Το ΠΑΚΟΕ το 2015 είχε πραγματοποιήσει μια ενδεικτική μελέτη και είχε αποδείξει ότι ένα αεροσκάφος στην απογείωση 10 λεπτών και στην προσγείωση του (12-15) λεπτά, παράγει τόσα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ2,5 ΡΜ10) όσο πέντε χιλιάδες (5.000) αυτοκίνητα να κινούνται στο κέντρο της Αθήνας για μια ώρα.
Οπότε καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Οι καρκίνοι την τελευταία πενταετία έχουν αυξηθεί περίπου 200% στο ανώτερο αναπνευστικό αλλά και στα καρδιαγγειακά νοσήματα. ΕΛΕΟΣ!!!
Πρωταθλήτρια στην εκπομπή ρύπων είναι η Ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair. Πρόκειται για την κορυφαία στον τομέα των lowcost αεροπορικών, η οποία όμως προκαλεί ρύπανση σε διοξείδιο του άνθρακα που φθάνει σχεδόν τους 10.000.000 τόνους! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακααπό τα επιβατηγά αεροσκάφη έχουν αυξηθεί κατά 4,9% μέσα σε έναν χρόνο, σε αντίθεση με την τάση των υπόλοιπων ρυπογόνων τομέων (βιομηχανία, επίγειες μεταφορές, κλπ), που μείωσαν τις εκπομπές τους κατά 3,8% τον τελευταίο χρόνο.
Το ποσοστό αυτό έρχεται να προστεθεί στην τάση των τελευταίων πέντε χρόνων που έχει καταγράψει μία αύξηση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα άνω του 26% για τα αεροσκάφη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Transport andEnvironment. Μάλιστα, αν αυτή η αυξητική τάση συνεχισθεί, το 2050 οι εκπομπές διοξειδίου ενδέχεται να αυξηθούν έως και 300%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).Για να γίνει κατανοητή η έκταση των εκπομπών αυτών, αρκεί να σημειωθεί πως μια πτήση από το Λονδίνο προς τη Νέα Υόρκη παράγει την ίδια ρύπανση που δημιουργεί ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης σε έναν χρόνο για τη θέρμανση του σπιτιού του.Η αύξηση των αεροπορικών ρύπων συνδέεται άμεσα με τη διόγκωση του αριθμού των πτήσεων στην ευρωπαϊκή ζώνη. Η εναέρια κυκλοφορία από το 2005 αυξήθηκε κατά 8%, βάσει της αναφοράς της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιβάλλοντος για το 2019. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, έχει αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των επιβατών.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας συνδέει τη μείωση στοκόστος των εισιτηρίων με τη δημιουργία εταιρειών χαμηλού κόστους. Ο αριθμός των επιβατών ανά αεροσκάφοςέχει αυξηθεί από το 2005 κατά 43% κι ενώ στις αρχές του 21ου αιώνα ο μέσος όρος τους ανά αεροσκάφος ήταν 86 επιβάτες, σήμερα φθάνουν τους 124.Οι οικολογικές οργανώσεις προειδοποιούν πως η αύξηση της ρύπανσης από τα αεροσκάφη είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που θα επιβάλλει τον έλεγχο και τη μείωσή της.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία βασίζεται σε ένα σύστημα εμπορίας των εκπομπών (UEETS), που επιτρέπει σε εταιρείες του κλάδου να πληρώνουν για να ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια εκπομπών ρύπων. Δεδομένου ότι οι εταιρείες μεταξύ τους μπορούν να ανταλλάσσουν επίπεδα ρύπου ή να αγοράζουν ποσότητες από πιστώσεις για εξοικονόμηση εκπομπών σε όλον τον κόσμο, το υπάρχον σύστημα καταλήγει σε αποτελέσματα αντίθετα από εκείνα που επιδιώκει να καταπολεμήσει, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζουν οι οικολόγοι.
Όπως καταγγέλλουν, οι αεροπορικές εταιρείες σχεδόν δεν πληρώνουν ή καταβάλλουν μηδαμινά περιβαλλοντικά τέλη, φόρο και ΦΠΑ για τα καύσιμα και φυσικά αυτά τα τέλη δεν αποτυπώνονται στην τιμή του εισιτηρίου.Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν πως η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρείες και γιαυτόαπαιτούν την άμεση λήψημέτρων φορολογικού χαρακτήρα, που θα ποινικοποιούν τη χρήση του πιο ρυπογόνου τύπου κηροζίνης, και θα επιβάλλουν την ανάπτυξη νέων προωθητικών υλών, που θα είναι λιγότερο βλαπτικές για τη βιόσφαιρα.