Το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα φωνάζει, καταγγέλλει και παρεμβαίνει στην ασυδοσία των…”δήθεν” κρατικών φορέων (πολεοδομία, Δήμοι, ΔΕΗ, κτηματική Υπηρεσία, Υπουργείο Περιβάλλοντος, περιφέρεια κλπ.) και τελευταία μετά την τραγωδία στο Μάτι η ίδια η περιφερειάρχης είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο του 2018 ότι υπάρχουν και θα κατεδαφιστούν 3.250 αυθαίρετες κατασκευές στα παραλιακά μέτωπα της Αττικής. Εντούτοις με το παρακάτω δημοσίευμα σ’ αυτή τη φάση – επειδή είναι προεκλογικός αγώνας – εντοπίστηκαν ,με τελειωμένα πρωτόκολλα κατεδάφισης μόνο εξήντα (60). Έλεος!! Το ΠΑΚΟΕ ήδη έχει καταθέσει καταγγελία στον Άρειο Πάγο για εξόφθαλμη αυθαίρετη κατασκευή στο Παλαιό Φάληρο που δημοσιεύουμε.
Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που χτίστηκαν… πάνω στο κύμα ή σε δασικές εκτάσεις έχει προγραμματίσει, το καλοκαίρι, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προσφάτως, μάλιστα, προκηρύχθηκε ο δεύτερος, διεθνής αυτή τη φορά, ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός, εκτιμώμενης δαπάνης 500.000 ευρώ. Σε αυτόν περιλαμβάνονται η εκτέλεση 60 τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης, με κάποια να χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990. Ο κύριος όγκος τους, πάντως, έχει εκδοθεί τη δεκαετία του 2000 και δύο πολύ πρόσφατα, το 2017 (αλιευτικό καταφύγιο στο Πόρτο Γερμενό και πλήθος κατασκευών στον αιγιαλό, μεταλλικοί σκελετοί, ξύλινα δάπεδα, τέντες και στη Νέα Πέραμο, μπροστά από κατάστημα παιχνιδιών ψυχαγωγίας).
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι στις 6 Μάϊου κα η διαδικασία θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), τέσσερις μέρες αργότερα.
Η υπό ανάθεση σύμβαση παροχής υπηρεσιών υποδιαιρείται σε δύο τμήματα. Το πρώτο περιλαμβάνει την εκτέλεση 38 πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αιγιαλό και παραλία, στη δυτική Αττική, τα οποία έχει συντάξει η Κτηματική Υπηρεσία, και προστίθενται άλλα έξι στην περίπτωση που από τις 38 αποφάσεις δεν μπορούν να εκτελεστούν κάποιες. Το δεύτερο τμήμα αφορά 16 πρωτόκολλα των κατά τόπους δασαρχείων σε δασικές εκτάσεις ανά την Αττική και στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.
Η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη με ΦΠΑ ανέρχεται στα 499.700 ευρώ και, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, γίνονται δεκτές προσφορές για ένα ή και για τα δύο τμήματα. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο και ως κριτήριο αξιολόγησης λαμβάνεται η πλέον συμφέρουσα προσφορά από οικονομικής άποψης. Η διάρκεια της σύμβασης παροχής υπηρεσιών ορίζεται από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο μέχρι την εκπνοή του 2019. Οι 60 αποφάσεις συνοδεύονται και από την αντίστοιχη εκτιμώμενη δαπάνη των εργασιών κατεδάφισης, μεταφοράς των υλικών και αποκατάστασης στην πρότερα κατάσταση.
Κατεδαφίσεις που εκκρεμούν από τη δεκαετία του 1960
Συνολικά 60 αυθαίρετα πρόκειται να κατεδαφιστούν καθώς βρίσκονται σε υγροβιότοπους, παραλίες και δάση. Ειδικότερα, στις καταπατήσεις αιγιαλού και παραλίας του καταλόγου των 38 πρωτοκόλλων αυθαιρέτων της Κτηματικής Υπηρεσίας στην παραλία της Ψάθας ανήκουν ένα μόνιμο διώροφο κτίσμα από μπετόν και δύο ταβέρνες. Η πρώτη με περίπου 100 τετραγωνικά ισόγεια κτίσματα, δάπεδα από τσιμέντο, υπόστεγο με τέντα 40 και πρόχειρη λαμαρινοσκεπή με καλαμωτή. Στη δεύτερη έχουν τσιμεντωθεί 106 τετραγωνικά αιγιαλού και 165 παραλίας με δύο κτίσματα.
Από τα 13 αυθαίρετα στο Πόρτο Γερμενό ξεχωρίζουν επτά κτίσματα 324 τετραγωνικών συν τις πέργκολες και άλλα τέσσερα κτίσματα- ταβέρνες με πλακοστρώσεις- τσιμεντοστρώσεις για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Στον προστατευόμενο υγροβιότοπο Βουρκαριού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί περιφερειακό πάρκο από τον Μάρτιο του 2017, στη θέση Αγία Τριάδα, στα 14 αυθαίρετα κυριαρχούν τα κτίσματα έως 50 τετραγωνικά, υπόστεγα και ευτελείς κατασκευές (σκεπές από λαμαρίνα) και τσιμεντοστρώσεις σε αιγιαλό και παραλία.Στην Πάχη έχουν εντοπιστεί κατασκευές σε μεγάλο τμήμα στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Στην παραλία της Κινέττας έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταπατήσεις.
Δασικά αυθαίρετα
Στα 16 πρωτόκολλα εντός των δασικών εκτάσεων, τα τουλάχιστον οκτώ συνδέονται με αυθαίρετες κατοικίες. Στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας εδώ και 11 χρόνια εκκρεμεί η εκτέλεση πρωτοκόλλου για αυθαίρετο κτίσμα 161 τ.μ. Στην περιοχή Στρογγύλι Μαρκοπούλου ποιμνιοστάσιο από μπετόν 160 τ.μ. και χώρος στάθμευσης εμβαδού 160 τ.μ. Στη Γλυφάδα, στις υπώρειες του ορεινού όγκου του Υμηττού, εκκρεμεί η εκτέλεση δύο πρωτοκόλλων από το 2001. Το πρώτο στην Τερψιθέα αφορά περίφραξη, κεραμοσκεπή οικία 121 τ.μ., αποθήκη και μαντρί συνολικού εμβαδού 315 τ.μ. Στο Γύρισμα Τερψιθέας δύο κατασκευές με ελενίτ, τσιμεντένια βάση με υπόγειο και περίφραξη της έκτασης με συρματόπλεγμα.