Το ΠΑΚΟΕ από το 1980, μόλις ξεκίνησε τη σαραντάχρονη δράση και πορεία του, μετά από μετρήσεις του μολύβδου και των αιωρουμένων σωματιδίων που έφταναν οι τιμές τους τρεις-τέσσερις φορές πάνω από τα όρια, είχε επισημάνει και είχε κάνει προτάσεις με λύσεις για τα προβλήματα που μετά από σαράντα χρόνια επιβεβαιώνονται παρακάτω.

Δυστυχώς έχουμε βαρεθεί να… δικαιωνόμαστε.

Τα παιδιά που ζουν κοντά σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ που αφορούν τις κοινωνικές δεξιότητες, σε σχέση με παιδιά που ζουν μακριά από κάποιο πολυσύχναστο δρόμο.  Επίσης οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα παιδιά εγκύων που είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων (πολύ μικρά εισπνεόμενα σωματίδια και όζον) έχουν ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη κατά τη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία. Η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους κατά την εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με λιποβαρή νεογνά, με το φαινόμενο της θνησιγένειας, με πρόωρους τοκετούς , με μειωμένη γνωστική λειτουργικότητα καθώς και με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού.

Οι πέντε βασικοί τομείς της ανάπτυξης ενός παιδιού είναι η λεπτή κινητικότητα, η αδρή κινητικότητα , η επικοινωνία, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η προσωπική κοινωνική λειτουργικότητα. Οι έρευνες έδειξαν ότι όσο πιο κοντά σε ένα αυτοκινητόδρομο ζει ένα παιδί , τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες υστέρησης σε βασικούς τομείς της ανάπτυξης.