Όταν το ΠΑΚΟΕ το 1980 ήταν ο βασικός οργανωτής της «Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο» τα ατυχήματα στο κέντρο της Αθήνας ήταν πάρα πολλά. Όμως, από τότε, στην Αθήνα των χιλιάδων χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων, μόλις 10 χιλιόμετρα ήταν οι ποδηλατοδρόμοι. Τώρα, μετά από 39 χρόνια, οι ποδηλατοδρόμοι έγιναν 14 χιλιόμετρα. Έλεος!!!
Διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε 11-16 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη έδειξε πώς το 49% των συμμετεχόντων κατοίκων είναι «εγκλωβισμένοι» στις αστικές συγκοινωνίες παρ’ όλα αυτά, όμως, δείχνουν εμφανή προτίμηση στο ποδήλατο, αν και μόνο το 4% το χρησιμοποιεί λόγω έλλειψης ποδηλατοδρόμων. Θετικά βλέπουν και τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών, αν και ο φόβος για πιθανό ατύχημα είναι ο κύριος λόγος που δεν έχει χρησιμοποιήσει ο κόσμος ηλεκτρικά πατίνια ακόμα. Σε ανάλογη ερώτηση το 31% απάντησε πώς εάν ήταν Δήμαρχος της πόλης θα θέσπιζε αυστηρούς κανόνες χρήσης, το ίδιο ποσοστό θα άλλαζε την πόλη και τους δρόμους για να κινούνται τα πατίνια, το 19% θα έκανε δωρεάν μαθήματα χρήσης και το 10% θα έδινε δωρεάν προστατευτικά είδη στους χρήστες.
Σχετικά με τη βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη το 57% περιμένει βελτίωση του ΟΑΣΘ, το 21% θέλει νέους ποδηλατοδρόμους, αρκετοί θέλουν υποστήριξη σε πρωτοβουλίες και ενίσχυση του συστήματος parking.
Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση το 71% των ερωτωμένων ανακυκλώνουν υλικά και συσκευασίες (κυρίως άτομα άνω των 27 ετών), ενώ μικρό παραμένει το ποσοστό χρήσης προϊόντων από ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς δεν υπάρχουν πολλά τέτοια προϊόντα στην Ελληνική Αγορά και όσα υπάρχουν είναι ακριβά.