Με το συγκεκριμένο αίτημα που έγινε στο ΠΑΚΟΕ  από ομάδα προσκόπων του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ακροπόλεως  και συγκεκριμένα από τις κυρίες Σέγγου Ειρήνη και Σκαρλάτου Χριστίνα, με το παρακάτω email που πήραμε ότι «Μετά την τηλεφωνική μας επικοινωνία σας στέλνω τις λεπτομέρειες που ζητήσατε σχετικά με την έρευνα που θα θέλαμε να κάνουμε με θέμα την πυρηνική ενέργεια.  Θα θέλαμε να βρεθούμε με κάποιον ειδικό που να μας μιλήσει γενικά για την πυρηνική ενέργεια  και να απαντήσει σε κάποια ερωτηματολόγια που έχουν ετοιμάσει τα παιδιά για να μπορέσουν να αποκτήσουν μια γενική εικόνα πάνω στο θέμα που τους αφορά. Ο όμιλος της έρευνας θα αποτελείται από 3-4 παιδιά ηλικίας 15-18 ετών συνοδευόμενα από ένα ενήλικο στέλεχος. Η παρουσίαση της έρευνάς μας θα πραγματοποιηθεί στην πανελλήνια πολιτιστική ανιχνευτική εκδρομή  σε άλλες κοινότητες ανιχνευτών ίδιας ηλικίας.»

Με αφορμή τα παραπάνω το ΠΑΚΟΕ ανταποκρίθηκε το Σάββατο πρωί 13/04/2019 στα γραφεία του ΠΑΚΟΕ πραγματοποιήθηκε από τους εθελοντές συνεργάτες του ΠΑΚΟΕ Μαρία Παπαδοπούλου, Βιολόγο και Κλήμη Χατζηανδρέου, Χημικό Μηχανικό, ενημέρωση με προβολή Power Point σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, τις χρήσεις και τις εφαρμογές της καθώς και τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των πυρηνικών ατυχημάτων και των πυρηνικών όπλων.

Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον από την αρχή της παρουσίασης. Είχαν επισκεφτεί  τον Δημόκριτο πριν την επίσκεψή τους στα γραφεία του ΠΑΚΟΕ.

Καθώς προχώρησε η παρουσίαση, φάνηκε ότι γνώριζαν για την πυρηνική σχάση, αλλά και για τη σύντηξη. Επίσης γνώριζαν για τους στροβίλους που λειτουργούν με τον ατμό και μέσω αυτών οι γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Την προσοχή τους τράβηξε η χρήση της πυρηνικής ενέργειας σε τομείς όπως η μετεωρολογία, βιολογία, βιοχημεία, γενετική και η χρήση της ως καύσιμο μειώνοντας έτσι την οικολογική επιβάρυνση από τα συμβατικά καύσιμα. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι τα συμβατικά καύσιμα εάν είναι bio-diesel ή πετρέλαιο με μικρή συγκέντρωση θείου, τότε είναι προτιμότερο αυτό το καύσιμο από την πυρηνική ενέργεια με το δεδομένο ότι από τα πυρηνικά ατυχήματα θρηνούμε πάρα πολλούς νεκρούς, οι οποίοι θυσιάζονται στο βωμό της τεχνολογίας.

Η διαμάχη μεταξύ αυτών που είναι υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας (φθηνή, και συμφέρουσα για τα loby των πυρηνικών όπλων) όπως οι κυβερνήσεις μερικών κρατών και αυτών που είναι κατά (ανάπτυξη πυρηνικών όπλων με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα,) όπως κοινωνίες των πολιτών και διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, κίνησε στα παιδιά το ενδιαφέρον.

Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας και οι βοηθητικές μονάδες του εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα μεγαλύτερα ποσά θερμότητας απ’ ότι ένα συμβατικό εργοστάσιο. Στο σημείο αυτό τα παιδιά ρώτησαν τι εννοούμε λέγοντας συμβατικό εργοστάσιο και τους φέραμε ως παράδειγμα εργοστάσιο τροφίμων, πλαστικών κτλ. δηλαδή εργοστάσια που έχουν ως καύσιμο φυσικό αέριο,  πετρέλαιο και ΑΠΕ.

Στα παιδιά έκανε εντύπωση ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κατά καιρούς διαπιστώσει υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας κοντά σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Για το κόστος της πυρηνικής ενέργειας τους είπαμε ότι σε αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί και το κόστος διάλυσης του παλιού αντιδραστήρα μετά από τριάντα χρόνια. Τα παιδιά ρώτησαν γιατί πρέπει να αντικατασταθεί ο παλιός αντιδραστήρας. Τους ενημερώσαμε ότι η ασφάλεια είναι ένας λόγος για την αντικατάσταση των πυρηνικών αντιδραστήρων, γιατί για το ΠΑΚΟΕ η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα.

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην ημιπερίοδο ζωής για τα πυρηνικά απόβλητα, κάτι που φάνηκε να καταλαβαίνουν εύκολα, και στο ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ασφαλής τρόπος και τόπος για την αποθήκευση των ραδιενεργών καταλοίπων. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα στην χωματερή της Φυλής ανιχνεύονται επικίνδυνα ραδιοϊσότοπα με υψηλό ποσοστό ραδιενέργειας.

Όταν τους είπαμε ότι υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί δρόμοι για να δεχτεί ο άνθρωπος ακτινοβολία, ρώτησαν τι είναι ο καθένας ( Εξωτερική ακτινοβολία της ατμόσφαιρας, Εξωτερική Ακτινοβολία από το έδαφος,  Εσωτερική Ακτινοβολία από εισπνοή και Εσωτερική Ακτινοβολία από την αλυσίδα της τροφής).

Τέλος όταν τους παρουσιάσαμε τις δράσεις του ΠΑΚΟΕ, εξέφρασαν την περιέργειά τους, γιατί η ΕΡΤ και ο Δημόκριτος παρουσίασαν ανακριβή και αναληθή στοιχεία το 1986, την περίοδο του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ.

Η απάντησή μας είναι ότι δυστυχώς πάντοτε οι πολιτικές εξουσίες λαθεμένα πιστεύουν ότι το κουκούλωμα είναι η καλύτερη λύση για την καρέκλα τους. Εμείς γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι η ανάδειξη ενός προβλήματος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυσή του.

                                                            ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ