Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, αναπτυξιακοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις από 10 μεσογειακές χώρες και εννέα συνεργαζόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων το WWF Ελλάδος και η Διάσκεψη Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), της οποίας ενεργό μέλος είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, πραγματοποίησαν ένα καινοτόμο πείραμα στις ιχθυοκαλλιέργειες της Λέσβου.
Πρόκειται για το πρωτόγνωρο σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο PHAROS4MPAs που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREGMED 2014- 2020, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου. Το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2019, με συνολικό προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ και αφορά θαλάσσιες μεταφορές και λιμάνια, κρουαζιέρες, scubadiving, θαλάσσια πάρκα ανεμογεννητριών, υδατοκαλλιέργεια, σκάφη αναψυχής, και παραδοσιακή και ψυχαγωγική αλιεία.
Στη Λέσβο, όμως, με έναν πολύ μικρό προϋπολογισμό, ύψους μόλις 10.000 ευρώ, το έργο που υλοποιείται θα εστιάσει στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας στο Βόρειο Αιγαίο, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας Λέσβου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ).
Το Περιφερειακό Ταμείο έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, την πειραματική εφαρμογή για τη διερεύνηση της δυνατότητας μείωσης οργανικού φορτίου από το ίζημα κάτω από κλωβούς υδατοκαλλιεργειών, με τη χρήση ολοθουρίων. «Τα ολοθούρια είναι θαλάσσιοι οργανισμοί που τρέφονται με οργανική ύλη, την οποία κατακρατούν, γεγονός που τα καθιστά ιδανικούς οργανισμούς για τον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής» εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Ωκεανολογίας και Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Μπατζάκας.
Η πειραματική εφαρμογή ανατέθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Θα κατασκευαστούν τέσσερις τετράγωνοι κλωβοί από λαμαρίνα και λεπτό δίχτυ, οι οποίοι θα τοποθετηθούν μέσα στις επόμενες μέρες κάτω από τους υπάρχοντες κλωβούς των ιχθυοκαλλιεργειών σε μονάδα της Λέσβου. Στους πειραματικούς κλωβούς θα τοποθετηθούν ολοθούρια από δύο διαφορετικά είδη και σε διαφορετική πυκνότητα και θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες και μετρήσεις, οι οποίες θα αναλυθούν στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου με σκοπό να διαπιστωθεί αν η χρήση των ολοθουρίων μπορεί να συμβάλει θετικά στη βελτίωση των συνθηκών του πυθμένα μιας υδατοκαλλιέργειας.
Είναι η πρώτη φορά που ανάλογη πειραματική εφαρμογή, σε τέτοια κλίμακα, με τόσα είδη ολοθουρίων και για μεγάλο χρονικό διάστημα, υλοποιείται τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και πανευρωπαϊκό και ως εκ τούτου τα αποτελέσματά της αναμένεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η ιδέα για την προώθηση της ωφελιμότητας των ολοθουρίων προήλθε από τον προϊστάμενο του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Μιχάλη Πασπάτη. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «ενώ μέχρι πρότινος εκδίδονταν μία με δύο άδειες για τα σκάφη, από το 2016 εκδίδονται 60. Eίναι γνωστό ότι τα ολοθούρια γνώρισαν μεγάλη απήχηση ως τροφή στην Κίνα και εξάγονταν σε μεγάλες δόσεις μέσω Βουλγαρίας. Γιαυτό και με διάβημά μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητήσαμε τη διακοπή αλίευσης ολοθουρίων».