Από το 1990 το ΠΑΚΟΕ είχε επίσημα καταγγείλει τα παρακάτω. Δυστυχώς πέρασαν σχεδόν τριάντα χρόνια και το αποτέλεσμα αυτής της ανεξέλεγκτης διάθεσης των σκαφών ολοένα και χειροτερεύει. Πρόσφατη ενδεικτική έρευνα διαπίστωσε ότι ο αριθμός των σκαφών αυτών να φτάνει τις πενήντα χιλιάδες (50.000) περίπου σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Πώς όμως η πολιτεία αδιαφορεί από τη μία και από την άλλη φτιάχνει διθυράμβους για τον τουρισμό; ΕΛΕΟΣ.
Σε νεκροταφεία σκαφών κινδυνεύουν να μετατραπούν χερσαίοι και θαλάσσιοι χώροι όπως μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια. Η εγκατάλειψη χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερων πάσης φύσεως πολυεστερικών σκαφών που ολοκληρώνουν, για οποιοδήποτε λόγο τον κύκλο της ζωής τους προκαλεί μεγάλα προβλήματα χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την επίλυσή τους.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής αναγκάστηκαν να τα θέσουν σε αχρηστία είτε λόγω αδυναμίας κίνησης και συντήρησής τους, είτε λόγω επιβολής σε αυτά νομικών περιορισμών για διάφορους λόγους. Το φαινόμενο εμφανίζει έξαρση στις περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου, όπου λόγω του προσφυγικού παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση μικρών σκαφών σε κακή κατάσταση.
Το φαινόμενο αυτό έχει τις παρακάτω δυσμενείς συνέπειες σε τομείς όπως:
- Η δημόσια τάξη και ασφάλεια λόγω της πιθανολογούμενης εκδήλωσης έκνομων ενεργειών σε αυτά (κλοπές, πυρκαγιές κλπ.)
- Η δημόσια υγεία και το περιβάλλον λόγω της μακρόχρονης παραμονής τους χωρίς συντήρηση και της τυχόν ύπαρξης ρυπογόνων ουσιών εντός αυτών.
- Η τουριστική εικόνα της χώρας λόγω της υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος που προσφέρεται.
- Η εύρυθμη λειτουργία των τουριστικών λιμένων λόγω της κατάληψης ωφέλιμου και λειτουργικού χώρου των εγκαταστάσεων αυτών.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι συνέπειες της ανεξέλεγκτης και παράνομης διαχείρισης των πλαστικών – πολυεστερικών σκαφών είναι:
- Διάλυση / Απόρριψη στην ξηρά
- Αισθητική υποβάθμιση περιοχής
- Πιθανές καρκινοπάθειες
- Δερματοπάθειες
- Αναπνευστικά προβλήματα
- Πολύ αργή αποσύνθεση
- Υποβάθμιση υδροφόρου ορίζοντα
- Καύση
- Επικίνδυνοι αέριοι ρύποι
- Επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα
- Ερεθισμός ματιών, δέρματος, τοξικά αποτελέσματα σε συκώτι, νευρικό σύστημα
- Αναιμία, βλάβη σε συκώτι και νεύρα
- Απόρριψη σε χωματερή
- Αν δεν θρυμματιστούν πρώτα, καταλαμβάνουν πολύ χώρο και διαλύονται πολύ αργά
- Κίνδυνος αυτανάφλεξης
- Τοξικότητα στον υδροφόρο ορίζοντα