διαφέρει από περιοχή, αλλά και χρονικά από ώρα σε ώρα. ∆ηλαδή σε µια καθαρά αστική περιοχή (Παγκράτι) η ρύπανση τις πρωινές ώρες (7 –11) προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αυτοκίνηση.

Αντίθετα στις περιοχές Ρέντη, Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Μάνδρας η ρύπανση τις ίδιες ώρες προέρχεται από τη βιοµηχανία.

Επιπλέον οι βιοµηχανικές αυτές  περιοχές δέχονται τα αερολύµατα των βιοµηχανιών τις νυχτερινές ώρες (ιδιαίτερα τώρα που υποτίθεται ότι ελέγχεται η παραγωγή τους µόνο τη µέρα).

 

ΝΕΡΑ

 

Όσον αφορά το πρόβληµα της ρύπανσης στα νερά (πόσιµα, αποχετευµένα, θαλασσινά), όπως και παλαιότερα στο Σαρωνικό, Ευβοϊκό και Κορινθιακό,  προβλήµατα ρύπανσης – µόλυνσης γενικά και τοπικά υπήρξαν και υπάρχουν έντονα.

Για το πρόβληµα των µολυσµένων νερών παλαιότερα διατυπώθηκε από  κυβερνητική πηγή η θέση ότι: σε άλλες χώρες κολυµπούν µε χιλιάδες κολοβακτηρίδια και αναφέρθηκαν αριθµοί αρκετά υψηλοί για όρια κολύµβησης σε θαλασσινά νερά και ότι τα δικά µας θαλασσινά νερά του Σαρωνικού είναι πολύ καθαρά.

Η δική µας θέση από τα αποτελέσµατα των αναλύσεων που έγιναν σε πλαζ  του Σαρωνικού, Ευβοϊκού και Κορινθιακού κόλπου δείχνουν ότι τα θαλασσινά νερά έχουν ρυπανθεί και µολυνθεί και αρκετές πλαζ είναι επικίνδυνες για τη δηµόσια υγεία, βάσει της ελληνικής νοµοθεσίας – που ισχύει ακόµα – (ΕΙΒ/ 221/ 22 – 1 – 65 υγειονοµική διάταξη αλλά και της οδηγίας  2006/7 ΕΚ  Της Ε.Ε.).

Ακόµα κι αν έπειτα από τις τόσες πολλές πιέσεις, όλα αυτά τα χρόνια, προς τις κυβερνήσεις, άρχισε να λειτουργεί η Ψυτάλλεια  για τον καθαρισµό των λυµάτων που ρίχνονταν  στο Σαρωνικό,  δυστυχώς αυτή η θεραπεία δεν έχει κανένα σοβαρό αποτέλεσµα αφού η βλάβη αφέθηκε να γίνει µη αναστρέψιµη από την αδιαφορία των κρατούντων  τριάντα ολόκληρα χρόνια.

Οι γαλάζιες σηµαίες µπορεί να δίνονται αυθαίρετα για λόγους «δήθεν» τουριστικής ανάπτυξης   σε παραλίες που « οι ιδιοκτήτες τους » πληρώνουν τον φορέα που τις χορηγεί  δηλαδή( Γιάννης πίνει – Γιάννης κερνάει).

Με αποτελέσµατα του κρατικού µηχανισµού της περασµένης χρονιάς, γενικά οι ακτές είναι απροστάτευτες και που όποιος θέλει αφήνει  µολυσµέναλύµατα, σκουπίδια και µπάζα.

Πώς θα αντιµετωπίσουµε αυτό το πρόβληµα; Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και γιατί δεν δίνονται περισσότερες αρµοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και «ανεξάρτητους»  φορείς για  να µπορέσουν  να προλάβουν την ανεξέλεγκτη καταστροφή;

 

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ

 

Την προχειρότητα των µέτρων – πειραµάτων µε τα οποία αντιµετωπίζεται το χρόνια οξυµένοπρόβληµα της ατµοσφαιρικής ρύπανσης της Αθήνας και που τελικά µε βασικούς υπαίτιους τις βιοµηχανίες, το κύκλωµα των καυσίµων και  µε ευθύνη του δηµιουργού του χωροταξικού χάους, τις επιπτώσεις του οποίου  τις πληρώνει ο λαός της Αθήνας που ταλαιπωρείται στις ουρές  και το κέντρο που πλήττεται από αυτά τα µέτρα – ηµίµετρα. Γιατί το φωτοχηµικό νέφος δεν φεύγει µε αγιαστούρες και µαγικά ραβδάκια ή µαγικές συνταγές κύριοι…της όποιας εξουσίας.

Την µη αντικειµενικήενηµέρωση για τα προβλήµατα αυτά απ’ όλους τους φορείς που ασχολούνται. Σηµειώνουµε ότι επανειληµµένα έχουν σταλεί δελτία τύπου του ΠΑΚΟΕ για διάφορα προβλήµατα ρύπανσης και δεν ανακοινώνονται καθόλου, εξαιτίας των διαπλεκοµένων εκδότες – διαφηµιστές διάφοροι αλλά και εταιρείες (ΕΛΠΕ και άλλες).

Τη λαθεµένη πολιτική στο καυτό πρόβληµα των µολυσµένων ακτών. Σηµειώνουµε  εδώ ότι καταγγελίες που έχουν γίνει στο ΠΑΚΟΕ για διάφορες παθήσεις, αναφέρονται στα µολυσµένα νερά του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού. Αλλά για το ίδιο θέµααναφερόµαστε και στις  εκθέσεις του  ΠΕΡΠΑ που αναφέρουν ότι ο Σαρωνικός τη θερινή περίοδο δεν έχει καθόλου διαλυµένο οξυγόνο και θεωρείται νεκρός.

Την πλήρη αδιαφορία για το θέµα της ηχορύπανσης (θορύβου) και της ηλεκτροµαγνητικής ακτινοβολίας για το οποίο θα κηρύξουµε σταυροφορία.

Την σηµερινή εικόνα του ΥΠΕΚΑ, σχετικά µε την αντιµετώπιση των προβληµάτων στη σήραγγα του Υµηττού, στην Χαλκιδική µε την ELdorando, στο Σχοινιά, στις ιχθυοκαλλιέργειες,  στην Εγνατία Οδό, στην Παραλιακή Λεωφόρο τα έργα που καταστρέφουν το περιβάλλον, που στο πέρασµά τους δεν αφήνουν δέντρο όρθιο και που µε την τσιµεντένια τους  θωράκιση  σκλαβώνουν το  φυσικό µας περιβάλλον.

 

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΑΝΑΓΓΕΛΕΙ

 

Τη δηµιουργία ερευνητικών προγραµµάτων στους τοµείς ΑΕΡΑΣ – ΤΡΟΦΙΜΑ – ΝΕΡΑ και εθελοντικών οµάδων εργασίας για την υλοποίηση αυτών των προγραµµάτων.

Τέλος, πιστεύουµε ότι στην Ελλάδα το πρόβληµα της υποβάθµισης του περιβάλλοντος, είναι Εθνική υπόθεση και ενδιαφέρει κάθε Έλληνα πολίτη.

Στο σηµείο αυτό διατυπώνουμε την εξής θέση:

Η συνειδητοποίηση του προβλήµατος είναι αντιστρόφως ανάλογη της ευθύνης των πολιτών. ∆ηλαδή όσο µεγαλύτερη ευθύνη έχει για το πρόβληµα ο πολίτης τόσο λιγότερο συνειδητοποιείται και οργανώνεται για τη λύση του.

Γι’ αυτό καλούµε κάθε Έλληνα πολίτη να βοηθήσει ενεργά στις προσπάθειες που γίνονται για τη λύση των προβληµάτων εντασσόµενος στις οµάδες εργασίας του ΠΑΚΟΕ.

Στην µακρόχρονη πορεία του το ΠΑ.Κ.Ο.Ε ανέπτυξε διεθνείς σχέσεις µε ινστιτούτα και οργανισµούς όπως οι EPA, GSF, NAUMANN, BBC. Επίσης είναι µέλος των UNEP, ECOROPA, IUCN και IFOAM για την καλύτερη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος και διαθέτει ιδιόκτητα πιστοποιηµένα χηµικά – µικροβιολογικά εργαστήρια.

Η επίµονη και ουσιαστική παρουσία του ΠΑ.Κ.Ο.Ε στα διάφορα περιβαλλοντικά θέµατα κερδίζει συνεχώς έδαφος σε Εθνικό επίπεδο και έχει σαν συνέπεια να θεωρείται ένας από τους σοβαρότερους και ανεξάρτητους φορείς στον τοµέα του περιβάλλοντος.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την επισκεψιµότητα της ιστοσελίδας του ΠΑΚΟΕ (εβδοµαδιαίος αριθµός επισκεπτών 82.250άτοµα) τον Μάρτιο του 2018.

Συγκεκριμένα, οι επόμενες δράσεις του ΠΑΚΟΕ από τον Μάιο έως το τέλος του 2018 είναι οι ακόλουθες:

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

 

ΜΑΪΟΣ 2019 

 

1) Δειγματοληψίες, μετρήσεις, αναλύσεις, αποτελέσματα

α) Νερό ανθρώπινης κατανάλωσης (250 δείγματα)

β) Νερό θαλασσινό για κολύμβηση (850 δείγματα)

Αυτά αναλύονται για τρεις – τέσσερις μικροβιολογικές παραμέτρους (TotalFecal και Coli, εντερόκοκκοι, ψευδομονάδες) και τρεις χημικές παραμέτρους (ΝΟ3. Ρ2Ο5, DΟ).

γ)  Παγωτά

Σε αυτά λαμβάνονται δείγματα από ψυγεία κατανάλωσης (βιομηχανικά από 10 εταιρείες) και χύμα παγωτά από καφετέριες – ζαχαροπλαστεία. Συνολικά 130 δείγματα και αναλύονται για τρεις παραμέτρους (μικρόβια, λίπος, χρωστικές).

 

2) Έκδοση εφημερίδας τέλος Μαΐου

3) Συνέντευξη τύπου για τα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης

 

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

 

1) Δειγματοληψίες – αναλύσεις

                 α)  Εμφιαλωμένα νερά

                 β)  Αναψυκτικά

                 γ) Αντηλιακά – Γυαλιά ηλίου

 

                         2) Πλατεία Κλαυθμώνος τριήμερες εκδηλώσεις(5,6,7/6/2019).

  3) Συνέντευξη τύπου 10/6/2019 για τα αποτελέσματα έρευνας νερών θαλασσινών εκτός Αττικής.

             4) Συνέντευξη για εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά, γυαλιά ηλίου – αντηλιακά, στις 25/6/19

             5) Έκδοση εφημερίδας 25/6/19

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2019

 

            1) Δειγματοληπτικές και επαναληπτικές μετρήσεις θαλασσινών νερών σε Αττική, νησιά Αργοσαρωνικού, Ευβοϊκού, Κυκλάδες, Σποράδες. Διάρκεια 15 ημέρες.

             2) Αποτελέσματα σε συνέντευξη τύπου 25/6/2019.

          3) Σε νησιά Κυκλάδες, Αργοσαρωνικού ενημέρωση για την ποιότητα νερών κολύμβησης και δράσεις καθαρισμού ακτών με προβολή ντοκιμαντέρ και συζητήσεις (Μύκονος, Σαντορίνη, Ίος, Άνδρος κλπ.) 25-30/6/2019

             4) Έκδοση εφημερίδας

 

 

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019

             1) Ενημέρωση πληθυσμού για τις επαναληπτικές αναλύσεις θαλασσινών νερών σε νησιά και Αργοσαρωνικό.

              2) Έντυπο για τις πυρκαγιές

              3) 25 – 30/8 Προετοιμασία έρευνας στα σχολεία – κυλικεία

              4) Εφημερίδα

                         

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

 

                 1) 1-5/9 Οργάνωση έρευνας κυλικείων σχολείων (ερωτηματολόγια, πρόγραμμα αναλύσεων).

           2) 5-25/9 Έρευνα σε 20 σχολεία της Αττικής. Σύνταξη ερωτηματολογίων – Δειγματοληψία – Αναλύσεις

              3) 25-30/9 Έκδοση εφημερίδας

                         

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

 

             1) Έρευνα για καλλυντικά και φυτοφάρμακα

                          Δέκα από τα πλέον διαδεδομένα καλλυντικά θα αναλυθούν για τέσσερις βασικές παραμέτρους.

                       2) Έρευνα σε γαλακτοκομικά – γάλατα, τυριά, βούτυρα και άλλα παραπροϊόντα γαλακτοκομικών.

                          Θα ληφθούν 200 δείγματα και θα αναλυθούν για νοθεία και επικινδυνότητα.

                          3) Έκδοση εφημερίδας

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

 

            1) Έρευνες για το κύκλωμα σιτάρι – αλεύρι – ψωμί σε πέντε μύλους και δέκα αρτοποιεία

          2) Έρευνα σε πέντε βιομηχανίες αλλαντικών και είκοσι (20) προϊόντα σε SuperMarkets.

             3) Ημερίδα με θέμα «Πυρηνική ενέργεια; Όχι ευχαριστώ».

             4) Έκδοση εφημερίδας

             5) Καταγγελία στον Άρειο Πάγο για τα κυλικεία

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

 

                 1) Έρευνα για τα ελατοδάση και το έθιμο για τα έλατα

             2) Έρευνα για τα πόσιμα νερά σε δέκα δημοτικές εταιρίες στην Πελοπόννησο.

             3) Έρευνα στα Οινόφυτα για τ’ απόβλητα

             4) Αφιέρωμα της εφημερίδας για τις έρευνες του ΠΑΚΟΕ τα  τελευταία δέκα     χρόνια.

             5) Ημερίδα για το Ενεργειακό

 

ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗΝ!!!

 

 

 

Είναι σίγουρο ότι όλοι μας θέλουμε να κολυμπάμε σε καθαρές θάλασσες.

 

Το ΠΑΚΟΕ, 40 χρόνια συνεχώς, σε ενημερώνει υπεύθυνα και αντικειμενικά για τις περιοχές που μπορείς να κολυμπήσεις άφοβα, ιδιαίτερα για τα μικρά κορίτσια και αγόρια. Φέτος, το ΠΑΚΟΕ, αποφάσισε να επεκτείνει τις δειγματοληψίες και τις αναλύσεις σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Γι’ αυτό ζητάει από όλους εσάς που πιστεύετε στην αντικειμενική και τεκμηριωμένη ενημέρωσή του, να ενισχύσετε οικονομικά την εθελοντική προσπάθειά του, συμμετέχοντας στην αγορά των αναλωσίμων υλικών, μιας και οι δειγματολήπτες – αναλυτές, βιολόγοι – χημικοί, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ τις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.

Κατέθεσε στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας :

IBAN: GR1001106570000065748000521,

όποιο ποσό μπορείς, από 5 έως 100 €.

 

Το ΠΑΚΟΕ οφείλει να σε ενημερώνει.

Εσύ οφείλεις να το βοηθάς.