Το ΠΑΚΟΕ υπογράφει μαζί με τους χιλιάδες συνδρομητές και φίλους του, την απελευθέρωση της Νασρίν. Τέτοια φαινόμενα σε απολυταρχικά καθεστώτα πρέπει διεθνώς να καταγγέλλονται και να αποτρέπονται. Άραγε ως πότε οι γυναίκες σε αυτά τα «δήθεν» θρησκευτικά καθεστώτα θα θεωρούνται … ζώα;
Η δικηγόρος Νασρίν είχε κληθεί να συμβουλέψει τη G7 σχετικά με τη νομοθεσία για την προστασία των γυναικών, αλλά τη συνέλαβαν πριν γίνει η συνάντηση. Αν εντείνουμε ως κοινωνικό σύνολο την πίεση , μπορούμε να κάνουμε τις πλούσιες χώρες να ζητήσουν την απελευθέρωση της Νασρίν και άλλων ακτιβιστριών , χρησιμοποιώντας τη διπλωματική και οικονομική τους ισχύ.
Η δικηγόρος τιμωρήθηκε με 148 βουρδουλιές στο σώμα και σχεδόν 40 χρόνια φυλακή επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν.
Πρέπει να αναφερθεί ότι χώρες που καταδιώκουν τις γυναίκες , όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, θέλουν να έχουν καλές εμπορικές σχέσεις με χώρες της G7 , όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Γι’ αυτό η πίεση των G7 μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.
Η Νασρίν έκανε κάτι που άλλοι δικηγόροι δεν θα τολμούσαν ποτέ. Εκπροσώπησε πολλές γυναίκες που συνελήφθησαν στο Ιράν επειδή διαμαρτυρήθηκαν για το νόμο που τις αναγκάζει να φορούν χιτζάμπ, δημοσιογράφους, υψηλού κύρους ακτιβίστριες που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα και σε ανήλικες, αντιμέτωπες με θανατική ποινή.
Για αυτό το λόγο τιμωρείται με μαστίγωμα και φίμωση για τις επόμενες δεκαετίες.
Αλλά και στη Σαουδική Αραβία η Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ , μία ακόμα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της γυναίκας , είναι στη φυλακή και έχει υποστεί βασανιστήρια επειδή ήθελε να οδηγήσει.