ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ, ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ, ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ, ΔΙΑΒΗΤΗ, ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ, ΚΑΡΚΙΝΟΥ, ΑΜΜΟΥ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ
Η φραγκοσυκιά είναι κάκτος παχύφυτος, πολυετής, δενδρόμορφος, αειθαλής με βλαστό όρθιο. Κατάγεται από το Μεξικό και γενικά την Κεντρική και Νότια Αμερική και έφτασε στην Μεσόγειο μέσω των πολυταξιδεμένων Ισπανών, με αποτέλεσμα να καλλιεργείται ως μια από τις πιο αγαπημένες εναλλακτικές καλλιέργειες παγκοσμίως.
Το γένος Οπουντία έλαβε την ονομασία του από την αρχαία ελληνική πόλη Οπούς, όπου σύμφωνα με το Θεόφραστο φύτρωνε ένα εδώδιμο φυτό που μπορούσε να διαδοθεί με ριζοβολία από τα φύλλα του.
Στην Ελλάδα είναι ημιαυτοφυής ή αυτοφυής, φυτρώνει στα βράχια και στις πλαγιές και φθάνει στα 3-5 μέτρα ύψος. Η φύση δημιούργησε τέτοια βιοποικιλότητα που απαντώνται διαφορετικά είδη του ανθεκτικού αυτού κάκτου σε κάθε περιοχή. Η συγκομιδή γίνεται δις ετησίως, τον Αύγουστο και από τον Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο.
Τα 100 γραμμάρια ωμού φρούτου αποδίδουν 41 θερμίδες και οι οποίες προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες, αφού περιέχει ελάχιστα λιπαρά και πρωτεΐνες. Θεωρούνται καλή πηγή φυτικών ινών, αφού μπορούν να καλύψουν το 14% των ημερήσιων αναγκών και πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου, καθώς επίσης και καλή πηγή ασβεστίου και καλίου. Ακόμα, περιέχουν 17 αμινοξέα, εκ των οποίων τα 8 είναι απαραίτητα (μπορούν να ληφθούν μόνο μέσω της τροφής)
Το φυτό, άνθη φύλλα και καρποί, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού, συμβάλλουν στην ενίσχυση του αμυντικού συστήματος, και δρουν ως προληπτικό και θεραπευτικό ίαμα.
Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και στο αμινοξύ τυροσίνη (για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς), σε φλαβονοειδή, σε αντιοξειδωτικές ουσίες (για τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες αλλά και τα νεύρα, τους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.)
Σύμφωνα με έρευνες το φραγκόσυκο βοηθάει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης με μείωση της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων αλλά και την καταπολέμηση μολύνσεων από ιούς. Σύγχρονες μελέτες επικεντρώνονται και στην επίδρασή του στον σακχαρώδη διαβήτη.
Επίσης, είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή τα οποία προλαμβάνουν το αντιοξειδωτικό στρες, και έχει παρατηρηθεί μείωση του πόνου και του χρόνου αποκατάστασης των μυών των αθλητών.
Τα άνθη και τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως διουρητικά, αντιδιαρροϊκά, για την καταπολέμηση της άμμου και της νεφρίτιδας, την καταπολέμηση των πονοκεφάλων, ως αντίδοτο κατά της μέθης, τονωτικά της καρδιάς και κατεβάζουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.
Το φραγκόσυκο είναι ασφαλές όταν καταναλώνεται ως φρούτο. Χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική με κρέας και λαχανικά. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ήπια διάρροια, φούσκωμα και κεφαλαλγία.