Το ΠΑΚΟΕ έχει καταγγείλει επανηλειμένα την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας και της παραγωγής της εξαιτίας του ότι, παρά το γεγονός ότι τον Μάϊο του 2017 ο πρωθυπουργός υπέγραψε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την κατάργηση μέχρι το 2020 του 50% της παραγόμενης ενέργειας από λιγνίτη, μετά από δύο μήνες υπέγραψε τη συμφωνία με τους Κινέζους για την εγκατάσταση στο Αμύνταιο της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.
Όπως περιγράφεται παρακάτω γενικά τα Βαλκάνια αποτελούν το σκουπιδότοπο της δήθεν αναπτυγμένης Ευρώπης της βρώμικης, μαύρης, καρκινογόνου ενέργειας.
Στις εκλογές λοιπόν ελπίζουμε οι Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να στείλουν στα σπίτια τους αυτούς που σκοτώνουν εμάς και τα παιδιά μας, με τις εγκληματικές πολιτικές που εφαρμόζουν.
Η Ε.Ε. αν και έχει εγγράφως δρομολογήσει πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, εντούτοις εφαρμόζει πρακτικές που αντιτίθενται ουσιαστικά σε αυτές τις πολιτικές.
Παρ’ όλα αυτά στα Δυτικά Βαλκάνια συνεχίζει να επικρατεί ένα περιβάλλον ανεξέλεγκτης παραγωγής βρώμικης ενέργειας, η οποία μάλιστα τονώνεται και με άμεσες ξένες επενδύσεις από την Κίνα, ενώ η Ε.Ε. στέκεται παθητικός θεατής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων οι οποίες στο σύνολό τους έχουν ευρωπαϊκή προοπτική , είναι σήμερα εγκατεστημένες 16 μονάδες παραγωγής ενέργειας οι οποίες εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα την ίδια περίπου ποσότητα ρυπογόνων ουσιών με το σύνολο των 296 μονάδων που είναι εγκατεστημένες στην Ε.Ε.
Κράτη των Δυτικών Βαλκανίων όπως η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη , το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία επιδοτούν την μαύρη ενέργεια με 1,2 δις. ευρώ μονάδες παραγωγής με βάση το κάρβουνο. Αυτή η κρατική βοήθεια , που στερεί ισόποσους πόρους από επενδύσεις σε ΑΠΕ , δεν είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο όσο αφορά τα ανώτατα όρια εκπομπών επιβλαβών αερίων από βιομηχανικές μονάδες. Παρατηρείται το παράδοξο ότι το περιβαλλοντικό κεκτημένο της Ε.Ε. δεν εφαρμόζεται στις υπό ένταξη χώρες, ενώ την ίδια στιγμή τις χρηματοδοτεί γενναιόδωρα με τη μορφή προενταξιακής βοήθειας.
Οι κρατικές ενισχύσεις προς τις βρώμικες μορφές ενέργειας στα Βαλκάνια αντιβαίνουν ευθέως και το ευρωπαϊκό δίκτυο ανταγωνισμού .Αυτό συμβαίνει γιατί καμία από τις μονάδες που λειτουργούν σήμερα στα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα ήταν βιώσιμη οικονομικά, αν δεν δέχονταν κρατικές επιχορηγήσεις.
Η Κίνα βρήκε ευκαιρία να μπει στο παιχνίδι, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες όταν κάνει επενδύσεις. Έτσι οι αρχές της φτωχής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ενέκριναν πρόσφατα μία κινέζικη επένδυση σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα. Έτσι, μεγάλες ρυπογόνες μονάδες εγκαθίστανται στα όρια της Ε.Ε. χωρίς να τηρούν κανενός είδους νόρμα σε σχέση με το ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων κάτι που σημαίνει ότι εφόσον αυτές οι χώρες ενταχθούν μια μέρα στην Ε.Ε. θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστια πρόστιμα για την υπέρβαση των επιτρεπτών ορίων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και τελικά θα αναγκαστούν να κλείσουν.