Όταν το ΠΑΚΟΕ το 1999, φώναζε για τις επιπτώσεις από την απόρριψη απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο της Σερβίας, όλες αυτές οι βόμβες  έπεφταν στο Αιγαίο πέλαγος και ακόμη υπάρχουν κατάλοιπα ισοτόπων στο βυθό αλλά και στη θάλασσα. Τώρα μας έρχεται,  ένα άλλο τραυματικό γεγονός από τις ασκήσεις των Τούρκων με…πραγματικά πυρά στο Αιγαίο, την κλειστή αυτή θάλασσα που πέρα από το ότι έχει γίνει ο οχετός των αποβλήτων από τις ακτές της Τουρκίας και Ελλάδος, εν τούτοις αντέχει λίγο πολύ στις πιέσεις των αδηφάγων loby του πολέμου.  Δεν βλέπουμε όμως κανέναν να αντιδρά στις…ασκήσεις αυτές. Τόσο αμοραλισμό έχουμε;

Τις τελευταίες εβδομάδες  νεκρά δελφίνια, 13 τον αριθμό, βρίσκονται σε παραλίες νησιών του Αιγαίου.  Τα έξι από αυτά εντοπίστηκαν στις βόρειες ακτές της Σάμου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δελφίνια δε φέρουν ίχνη ηθελημένης θανάτωσης ούτε κάποιας σοβαρής ασθένειας.

Την ίδια περίοδο οι ειδικοί εντόπιζαν ένα ή δύο νεκρά δελφίνια. Η αύξηση των νεκρών δελφινιών  χρονικά συμπίπτει με τις ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που έλαβαν χώρα στο Αιγαίο.  Ενώ και τα σημεία που βρέθηκαν τα νεκρά δελφίνια παραπέμπουν σε μεταφορά τους από περιοχές των ασκήσεων. Γνωρίζουμε ότι η πίεση που δέχονται τα θαλάσσια αυτά κοίτη είναι μεγάλη , παρ’ όλα αυτά για να γίνει άμεσος συσχετισμός των θανάτων των δελφινιών με τις πολεμικές ασκήσεις απαιτείται πολύς χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις. Τα σόναρ είναι συστήματα ηχοεντοπισμού υποβρυχίων που χρησιμοποιούν τα πολεμικά πλοία και ελικόπτερα.

Μεγάλες πιέσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και ειδικά στα θηλαστικά προκαλούν εκτός από τις πολεμικές ασκήσεις, η υπεραλίευση και η άνοδος του τουρισμού.

Στις πρόσφατες τουρκικές ασκήσεις συμμετείχαν πάνω από εκατό πλοία και έγινε χρήση πραγματικών πυρών και συνεχόμενη χρήση σόναρ.  Η υποβρύχια ηχορύπανση από τις συγκεκριμένες συχνότητες προκαλεί  καταστροφικές συνέπειες στα  θαλάσσια οικοσυστήματα , κυρίως στα θαλάσσια θηλαστικά , αλλά επηρεάζουν ακόμα και τα ψάρια και το ζωοπλαγκτόν.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ