οι πολιτικοί όμως αδιαφορούν

Πραγματικά! Πώς να μην ανησυχούν για το περιβάλλον όταν:

  1. Ο λιγνίτης υπερισχύει στην ενέργεια από όλα τ’ άλλα ορυκτά.
  2. Οι λίμνες και τα ποτάμια καθημερινά καταστρέφονται και υποβαθμίζονται
  3. Όταν μικρά παιδιά πεθαίνουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  4. Όταν η “δήθεν” ανακύκλωση κατεβαίνει (το 2018 8,5% ενώ το 2011 11,5%) αντί να ανεβαίνει.
  5. Όταν οι ακτινοβολίες μπαίνουν καθημερινά στη ζωή μας με καρκίνο
  6. ‘Όταν η διατροφή μας είναι…επικίνδυνη και για τα σκουπίδια
  7. Όταν η καθημερινότητα μας συνεχώς γίνεται εφιάλτης και για τους απόδημους όταν την τελευταία πενταετία 750.000 Έλληνες πήγαν σ΄ άλλες χώρες

Ανήσυχοι για το φαινόμενο της αποδημίας, που έχει ενταθεί τα χρόνια της κρίσης, αλλά και για το περιβάλλον εμφανίζονται οι Ελληνες, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα κράτη της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης ανησυχουν περισσότερο για τη μετανάστευση των δικών τους πολιτών στο εξωτερικό παρά για τους μετανάστες που έρχονται στη χώρα τους, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) που δημοσιεύτηκε στην «Guardian».

Στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Οι περισσότεροι Ελληνες, μάλιστα, θέλουν να επιβληθούν και περιορισμοί στο χρονικό διάστημα που μπορεί να εγκαταλείπει κάποιος τη χώρα του. Οι χώρες όπου η αποδημία προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από τη μετανάστευση είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Αντιθέτως, στα βόρεια και δυτικά κράτη, η ανησυχία για τη μετανάστευση ξεπερνά κατά πολύ την ανησυχία για την αποδημία. Σκοπός της έρευνας ήταν να αποσαφηνιστεί ποια είναι τα βασικά ζητήματα που προβληματίζουν τους Ευρωπαίους ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου, με δεδομένο ότι τα 14 κράτη τα οποία συμμετείχαν σε αυτήν θα καταλάβουν το 80% των εδρών του νέου Κοινοβουλίου.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, παρά το γεγονός πως η μετανάστευση μονοπώλησε την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου κατά την τελευταία πενταετία, οι Ευρωπαίοι προβληματίζονται για άλλα ζητήματα, όπωςη διαφθορά,ο εθνικισμός, η τρομοκρατία και η κλιματική αλλαγή. Για του λόγου το αληθές, ένας στους πέντε Ευρωπαίους, και κυρίως οι Βορειοευρωπαίοι, ανησυχεί για τον ισλαμικό φανατισμό ενώ η πλειονότητα των Ευρωπαίων κατοίκων συμφωνεί πως το περιβάλλον θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ακόμα και αν κάτι τέτοιο θα είχε βαρύ οικονομικό κόστος.

Οι Έλληνες βρίσκονται στη δεύτερη θέση στη σχετική κατάταξη μετά τους Δανούς. Πάντως, συνολικά στην έρευνα, που διενεργήθηκε από τη YouGov με τη συμμετοχή περίπου 50.000 ανθρώπων, το 20% απάντησε ότι ανησυχεί για την αποδημία και το 32% για τη μετανάστευση. Σε δηλώσεις του, ο διευθυντής του ECFR, Μαρκ Λέοναρντ, σημειώνει πως «οι Ευρωεκλογές έχουν παρουσιαστεί ως ένα πεδίο μάχης για την καρδιά της Ευρώπης» προσθέτοντας πως οι εθνικιστές επιχειρούν να μετατρέψουν τη διαδικασία σε δημοψήφισμα για τη μετανάστευση.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα πρέπει να δώσουν θάρρος στους υποστηρικτές της Ευρώπης καθώςαποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμα ψήφοι που θα μπορούσαν να κερδηθούν για σημαντικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η υγεία, η στέγαση και η ποιότητα ζωής. Θα πέσουν σε στρατηγική γκάφα, αν αποδεχθούν το πλαίσιο των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, σύμφωνα με το οποίο το μεταναστευτικό και μόνο θα κρίνει αν οι εκλογές αυτές θα κερδηθούν ή θα χαθούν» επισημαίνει ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι την τελευταία διετία, έχουν μειωθεί τα μεταναστευτικά κύματα. Το 2018, ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που διέσχισαν τη Μεσόγειο ήταν ανήλθε σε 116.000 και ήταν μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που πραγματοποίησαν αυτό το δρομολόγιο το 2015.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ