Κατά καιρούς υπάρχουν αντιφασκόμενοι επιστήμονες, για την θετική και μη επίπτωση της κατανάλωσης ζεστού ή κρύου νερού με το χυμό στημένου λεμονιού.  Το όξινο (3,5 οξύτητα) λεμόνι επηρεάζει τους στομαχικούς και κοιλιακούς μύες και προσδίδει την αίσθηση της οξείδωσης στον οργανισμό μας.  Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. πιστεύει ότι αυτό μπορεί να γίνεται μόνο δύο φορές την εβδομάδα και ξινίστε …μόνοι σας. 

Ο χυμός από μισό λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό περιέχει μόνο 6 θερμίδες. Γι’ αυτό το λόγο μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χυμό πορτοκαλιού και τα αναψυκτικά μειώνοντας έτσι τις θερμίδες που παίρνουμε. Για παράδειγμα ένα ποτήρι από χυμό πορτοκαλιού (237ml) περιέχει 110 θερμίδες και το μισό λίτρο αναψυκτικού περιέχει 182 θερμίδες. Η αντικατάσταση ακόμη και μόνο ενός από αυτά τα ποτά την ημέρα με ένα ποτήρι λεμονόνερο θα μπορούσε να μειώσει την ημερήσια λήψη θερμίδων κατά 100-200 θερμίδες.

Από τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σώμα μέχρι βελτίωση της σωματικής απόδοσης και την αποβολή των αποβλήτων από το σώμα, η κατανάλωση νερού για να παραμείνει ενυδατωμένος ο οργανισμός είναι ένας καίριος παράγοντας καλής υγείας.

Σύμφωνα με μελέτες ο καλά ενυδατωμένος οργανισμός είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την απώλεια βάρους. Η αυξημένη ενυδάτωση αυξάνει τη διάσπαση των λιπών και συμβάλλει στην απώλεια λίπους. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών, η οποία μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, πρήξιμο και αύξηση βάρους.

Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού. Η καλή ενυδάτωση ενισχύει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων που βρίσκονται σε κύτταρα τα οποία βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας για το σώμα. Το τελευταίο οδηγεί σε αύξηση του μεταβολισμού που με τη σειρά του οδηγεί σε επακόλουθη απώλεια βάρους. Ένας άλλος τρόπος που το νερό αυξάνει το μεταβολισμό είναι μέσω της θερμογένεσης η οποία είναι μία μεταβολική λειτουργία κατά την οποία οι θερμίδες καίγονται για να παράγουν θερμότητα. Σύμφωνα με άλλη μελέτη βρέθηκε ότι το νερό αυξάνει το μεταβολικό ποσοστό κατά 30% για 30-40 λεπτά.

Μέχρι σήμερα η έρευνα για το λεμονόνερο και το μεταβολισμό είναι σχετικά περιορισμένη. Όμως επειδή το νερό είναι το κύριο συστατικό , πιθανόν να έχει τα ίδια οφέλη στο μεταβολισμό , όπως και το απλό νερό.

Το νερό με λεμόνι έχει πολλά οφέλη όπως η προώθηση της ενυδάτωσης και η αύξηση του κορεσμού. Αλλά πρέπει να αναφερθεί ότι αυτά τα οφέλη προέρχονται απλά από το κύριο συστατικό που δεν είναι άλλο από το νερό. Περιέχει μεν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά αλλά αυτά δεν επηρεάζουν πιθανότατα το ανθρώπινο βάρος. Πάντως έχει βρεθεί ότι το λεμονόνερο μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την πρόληψη της νεφρολιθίασης λόγω των οξέων που περιέχει.

Κατηγορίες: ΔΙΑΤΡΟΦΗ