Η προστιθέμενη ζάχαρη έχει συσχετιστεί με μερικές από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Υπάρχουν αρκετά φυσικά γλυκαντικά που συχνά χρησιμοποιούν οι άνθρωποι αντί της ζάχαρης που είναι ελαφρώς «λιγότερο κακά» από την κανονική ζάχαρη αν και το σώμα μας τα μεταβολίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Στέβια

Η στέβια εξάγεται από τα φύλλα ενός θάμνου της Νότιας Αμερικής, είναι 100% φυσική, περιέχει μηδενικές θερμίδες και δεν έχει γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Ξυλιτόλη και Ερυθριτόλη.

Πρόκειται για αλκοόλες σακχάρου που περιέχουν αρκετά λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη. Δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου ή ινσουλίνης. Είναι αρκετά ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό και η κατανάλωσή τους ασφαλής, αν και η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή διάρροια.

Ζάχαρη καρύδας

Η ζάχαρη καρύδας περιέχει μικρή ποσότητα ινών και θρεπτικών ουσιών για αυτό είναι ελαφρώς «λιγότερο κακή» από την κανονική ζάχαρη. Πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς εξακολουθεί να είναι υψηλή σε φρουκτόζη.

Μέλι

Το μέλι περιέχει ιχνοστοιχεία βιταμινών και μετάλλων και συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων αντιοξειδωτικών στο αίμα τα οποία συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας. Αυξάνει την καλή χοληστερίνη και μειώνει την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια αίματος σε άτομα με διαβήτη. Οι μελέτες δείχνουν ότι το μέλι έχει ελαφρώς λιγότερες επιδράσεις στα επίπεδα σακχάρου και στο μεταβολισμό. Ωστόσο, στα αρνητικά καταγράφονται στις ίδιες μελέτες η αύξηση του δείκτη HbA1c, η μείωση τηςC-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και της ομοκυστεΐνης.

Σιρόπι σφενδάμου

Το σιρόπι σφενδάμου είναι, όπως και το μέλι, ελαφρώς καλύτερη επιλογή από τη ζάχαρη αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο γιατί αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου. Στα θετικά του η αύξηση των μεταλλικών στοιχείων και οι 24 τύποι αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Μελάσα

Περιέχει αυξημένη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων και περισσότερα αντιοξειδωτικά από το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (για την υγεία της καρδιάς) και ασβέστιο (για την υγεία των οστών)

Υποκατάστατα ζάχαρης που πρέπει να αποφεύγετε είναι το Νέκταρ Αγαύης γιατί παρά το γεγονός ότι προωθείται ως υγιεινή εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, περιέχει ακόμα περισσότερη φρουκτόζη, και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και είναι εξίσου βλαβερό με τη ζάχαρη.

Κατηγορίες: ΔΙΑΤΡΟΦΗ