Σε μάστιγα της σύγχρονης εποχής έχει εξελιχθεί η άτυπη κατάθλιψη, η οποία συνήθως κάνει την εμφάνιση της στην εφηβεία και είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Όπως και με άλλες μορφές κατάθλιψης, η θεραπεία για την άτυπη κατάθλιψη περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη (ψυχοθεραπεία) και αλλαγές στον τρόπο ζωής. 

Τα πρώιμα συμπτώματα που θα αναγνωρίσει κανείς είναι τα εξής: προσωρινή ευεξία στο άκουσμα μιας καλής/ ευχάριστης είδησης που ακολουθείται από ένα αίσθημα βαθιάς λύπης/ απόγνωσης λίγο αργότερα, αυξημένη όρεξη με ακούσια αύξηση του σωματικού βάρους, αυξημένη επιθυμία για ύπνο, συνήθως πάνω από 10 ώρες την ημέρα, αίσθηση ότι τα χέρια και τα πόδια είναι “πολύ βαριά”, κάτι που διαρκεί τουλάχιστον μια ώρα μέσα στην ημέρα, αδυναμία διατήρησης μακροχρόνιας σχέσης, λόγω της ευαισθησίας στην απόρριψη ή την κριτική, η οποία επηρεάζει τις σχέσεις του ασθενούς, την κοινωνική του ζωή και την εργασία του.

Παράγοντες κινδύνου

Πολλοί παράγοντες φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ή “ενεργοποίησης” της κατάθλιψης, είτε πρόκειται για άτυπη είτε όχι. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την κατάθλιψη που ξεκίνησε σε παιδική ή εφηβική ηλικία, το ιστορικό διπολικής διαταραχής, την κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, την σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, τις τραυματικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία, ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή η υπερβολική εξάρτηση από άλλο άτομο, κάποια σοβαρή ασθένεια, όπως ο καρκίνος ή η καρδιακή νόσος,ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά για την υψηλή πίεση του αίματος ή υπνωτικά και τα οικονομικά προβλήματα.

Επίσης, η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού και άλλων προβλημάτων με την οικογένεια ή άλλα άτομα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης: πρώτου βαθμού συγγενείς με ιστορικό κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής ή αλκοολισμού, στρεσογόνα γεγονότα στην ζωή του ασθενούς, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, κατάθλιψη μετά τον τοκετό, αυτοκτονία κάποιου μέλους της οικογένειας και περιορισμένες φιλικές επαφές ή άλλες προσωπικές σχέσεις.

Όπως και τα άλλα είδη της κατάθλιψης, η άτυπη κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Η άτυπη κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά, συμπεριφορικά και προβλήματα υγείας, που επηρεάζουν κάθε τομέα της ζωής του ασθενούς. Επιπλοκές που σχετίζονται με την άτυπη κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο και διαβήτη, την κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών ουσιών, το άγχος και την κοινωνική φοβία, τις οικογενειακές διαφορές και εντάσεις, τις δυσκολίες στις σχέσεις και την εργασία ή τα προβλήματα στο σχολείο, την κοινωνική απομόνωση και τις αυτοκτονικές σκέψεις.