Ποιος πληρώνει…τα σπασμένα;


Άραγε τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν με τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα ιδιαίτερα αέρια που δυστυχώς ακόμη και σήμερα εκπέμπονται. Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά στην υγεία των γύρω κατοίκων.

Επειδή το ΠΑΚΟΕ από την αρχή φωνάζει και ιδιαίτερα το 2010, όταν άρχισε η εταιρεία να χρησιμοποιεί τον χώρο για ΧΑΔΑ. Τότε όλοι οι “εξουσιαστές” με Νομάρχες και Δημάρχους, μας καθησύχαζαν ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Τα πεντακόσια εκατομμύρια (500.000.000) της μελέτης και αποκατάστασης  ποιος θα τα πληρώσει κύριοι της εξουσίας; Βέβαια ο ελληνικός λαός που εισέπνευσε και την καρκινογόνο σκόνη. ΑΙΣΧΟΣ

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για να απομακρυνθούν τα καμένα υλικά από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον χώρο. Η αποκομιδή ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου μήνα και συνολικά θα απομακρυνθούν από την Περιφέρεια 50.000 τόνοι καμένων σκουπιδιών, εκ των οποίων το 5%-15% είναι επικίνδυνα απόβλητα και θα σταλούν σε ειδική μονάδα διαχείρισης. Το κόστος έχει καταλογιστεί στην εταιρεία στην οποία ανήκει το ΚΔΑΥ, η οποία όμως στο διάστημα που μεσολάβησε έχει δηλώσει πτώχευση.

Το ΚΔΑΥ, ιδιοκτησίας της Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε., στον Ασπρόπυργο, κάηκε τον Ιούνιο του 2015. Όπως αποκαλύφθηκε, στους χώρους του υπήρχαν χιλιάδες τόνοι κοινών σκουπιδιών επιβεβαιώνοντας καταγγελίες ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε ως «πλυντήριο» όπου τα απορρίμματα «βαφτίζονταν» υπόλοιπο ανακύκλωσης. Η φωτιά έκαιγε για τρεις μήνες επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων της περιοχής και δημιουργώντας ένα άγνωστο χημικό μείγμα καμένων ουσιών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενεργοποίησε την Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΕΑΠΕΖ), η οποία υπολόγισε το κόστος αποκατάστασης και κάλεσε τον ιδιοκτήτη του χώρου να υποβάλει σχέδιο. Η εταιρεία επικαλέστηκε αδυναμία και, στη συνέχεια, κήρυξε πτώχευση. Έτσι, το Δημόσιο ανέλαβε το έργοαναθέτοντας, την Άνοιξη του 2016, στην Περιφέρεια Αττικής να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Σύμφωνα με τοναντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα, Γιάννη Βασιλείου, η Περιφέρεια προκήρυξε τον Νοέμβριο του 2016 διαγωνισμό για τη χημική σύσταση των καμένων αποβλήτων προκειμένου να προσδιοριστεί ο τρόπος διαχείρισης τους. Η μελέτη ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2017. «Το 85% είναι απλά αποκαΐδια, που θα καταλήξουν στη χωματερή, το 10% θα εξεταστεί αν είναι επικίνδυνα, ενώ το 5% είναι επικίνδυνα απόβλητα και θα οδηγηθούν σε ειδική διαχείριση» εξηγεί ο κ. Βασιλείου.

Τον Μάρτιο του 2018, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του χώρου και η σύμβαση υπεγράφη πριν από λίγες μέρες. «Μας καθυστέρησε τραγικά η αλλαγή της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα. Έτσι, φτάσαμε, από το 2016 που το αναλάβαμε, τα έργα αποκατάστασης να ξεκινούν την Άνοιξη του 2019 για να δώσουμε λύση σε ένα πραγματικό περιβαλλοντικό πρόβλημα» σημειώνει ο κ. Βασιλείου. Στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η παρακολούθηση του χώρου και της ευρύτερης περιοχής, αρχής γενομένης με τη διενέργεια δειγματοληψιών.