Το ΠΑΚΟΕ από το 1988 με μια μελέτη που έχει κάνει είχε προτείνει όχι τρία, αλλά δέκα είδη αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, στο υποργείο Γεωργίας με συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξής τους. Αλλά δυστυχώς πέρασαν τριάντα (30) χρόνια και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Η αγορά για παράδειγμα του χαρουπάλευρου αυξήθηκε μόλις 5% και ο μαραθόσπορος και η ρίγανη παρέμειναν προϊόντα στα …σπάργανα. Έλεος κύριε Υπουργέ Αγροτικής ΑνάπτυξηςΤο χαρούπι, ο μάραθος και το μελισσόχορτο είναι τρία είδη από τον μεγάλο ελληνικό κατάλογο των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών κσι σύμφωνα με μελέτες είναι σύγχρονες υπερτροφές τουλάχιστον εφάμιλλες αν όχι καλύτερες των ξενικών super foods.Το χαρουπάλευρο διαθέτει δεκαπλάσια ωφέλιμα σάκχαρα απ΄ότι η φέτα. Η μαραθόριζα περιέχει περισσότερο κάλιο από το μπρόκολο, ενώ το μαρούλι μπροστά στο μελισσόχορτο «ωχριά» σε περιεκτικότητα ασβεστίου και καλίου.Ένας νέος γαστρονομικός ορίζοντας στη μεσογειακή διατροφή γεννιέται με τις συνταγές με αρωματικά φυτά οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις καθώς επίσης ενισχυμένη διατροφική αξία. Η υπεύθυνη έρευνα – καινοτομία, ο παραγωγικός μεταποιητικός τομέας, η βιομηχανία, η πολιτική βούληση και οι καταναλωτικές οργανώσεις μπορούν να διαμορφώσουν όλοι μαζί ένα νέο παραγωγικό χάρτη ελληνικών υπερτροφών με εξαγωγικό προσανατολισμό.Θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά όχι ως βότανα που θεραπεύουν αλλά περισσότερο ως προληπτικά μέσα , τα αντιοξειδωτικά των οποίων θωρακίζουν την καλή υγεία.

Κατηγορίες: ΔΙΑΤΡΟΦΗ