Το ΠΑΚΟΕ το 2010 πραγματοποίησε μελέτη, έγραψε στην εφημερίδα του και κατέθεσε αγωγή σε βάρος της «Ελληνικός Χρυσός» . Σήμερα τα τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα συνεχίζουν να παράγονται και στοιβάζονται σε «λαγούμια» για να τ’ απολαύσουν οι…επόμενες γενιές και να προβληματίζονται για το μυαλό που κουβαλούσε η…προηγούμενη. Καλός ο μισθός σας κύριε…ανώνυμε της «Καθημερινής».

Στη Χαλκιδική πραγματοποιείται μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην Ελλάδα.  Σε μία περιοχή όπου η μεταλλευτική δραστηριότητα ευημερεί από το παρελθόν μέχρι σήμερα, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας έχοντας ως βασικό γνώμονα για κάθε δραστηριότητά της την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Για το λόγο αυτό δημιούργησε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και πρωτοποριακά προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη , προσβάσιμο από όλους προκειμένου ο καθένας να έχει ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος και της «υγείας» του. Σε 400 σημεία μέτρησης καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο

  • η ποιότητα του εδάφους και των υδάτων
  • η ποιότητα του αέρα
  • η σεισμικότητα, ένταση θορύβου και δονήσεων
  • το τοπικό οικοσύστημα και η βιοποικιλότητα

Η εταιρεία εφαρμόζει την αρχή της παράλληλης αποκατάστασης, δηλαδή εργασίες που εξυγιαίνουν τη γη και την επαναφέρουν στην αρχική της κατάσταση στα μέρη που ολοκληρώνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Η εταιρεία διατηρεί επίσης ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη μεγέθους 150.000τ.μ. που εκτείνεται σε περιοχή που ήταν παλιός χώρος απόθεσης. Καλλιεργούνται 400 και πλέον είδη τοπικών φυτών που ποτίζονται με ανακυκλωμένο νερό από το μεταλλείο Ολυμπιάδας και χρησιμοποιούνται στις αποκαταστάσεις.

Σε κάθε μεταλλείο παράγεται μία μορφή επεξεργασμένων καταλοίπων που ονομάζονται τέλματα και προκύπτουν από την  επεξεργασία του μεταλλεύματος. Παραδοσιακά τα τέλματα αποθηκεύονταν σε υγρή μορφή σε μεγάλες εγκαταστάσεις. Σήμερα οι σύγχρονες μέθοδοι της ξηρής απόθεσης αφαιρούν την περίσσεια νερού οπότε προκύπτει ένα αμμώδες υλικό που κατόπιν στοιβάζεται και συμπιέζεται καταλαμβάνοντας μικρότερη επιφάνεια γης για την αποθήκευση του και αυξάνοντας σημαντικά την ασφάλεια λόγω της σταθερής σύστασης του. Ο σύγχρονος χώρος ξηρής απόθεσης Κοκκινόλακα σχεδιάστηκε για να συγκεντρώσει τα ξηρά τέλματα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή και είναι μία υψηλών προδιαγραφών υποδομή για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα.

Κατηγορίες: KATAΓΓΕΛΙΕΣ