ΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

ΠΟΣΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ;


Το ΠΑΚΟΕ από το 2000 που πραγματοποίησε μελέτη για το «Τεμπλόνι» είχε καταγγείλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί δυστυχώς ακόμα όχι μόνο με τα σκουπίδια αλλά και από την ελλιπέστατη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Η τουριστική εικόνα της χώρας συνεχώς υποβαθμίζεται, αλλά το βασικότερο . η υγεία των πολιτών. Η πολιτεία ΑΠΟΥΣΑ.

Στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και λίγο πριν την άφιξη των επισκεπτών για το Πάσχα και τα μοναδικά πασχαλιάτικα έθιμά της, η Κέρκυρα «βουλιάζει» από τα σκουπίδια, με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία να είναι σοβαρότατοι.

Ο «χορός καλά κρατεί» από το 2008. Από το 2008 και για δέκα ολόκληρα χρόνια –μετά από καθημερινές διαμαρτυρίες των κατοίκων, επιθέσεις στις αστυνομικές δυνάμεις, δεκάδες συλλήψεις, τραυματισμούς και το θάνατο μιας 43χρονης- παρ’ ότι το έργο είχε ολοκληρωθεί, το ζήτημα λειτουργίας του ΧΥΤΥ είχε παγώσει.

Η επιλογή να τεθεί σε λειτουργία ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης ετέθη ξανά επί τάπητος τον Απρίλιο του 2018, μετά την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στην Κέρκυρα και την επιβολή υψηλών προστίμων (53.000 ευρώ, 10.000 ευρώ και 290.000 ευρώ).

Το περασμένο καλοκαίρι η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Μέσης Κέρκυρας προχώρησε για μια ακόμα φορά σε κατάληψη της εισόδου της χωματερής σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην κακοδιαχείριση των απορριμμάτων στην υπερκορεσμένη περιοχή.

Οι κάτοικοι αντιδρούν στη λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους βασιζόμενοι αφενός στο γεγονός ότι δεν εκπληρώνεται η οδηγία της Ε.Ε. να απέχει ο ΧΥΤΥ τουλάχιστον 1.500 μέτρα μακριά από την πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή, αφετέρου σε μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών του 2008, σύμφωνα με την οποία «το νερό που κατέκλυσε την εκσκαφή προέρχεται από τον υπάρχοντα αβαθή φρεάτιο υδροφόρο ορίζοντα».

Η κατάσταση σήμερα.

Ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης δεν λειτουργεί λόγω εκτεταμένων φθορών που προκλήθηκαν από εμπρησμό τη νύχτα της 26ης Φεβρουαρίου. Η διαχείριση απορριμμάτων γίνεται από τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Προ λίγων ημερών ο Δήμος Κέρκυρας εξέδωσε οδηγίες προς τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του νησιού για τον περιορισμό των προβλημάτων αποκομιδής σκουπιδιών, και υπάρχει η πεποίθηση ότι θα εκλείψουν οι εικόνες ντροπής που δυσφήμησαν πέρσι το καλοκαίρι την Κέρκυρα διεθνώς. Το βάρος για την επίλυση του προβλήματος πέφτει στη νέα ηγεσία της Αυτοδιοίκησης.