Επειδή η διαδικασία παρασκευής του καφέ και του τσαγιού, περιέχει καρκινογόνα φυτοφάρμακα από την καλλιέργειά τους και που το ΠΑΚΟΕ έχει επανειλημμένα καταγγείλει, εντούτοις οι ”μερακλήδες” δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Η Ελλάδα είναι δεύτερη στις 27 χώρες της Ε.Ε στην κατανάλωση καφέ.
Είμαστε χώρα γερόντων και το δημογραφικό πρόβλημα έχει εκτιναχτεί στα ουράνια, οι Έλληνες πολίτες δεν περισσεύουν.
Σύμφωνα με μία νέα διεθνή έρευνα η συχνή κατανάλωση καφέ ή τσαγιού –περισσότερο από δύο κούπες την ημέρα- σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Ο κίνδυνος αφορά τους καπνιστές αλλά και τους μη καπνιστές, καθώς επίσης όσους πίνουν καφέ με ή χωρίς καφεΐνη.
Στην έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία από 17 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 1.200.000 άτομα. Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν έδειξαν πως οι μη καπνιστές που έπιναν πάνω από δύο κούπες καφέ ημερησίως είχαν 41% πιο πολλές πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ, ενώ όσοι έπιναν αντίστοιχη ποσότητα τσαγιού, είχαν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου τσάι.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στον κίνδυνο ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή ή το είδος του καφέ (π.χ. με καφεΐνη ή χωρίς). Σύμφωνα με την μελέτη ο καφές τύπου «ντεκαφεϊνέ» σχετιζόταν με 15% μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι ο καφές με καφεΐνη.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι μάλλον είναι κάτι στη διαδικασία παρασκευής του καφέ που σχετίζεται με τη νόσο και όχι η καφεΐνη.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γλοιώματος ή καρκίνο του παχέως εντέρου και στα δύο φύλα, ούτε με καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων σε άνδρες καπνιστές. Επίσης βρέθηκε ότι ο καφές σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ το τσάι με μικρότερο κίνδυνο γλοιώματος στις γυναίκες. Τέλος, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες ο «ντεκαφεϊνέ» βρέθηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέως εντέρου.