Την προσοχή εφιστούν οι επιστήμονες αν τρώτε πολλά αυγά, καθώς αυξάνουν την χοληστερίνη και τον κίνδυνο καρδιακών νόσων. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση αυγών αυξάνει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και, κατά συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Όπως προέκυψε, άνθρωποι που τρώνε τρία έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα, έχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά.

Ο «ένοχος» φαίνεται πως είναι η χοληστερίνη που περιέχουν τα αυγά. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση 300 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερίνης τη μέρα σχετίζεται με αύξηση κατά 17% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και 18% πρόωρου θανάτου. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής Ιατρικής, ΝορίναΆλεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, ανέλυσαν στοιχεία από έξι μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 30.000 άτομα σε βάθος 30ετίας.

Τα νέα ευρήματα δεν συμφωνούν με τις τελευταίες συστάσεις που έκαναν τα υπουργεία Υγείας και Γεωργίας των ΗΠΑ, το 2015, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι δεν χρειάζονται να ανησυχούν για την κατανάλωση περισσότερων αυγών. Η νέα μελέτη, αντίθετα, υποστηρίζει ότι πρέπει κανείς να περιορίσει την κατανάλωση αυγών για να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την χοληστερίνη του, συνεπώς oι οδηγίες των υπουργείων θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Το ζήτημα των αυγών έχει προκαλέσει σύγχυση στους επιστήμονες και το κοινό. Παρόλο που ορισμένες παλαιότερες μελέτες δεν είχαν καταφέρει να συσχετίσουν τα αυγά (και άλλες τροφές) με την αυξημένη χοληστερόλη και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, δεν συνέβη το ίδιο και με τη νέα μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι δεν είναι ανάγκη να αφαιρέσει κανείς τελείως από τη διατροφή του τα αυγά, αρκεί να τα περιορίσει και να προτιμά το ασπράδι από τον κρόκο. Ο κρόκος είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές χοληστερόλης. Χαρακτηριστικά, ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερόλης στον κρόκο του. Άλλα ζωικά προϊόντα με υψηλή χοληστερόλη είναι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά (βούτυρο, κρέμα γάλατος, κλπ).

Κατηγορίες: ΔΙΑΤΡΟΦΗ