ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ …ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ Ο ΕΦΕΤ

Το ΠΑΚΟΕ επανειλημένα έχει καταγγείλει παρόμοια γεγονότα που συμβαίνουν πολύ συχνά. Επειδή ο ΕΦΕΤ είναι υποστελεχωμένος και δεν μπορεί να υλοποιήσει τους ελέγχους που είναι εκ του νόμου υποχρεωμένος να κάνει, γι’ αυτό σαν χειροβομβίδες σκάνε κατά καιρούς ορισμένα εξώφθαλμα  περιστατικά.

Άραγε τι γίνεται με τις παράνομες ετικέτες σχεδόν σε όλα τα super market, τι γίνεται με την νοθεία των καυσίμων, τι γίνεται με την ελληνοποίηση πυρηνέλαιων, κρεάτων και αρτοσκευασμάτων.

Το ΠΑΚΟΕ ξεκινά από τις 15/4/2019 καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τα παραπάνω.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) δίνει διευκρινήσεις για την παράνομη διακίνηση 2.239 κιλών οστρακοειδών του είδους «Αχιβάδα», στο δέλτα του Έβρου το οποία κατάσχεσε.  Στην ανακοίνωση επισημάνθηκε ότι πρόκειται για οστρακοειδή άγνωστης προέλευσης, άγνωστου τόπου και χρόνου αλίευσης, χωρίς επισημάνσεις, χωρίς τα απαιτούμενα εμπορικά έγγραφα διακίνησης τα οποία μεταφέρονταν με ακατάλληλα οχήματα, χωρίς τήρηση ψυκτικής αλυσίδας  και συνθηκών υγιεινής και γι’ αυτούς τους λόγους κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Προς αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών, πρέπει στα ιχθυοπωλεία να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επισημάνσεις τόσο των αποψυγμένων αλιευμάτων (γαρίδες, σουπιές, καλαμάρια κλπ.) όσο και των λοιπών αλιευμάτων. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ,  οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την επισήμανση των αλιευμάτων, δηλαδή να αναγράφεται εάν τα αλιεύματα είναι αποψυγμένα, η περιοχή αλίευσης ή εκτροφής, η μέθοδος παραγωγής (αλίευση ή υδατοκαλλιέργεια), η εμπορική και επιστημονική ονομασία του είδους, η ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης.