Από το 2010 όταν είχαν αρχίσει δειλά – δειλά να πωλούνται θαλάσσια οικόπεδα μέσω Λονδίνου από τους τότε υπουργούς ΠΕΚΑ και το ΠΑΚΟΕ είχε εντοπίσει τα παρακάτω προβλήματα όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και τη Δυτική Ελλάδα που έχουν δεσμευτεί ατέλειωτες εκτάσεις που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν σήμερα να …εκμεταλλευτούν.
Όταν μετά 20 χρόνια η Κρήτη θα γεμίζει πετρελαιοκηλίδες τότε η…κορωνίδα του τουρισμού θα έχει εξαφανιστεί και όλοι θα ρίχνουν το μπαλάκι αριστερά…δεξιά.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν για τους πολύπλευρους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Κρήτη από την εξόρυξη υδρογονανθράκων οι ομιλητές σε δυο ημερίδες στα Χανιά. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Ανυπόταχτη Κρήτη, κατά τις οποίες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή. Οι κίνδυνοι, όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια των δυο εκδηλώσεων, δεν αφορούν μόνο στο στάδιο των εξορύξεων αλλά και σε αυτό των ερευνών και είναι περιβαλλοντικοί, οικονομικοί και γεωπολιτικοί
Όπως επισημάνθηκε, η Κρήτη, η οποία στηρίζει την οικονομία της σε πολύ μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό, θα πληγεί ανεπανόρθωτα καθώς θα υποβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν ενώ σε περίπτωση ατυχήματος, υπολογίζεται ότι το οικονομικό κόστος μπορεί να φτάσει και τα 2 δις ευρώ.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Ζωή Βροντίση, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης των Οικολόγων Πράσινων, «η κοινωνία παίρνει ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα, με οφέλη πολύ μικρότερα από αυτά που νομίζουμε ότι θα έχουμε. Εκτός από τα μεγάλα ατυχήματα, υπάρχουν συνεχόμενες διαρροές κατά τη διάρκεια της έρευνας και της εξόρυξης. Υπάρχουν φυσικά και οι σεισμικές δονήσεις και οι σεισμικές έρευνες που προκαλούν μία σειρά από προβλήματα περιβαλλοντικά».
Επεσήμανε, ακόμα, πως «για την περιοχή της Κρήτης όπως και στο Ιόνιο είναι η επιβάρυνση στη θαλάσσια πανίδα. Μιλάμε για σεισμικές δονήσεις κάθε 10 με 15 δευτερόλεπτα 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα για περίοδο μηνών με αποδεδειγμένες επιπτώσεις, πολλές φορές και θανατηφόρες στα κητώδη που είναι και σπάνια εδώ. Φυσικά υπάρχουν και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε χερσαίες περιοχές, με εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνοδεύονται πάντα με τις εξορυκτικές δραστηριότητες και με μία σειρά άλλες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις».
Όσον αφορά στο πόσο θα επηρεαστούν οι περιοχές Natura, η κυρία Βροντίση τόνισε πως «θέλουμε τουλάχιστον να απαγορευτεί η εξόρυξη στις περιοχές Natura η οποία έχει από μόνη της περιβαλλοντική αξία αλλά έχει αξία και για το κυρίαρχο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας που είναι ο τουρισμός. Φανταστείτε στις παραλίες τις νότιας Κρήτης σαν θέα να υπάρχουν οι εξορυκτικές πλατφόρμες και ταυτόχρονα να αυξάνεται η θαλάσσια κίνηση. Αυτό φέρνει επιβάρυνση συνολικά. Πρόκειται για μια σωρευτική ζημιά, όπου πρόσφατα σε μελέτη της για την Κρήτη η WWF έκανε λόγο για ζημιές από 300.000.000 ευρώ μέχρι 2 δις ευρώ».
Από την πλευρά του, ο δασολόγος και συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Ηπείρου, Ρήγας Τσακίρης, ανέφερε πως «τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, κατά τη διάρκεια της έρευνας αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της εξόρυξης, με τα μικροατυχήματα που είναι ρουτίνα. Έχουμε θέμα με την έκλυση είτε αερίων είτε υγρών αποβλήτων. Έχουμε επίσης το θέμα με την υδραυλική ρηγμάτωση, που δεν απαγορεύεται ακόμα στην Ελλάδα, και αυτές οι πηγές μπορεί να προσπαθήσουν να “βγάλουν” τους υδρογονάνθρακες με υδραυλική ρηγμάτωση».
Περιβαλλοντική καταστροφή στην Κρήτη
Σε αντίστοιχη εκδήλωση που διοργάνωσε η περιφερειακή παράταξη “Ανυπόταχτη Κρήτη” στο Εργατικό Κέντρο με θέμα “Οι υδρογονάνθρακες δεν φέρνουν ευημερία αλλά πολέμους και περιβαλλοντική καταστροφή”, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, Γιώργος Πιαγκαλάκης, τόνισε πως «δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι από την στάση της Περιφερειακής Αρχής, η οποία ψήφισε την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσον αφορά τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Αυτή η εκδήλωση αποτελεί εφαλτήριο για να δρομολογηθούν εξελίξεις από την πλευρά του κινήματος για το πως θα μπλοκάρουμε τα σχέδιά τους γιατί ξέρετε δεν είναι ένα απλό θέμα. Το κόστος της περιβαλλοντικής καταστροφής ειδικά στη Μεσόγειο θα είναι τεράστιο, φανταστείτε ειδικά σε ένα νησί, το οποίο δυστυχώς η “μονοκαλλιέργειά του” είναι ο τουρισμός.
Επίσης, δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι όσον αφορά τα ενεργειακά οφέλη τα οποία μπορεί να έχει η Κρήτη και η χώρα συνολικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον δεν υπάρχει ενεργειακός σχεδιασμός όσον αφορά τη χώρα και τα πάντα παίρνουν υπό τις ευλογίες και τις οδηγίες των “δανειστών”. Άρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σαφήνεια για οφέλη από τα κοιτάσματα τα οποία σίγουρα, τα όποια έσοδα ουσιαστικά θα μπουν στα ταμεία των πολυεθνικών και δεν θα είναι σε μία κατεύθυνση να αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο του Κρητικού λαού».
Στο ίδιο κλίμα, ο αρχιτέκτονας- πολεοδόμος, Κώστας Βουρεκάς, υπογράμμισε πως «οι λόγοι που είμαστε ενάντια στις εξορύξεις είναι διάφοροι. Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, μειωμένων εσόδων και ευρύτερων γεωπολιτικών κινδύνων γενικότερα για τις ΑΟΖ, την Ανατολική Μεσόγειο και κινδύνους πολεμικής ανάφλεξης για ανάπτυξη εξορύξεων, τα κέρδη των οποίων δεν θα ωφελήσουν τον λαό και τους κατοίκους αυτής της χώρας, αλλά τις εταιρείες εξόρυξης και την ελληνική ολιγαρχία»
Ειδικά για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, ο κ. Βουρεκάς προειδοποίησε πως «η εξόρυξη και η καύση ορυκτών πόρων συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, την οποία η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται για να πει ότι δεν φταίει, για παράδειγμα στο Μάτι, τη Μάνδρα, αλλά και ο κίνδυνος ατυχήματος όχι μόνο από την εξόρυξη αλλά και τη μεταφορά, μόνο ανύπαρκτος δεν είναι και μάλιστα είναι αυξημένος στην υποθαλάσσια διαδικασία σε σχέση με την στεριά. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι πρόκειται για εξορύξεις σε πολύ μεγάλα βάθη εκεί είναι πολύ πιο εύκολο να γίνονται ατυχήματα και διαρροές και να υπάρξουν πετρελαιοκηλίδες που θα προκαλέσουν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην ακτογραμμή, στον τουρισμό και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες».