Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Από το 1980 το ΠΑΚΟΕ που πραγματοποίησε την πρώτη επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον καθηγητή Δημήτρη Τριχόπουλο , είχε προειδοποιήσει τους Έλληνες και τους κυβερνώντες ότι το φωτοχημικό νέφος με βασικό του στοιχείο τα ΡΜ2,5 ήταν φονικό.

Πέρασαν 39 χρόνια και δυστυχώς το ΠΑΚΟΕ επιβεβαιώνεται.

Δεν έχουν όμως το δικαίωμα οι εξουσιαστές μας να παίζουν με την υγεία μας και ιδιαίτερα με την υγεία των παιδιών μας.

Μικρότερη κατά περίπου 20 μήνες θα είναι η ζωή των παιδιών που γεννιούνται σήμερα θα εξαιτίας της έκθεσης τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με έκθεση που μετρά τις επιπτώσεις της ρύπανσης στο προσδόκιμο ζωής. Η τρίτη ετήσια έκθεση SOGA (State of Globalair) σημειώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από την ελονοσία και τα τροχαία μαζί. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος γνωστός παράγοντας θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο» σημειώνεται στην έκθεση του Ινστιτούτου Yγειονομικών Επιπτώσεων (Health EffectsInstitute).

Μάλιστα, το 2017, η ρύπανση προκάλεσε σχεδόν 5.000.000 θανάτους παγκοσμίως, ήταν δηλαδή υπεύθυνη για έναν στους δέκα θανάτους. Σημειώνεται ότι πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές, στις οποίες η ρύπανση ξεπερνά τα επίπεδα που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ακόμη και σε περιοχές στις οποίες η ατμόσφαιρα είναι σχετικά καθαρή, μεγάλη μερίδα πληθυσμού εκτίθεται σε ρύπανση στο εσωτερικό των σπιτιών, εξαιτίας του μαγειρέματος και της θέρμανσης με ξύλα, κάρβουνα και άλλες κατηγορίες βιομάζας.

Οι δύο βασικές κατηγορίες ρύπων που μετρούνται στη μελέτη είναι τα μικροσωματίδια (σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 2,5 μικρών) και το επιφανειακό όζον. Δορυφορικά στοιχεία επιτρέπουν τη μέτρηση των ρύπων από το Διάστημα ενώ στη μελέτη αξιοποιήθηκαν και στοιχεία από 9.000 επιφανειακούς σταθμούς μέτρησης, αντί περίπου 6.000 σταθμών που είχαν χρησιμοποιηθεί στην αντίστοιχη περσινή μελέτη. Τα δύο στοιχεία προόδου που αναφέρονται είναι ότι η ρύπανση από μικροσωματίδια βρίσκεται σε τροχιά μείωσης στην Κίνα και ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα για το μαγείρεμα. Το μέγεθος της πρόκλησης, όμως, παραμένει τεράστιο, εφόσον ο μισός πληθυσμός της γης (περίπου 3,5 δις άνθρωποι) εκτέθηκε σε ρύπανση εσωτερικού χώρου το 2017.

Το κομμάτι της έρευνας που αφορά το προσδόκιμο ζωής βασίζεται στη δουλειά του επίκουρου καθηγητή του πανεπιστημίου του Τέξας, Τζόσουα Άπτε, ο οποίος υπολόγισε ότι στη Νότια Ασία, η ρύπανση αφαιρεί κατά μέσον όρο 30 μήνες ζωής, στην Αφρική 24 μήνες ζωής, στη Νοτιοανατολική Ασία 23 μήνες ζωής και στον ανεπτυγμένο κόσμο πέντε μήνες ζωής. Παγκοσμίως, η ρύπανση ευθύνεται για το 41% των θανάτων από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το 20% των θανάτων από διαβήτη Τύπου 2, το 19% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, το 16% των θανάτων από ισχαιμικά επεισόδια και το 11% των θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ