Την Τετάρτη 20/03/2019 στο χώρο του παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών  πραγματοποιήθηκε το 4th Annual Sustainability Summit με τίτλο ‘’Innovation for Sustainability – Business leaders discussing how to embed innovative practices into the corporate sustainability strategy’’, που διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά  από τοMBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας (CSE). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την Υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα, κάθως και την υποστήριξη από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (CRI), την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ΤΟ Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το insider.gr

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) έλαβε τιμητική διάκριση για το πρόγραμμα ‘’Μετρήσεις – προτάσεις για λύση στις ακτές της Αττικής και 22 κόλπων στην

Ελλάδα για την ποιότητα των νερών κολύμβησης’’. Βραβεύτηκαν επίσης για τους τομείς της Κοινωνίας, του Περιβάλλοντος και των Εργαζομένων η Odyssea Organizatin για το Astrolab Academy, η Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ τροφίμων για την <<Εβδομάδα Εθελοντισμού Εργαζομένων κεντρικών γραφείων και Αθήνας, εργοστασίου Λάρισας και γραφείου Θεσσαλονίκης>>, το ξενοδοχείο NJV Athens για <Συμμετοχή ως Μέλος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού>, τα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη για το πρόγραμμα <Μαθητές – Ηγέτες του κόσμου, πολίτες του αύριο> και τα ξενοδοχεία Μεγ. Βρετανία και King George για < Υπέυθυνη κατανάλωση και παραγωγή ενέργειας και ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα ανακύκλωσης οργανικών – ανόργανων υλικών> καθώς και η Δωρεάν και Εθελοντική Βιωματική Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία ‘’ Ο μικρός τουρίστας / καταναλωτής – Μια βαλίτσα ταξιδεύει’’ από την Ελευθερία και Ευαγγελία Γκρίμπα.

Ειδικές διακρίσεις δόθηκαν σε Προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας που ξεχώρισαν για την καινοτομία, τη θετική τους επίδραση και τη σύνδεσή τους με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης SDGs. Οι εταιρείες που βραβεύτηκαν ήταν η Εθνική Τράπεζα, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, η Πλαίσιο, ο ΟΛΠ, τα ΕΛΠΕ, ο Μυτιληναίος και το ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου.

επίσης διακρίσεις δόθηκαν σε φοιτητές του MBA International για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις στο πλαίσιο του μαθήματος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ κ. Χριστοδουλάκης ευχαρίστησε το Annual Sustainability Summit για τη βράβευση του ΠΑΚΟΕ και συγκεκριμένα για τη δράση ‘’Μετρήσεις – προτάσεις για λύση στις ακτές της Αττικής και 22 κόλπων στην Ελλάδα για την ποιότητα των νερών κολύμβησης’’.  Ευχαρίστησε τους διοργανωτές και ιδιαίτερα  τον πρόεδρο του Κέντρου Αειφορίας  κ. Αυλώνα για τη βράβευση για τη δράση που εδώ και 40 χρόνια πραγματοποιεί κάθε καλοκαίρι, μετρώντας την θαλάσσια ρύπανση στην Αττική και σε άλλους 22 κόλπους, και είναι ο μοναδικός Μη Κερδοσκοπικός φορέας που δυστυχώς υποκαθιστά το κράτος στη δράση αυτή.

 Ο κ. Χριστοδουλάκης  τόνισε πως αυτή η βράβευση προβληματίζει περισσότερο το ΠΑΚΟΕ και φέρνει περισσότερες ευθύνες και υποχρεώσεις.  Μεταξύ άλλων εκτός από το θέμα της συγκεκριμένης δράσης αναφέρθηκε γενικότερα στις πολιτικές που έχουν καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον της χώρας, με αποτέλεσμα σε πολλές παραμέτρους δυστυχώς να είναι μη αναστρέψιμο το σύστημα. Και συγκεκριμένα όσον αφορά την ενέργεια, που θα έπρεπε μέχρι το 2020 να έχουν καταργηθεί οι λιγνιτικοί σταθμοί, εν τούτοις η μαύρη ενέργεια τους αυξάνεται με την κατασκευή νέων εργοστασίων λιγνίτη. Όσον αφορά την ανακύκλωση ανέφερε πως δυστυχώς η διαπλοκή και η διαφθορά στο σύστημα την τελευταία δεκαετία έχει επιφέρει μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα το 2010 η ανακύκλωση είχε φτάσει στο 11,2% ενώ στα τέλη του 2018 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 5%. Όσον αφορά τα νερά, ιδιαίτερα τα θαλασσινά που είναι ο μοναδικός χώρος που εξαιτίας του τουρισμού έχουν την δυνατότητα οικονομικά να τον εκμεταλλευτούν, εν τούτοις εν τούτοις διαπιστώνεται ότι η ρύπανση του από τα στερεά υγρά απόβλητα, ιδιαίτερα τις πλαστικές σακούλες ολοένα και αυξάνεται. Το δε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης τόνισε πως είναι γεγονός ότι έχει καταλήξει σε κοινωνικό αγαθό σε ανεπάρκεια, με την νιτρορύπανση και την μικροβιακή μόλυνση να προκαλεί έντονες παρενέργειες στην δημόσια υγεία και να δημιουργεί προβλήματα στο υδάτινο οικοσύστημα. Τέλος, ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε πως ‘’Επειδή πιστεύουμε στο ΠΑΚΟΕ ότι ήρθε καιρός πια να δράσουμε όλοι μαζί γι’ αυτό σας προτείνουμε να προβληματιζόσαστε σε κάθε τι που βλέπετε και διαβάζεται’’.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του για τη βράβευση του ΠΑΚΟΕ  ζήτησε να μην ξεχνάμε τους πρόσφατους 100 νεκρούς  στο Μάτι και γι’ αυτό αντί χειροκροτήματα  παρακάλεσε να τηρήθεί ενός λεπτού σιγή γι’ αυτούς.

Κατηγορίες: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ