Για όλα τα παρακάτω το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα ασχολείται με την ποιότητα των εμφιαλωμένων νερών και μάλιστα τα τελευταία πέντε χρόνια, κάθε χρόνο βαθμολογεί για την ποιότητα των νερών αυτών 21 εταιρείες. Όμως ο ΕΦΕΤ, το κρατικό σύστημα ελέγχου , έρχεται να μας πει σήμερα ότι στα εκατό δείγματα που πήρε, όταν την ημέρα καταναλώνονται 5-10 εκατομμύρια μπουκάλια, τότε συζητάμε για μηδενική δειγματοληψία. Επίσης το όριο του εξασθενούς χρωμίου κύριοι του ΕΦΕΤ είναι ΜΗΔΕΝ. Συμφωνούμε όμως ότι το μεγάλο πρόβλημα στα νερά αυτά είναι η αποθήκευση και η μεταφορά.
Καθώς πλησιάζουν οι καλοκαιρινές ζέστες, σημειώνεται αύξηση της κατανάλωσης εμφιαλομένου νερού και ιδιαίτερα στις περιοχές που η ποιότητα του νερού στο δίκτυο ύδρευσης δεν είναι κατάλληλη για πόση. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δημοσιεύει τακτικά οδηγίες για τους καταναλωτές και τι πρέπει να προσέχουν κατά την μεταφορά και αποθήκευσή του, δύο στάδια που είναι τα πλέον σημαντικά στην ποιότητα του νερού και στα οποία εντοπίζονται τα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα και την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.
Πηγή κινδύνου σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ είναι και τα παγάκια, καθώς πολλοί υπάλληλοι πιάνουν τα παγάκια με γυμνά χέρια αυξάνοντας τις πιθανότητες μεταφοράς μικροβίων.
Στα περίπτερα συχνά αποθηκεύονται τα νερά σε συνθήκες ακατάλληλες, ενώ τα φορτηγά μεταφέρουν τις φιάλες μέσα στον ήλιο με αποτέλεσμα το νερό να βράζει και εξαιτίας αυτού να αυξάνεται το μικροβιακό φορτίο του.
Ο ΕΦΕΤ κάνει ελέγχους στις περίπου 60-70 εταιρείες – εμφιαλωτήρια και μόνο το 2% εμφανίστηκε προβληματικό. Πιο συγκεκριμένα, ενδιαφέρουν παρουσιάζουν η ποιότητα της πλαστικής φιάλης , τα φίλτρα, τα κολοβακτηρίδια , τα μικρόβια. Οι έλεγχοι γίνονται τόσο στις πηγές όσο και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εμφιάλωσης.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι το εμφιαλωμένο νερό που παράγει η χώρα μας είναι κατά 80% φυσικό μεταλλικό νερό, δηλαδή περνάει από φίλτρα και εμφιαλώνεται χωρίς καμία άλλη χημική διαδικασία. Το φυσικό μεταλλικό νερό έχει αποκλειστικά υπόγεια προέλευση και εμφιαλώνεται επί τόπου στην πηγή προέλευσης.
Σύμφωνα με τους χημικούς του ΕΦΕΤ τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στη διανομή και την αποθήκευση των καταστημάτων. Οι ειδικοί επισημαίνουν στους καταναλωτές να προτιμούν νερά και παγάκια γνωστών εταιρειών που φέρουν τα λεγόμανα ISO ποιότητας και ασφάλειας.
Σχετικά με τους ελέγχους του 2018, μόνο δύο δείγματα βρέθηκαν μη κανονικά. Ελήφθησαν 100 δείγματα και έγιναν 2.100 εργαστηριακές αναλύσεις εκ των οποίων μόνο δύο δείγματα βρέθηκαν μη κανονικά-μη ασφαλή ως προς το μικροβιακό φορτίο. Επίσης ελέγχθηκαν τριάντα δείγματα για εξασθενές χρώμιο και κανένα δεν υπερέβαινε το όριο της νομοθεσίας των 50μg/l.
Είναι πολύ σημαντικό το νερό να αποθηκεύεται σωστά, να φυλάσσεται σε σκιερά μέρη. Ο ήλιος αυξάνει τη θερμοκρασία του με αποτέλεσμα να «γεννιούνται» μικρόβια, αλλά και να λαμβάνει χώρα το φαινόμενο της «μετανάστευσης του πλαστικού στο νερό». Η μεγάλη θερμοκρασία ανοίγει τους πόρους του πλαστικού μπουκαλιού και τότε μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού μολύνουν το νερό που πίνουμε.