Διήμερη βουτιά της μετοχής κατά 30% στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2018.

Το ΠΑΚΟΕ έχει επανειλημμένα καταγγείλει τη ΔΕΗ για … κακοδιαχείριση εξαιτίας των υπέρογκων μισθών, της αχαλίνωτης και ανεξέλεγκτης διασποράς μεγάλων χρηματικών ποσών σε με σωστά προγραμματισμένες επενδύσεις και το βασικότερο από όλα τη μη ελεγχόμενη πορεία των κατά καιρούς ανακοινώσεών της για πωλήσεις της δικής μας … περιουσίας. Είναι ανεπίτρεπτο μετά από πολλά χρόνια το έλλειμμα να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. ΑΙΣΧΟΣ.

Σε ζημίες ρεκόρ οδήγησε η «καταιγίδα» χρονίων δομικών προβλημάτων τη ΔΕΗ κατά το 2018. Καλείται πλέον η επιχείρηση να αναπτύξει στρατηγική για να αντιμετωπίσει τα τέσσερα βασικότερα αυτών:

  • Προσαρμογή στην πανευρωπαϊκή τάση απανθρακοποίησης του ενεργειακού μίγματος, μειώνοντας τα κόστη των δικαιωμάτων ρύπων, με την όσο το δυνατόν ταχύτερη αύξηση του χαρτοφυλακίου της σε ΑΠΕ.
  • Διεύρυνση τομέων δραστηριοποίησής της με νέα αντικείμενα (όπως το φυσικό αέριο), που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν ένα ποσοστό των εσόδων και του πελατολογίου της, αλλά και να αντιμετωπίσει τον συνεχώς συρρικνούμενο κύκλο εργασιών της.
  • Επιστροφή οφειλών του Δημοσίου που θα δώσει εφάπαξ ταμειακές «ανάσες» και,
  • Τέλος, δραστικό περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξορθολογισμό των τιμολογίων για να αντανακλούν τα λειτουργικά της κόστη, ώστε να ανακτήσει τη χαμένη ρευστότητα.

Βέβαια, πλέον των δικών της ευθυνών, και η στενή εποπτεία της από την εκάστοτε κυβέρνηση δημιουργούσε νέα βάρη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη με την προσθήκη του περιβόητου χαρατσιού στους λογαριασμούς της.

Λαμβάνοντας υπόψη και την αλλαγή του τοπίου της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, η εταιρεία έχει ως σήμερα επιδείξει αργά αντανακλαστικά- ξεκινώντας με την «ατροφική» της παρουσία στον κλάδο των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα τα χρέη να έχουν σκαρφαλώσει πολύ ψηλά.

Μείωση της επιβάρυνσης από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα επιφέρει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Επίσης, θα πρέπει να θωρακισθεί η επιχείρηση από πιθανή περαιτέρω αύξηση των δικαιωμάτων ρύπων ή της Οριακής Τιμής Συστήματος.

Σύμφωνα με κείμενο της διοίκησης της ΔΕΗ αφενός έχει μέχρι σήμερα αποφύγει να μετακυλήσει στον καταναλωτή τις επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες όπως η αλματώδης άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων CO2 αφετέρου έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία του ομίλου.

Κατηγορίες: ΕΝΕΡΓΕΙΑ