Και οι τρεις δειγματοληψίες του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. μέσα στο 2018 κατέδειξαν πολύ υψηλούς δείκτες ρύπανσης…
Η θάλασσα των Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας είναι ανησυχητικά μολυσμένη!
Η πολιτεία τι κάνει;
Τέλη του περασμένου Ιούλη, στις 25 του μηνός για την ακρίβεια, επιστημονικό συνεργείο του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. πραγματοποίησε -για τρίτη φορά μέσα στο 2018!- μετρήσεις των δεικτών ρύπανσης του Σαρανταπότμου και είκοσι ενός (21) παραλιών του Σκαραμαγκά, του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας. Τα δείγματα απεστάλησαν προς επεξεργασία στα πιστοποιημένα εργαστήρια του κέντρου μας.
Δυστυχώς, το κακό…τρίτωσε! Τα αποτελέσματα ήταν -για ακόμη μία φορά, το τονίζουμε!- αποκαρδιωτικά (βλ. συνημμένους πίνακες αποτελεσμάτων)…
Το μικροβιακό φορτίο σε αρκετά σημεία της ευρύτερης περιοχής είναι τέτοιο, που καθιστά τις παραλίες ακατάλληλες για κολύμβηση! Επιπλέον, το χημικά απαιτούμενο οξυγόνο, τα φωσφορικά ιόντα (Ρ2Ο5) και τα νιτρικά, (pH και D.O), είναι σε πολλές περιοχές αρκετά πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια…
Αναρωτιόμαστε, ως ΠΑ.Κ.Ο.Ε., τι μέτρα έχουν λάβει οι ιθύνοντες, από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κύριο Παναγιώτη Κουρουμπλή, μέχρι τους δημάρχους των προαναφερθέντων δήμων και τους διευθύνοντες συμβούλους ή προέδρους μεγάλων εργοστασίων, που εδρεύουν στην περιοχή;
Δεν αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί οι κύριοι ότι τα βιομηχανικά απόβλητα έχουν ρυπάνει το θαλάσσιο οικοσύστημα σε τόσο επικίνδυνο βαθμό, που το βιοτικό επίπεδο και η ποιότητα ζωής των κατοίκων έχουν επιβαρυνθεί και υποβαθμιστεί στο μέγιστο βαθμό; Δηλαδή, τι άλλο περιμένουν να γίνει, προκειμένου να αναχαιτιστεί και να αντιμετωπιστεί, έστω και όψιμα πια, η υφιστάμενη ρυπαντική κατάσταση;
Δεν γνωρίζουν (ή κάνουν πως δεν γνωρίζουν) ότι το 85% των βιομηχανιών και των βιοτεχνιών της περιοχής δεν επεξεργάζεται καθόλου τα βιομηχανικά του απόβλητα; Από αυτό και μόνο, τι περιμένουν να συμβεί; Δεν θα μολυνθούν ανεπιστρεπτί οι… θάλασσές μας, που είναι και θάλασσες όλων των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, αλλά κι όλου του λεκανοπεδίου (και επ’ ουδενί μόνο…δικές τους, όπως νομίζουν);
Αν, αγαπητοί κύριοι, συνυπολογίσετε, εκτός των άκρως ανησυχητικών πορισμάτων των μετρήσεων του ΠΑ.Κ.Ο.Ε., και την επιβαρυμένη επιδημιολογία της ευρύτερης περιοχής, τότε θα πρέπει να ανασηκωθείτε από τις καρέκλες σας και να ανασκουμπωθείτε το ταχύτερο δυνατό! Αρκεί να σας θυμίσουμε ένα πράγμα μόνο: οι περιοχές της Μάνδρας, του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας είναι, σύμφωνα με τις επιστημονικές εκθέσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, οι πρώτες σε κρούσματα λοιμώξεων από τον ιό του δυτικού Νείλου πανελλαδικά! Ούτε αυτό σας λέει κάτι; Μήπως οφείλεται, άραγε, και στις βιομηχανικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε αυτές, εκτός, φυσικά, και από την επιβάρυνση που προκαλείται, ούτως ή άλλως, από τις παράνομες αστικές συνδέσεις της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου Πεδίου;
Στα πλαίσια αυτά, βασισμένοι στο αίσθημα ευθύνης που μας χαρακτηρίζει ως φορέα εδώ και σαράντα χρόνια, που δραστηριοποιούμαστε στους τομείς του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, θα θέλαμε να προτείνουμε προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους (και αυτουργούς;) της προαναφερθείσας κατάστασης τα εξής:
1. Να συνδράμουν παντί τρόπω την ημερίδα που δρομολογεί να οργανώσει το κέντρο μας το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, με θέμα: «Η υφιστάμενη ρυπαντική κατάσταση». Η ημερίδα αυτή θα καλέσει ειδικούς επιστήμονες και άλλους φορείς της Τ.Α., οι οποίοι θα προτείνουν -με τεκμηριωμένα και εξακριβωμένα στοιχεία- προτάσεις σχετικά με το πώς θα αποκατασταθεί περιβαλλοντικά η ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, πόσω μάλλον το παραλιακό μέτωπο από τον Σκαραμαγκά μέχρι τη Νέα Πέραμο.
2. Να ενισχύσουν τις πολυποίκιλες δράσεις που αναπτύσσει με τις δικές του δυνάμεις το ΠΑ.Κ.Ο.Ε., προκειμένου οι αγώνες του -να διασώσει ό,τι έχει απομείνει ακόμη όρθιο σ’ αυτή τη χώρα- να εδραιωθούν και να τελεσφορήσουν.
3. Να προωθήσουν στενότερες συνεργασίες με το κέντρο μας, προκειμένου το τελευταίο να οργανώσει ενημερωτικές και οπτικοακουστικές παρουσιάσεις τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στα σχολεία της περιοχής. Οι παρουσιάσεις αυτές θα αφορούν την κατατόπιση των πολιτών και των μαθητών πάνω στα ανεπιθύμητα ενδεχόμενα ενός βιομηχανικού ατυχήματος, όπως την πρόκληση πυρκαγιάς ή άλλων αποπνικτικών φαινομένων, ή στις οδούς διαφυγής, που μπορούν να αναζητήσουν σε τέτοιες δύσκολες στιγμές κ.λπ.
4. Να οργανώσουν -σε συνεργασία με το κέντρο μας- ομάδα επεξεργασίας ενός μοντέλου διαφυγής, που να μπορούν να το υιοθετήσουν όσοι διαβιούν ή εργάζονται καθημερινά στη βιομηχανική ζώνη της Μάνδρας Αττικής.
Η Δυτική Αθήνα αργοσβήνει και οι κρατούντες, σε συμπαιγνία με τους ρυπαίνοντες, παριστάνουν τους ανήξερους, λες και δεν τους καίγεται καρφί! Ας κάνουν, όμως, τον κόπο να ρίξουν μια ματιά στις μετρήσεις που διενήργησε το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. τον Ιούλη και θα τους κοπεί αμέσως ο βήχας! Γιατί αν το αμελήσουν, την επόμενη φορά που θα ανακινήσει το θέμα το ΠΑ.Κ.Ο.Ε., θα βρεθούν απολογούμενοι -είτε για τις πράξεις τους είτε για τις παραλείψεις τους- σε κάποια αίθουσα δικαστηρίου.
Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν επιθυμούν στο…πολύ βάθος να μας φτάσουν ως εκεί…
Από το γραφείο τύπου του ΠΑ.Κ.Ο.Ε.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ
Αθήνα 23/8/2018
Αρ.:Πρωτ.9072
Προς τους
1) κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή Υπ. Ν-ΝΠ
2) κ. Νικόλαο Μελετίου Δήμαρχο Ασπρόπυργου
3) κ. Γεώργιο Τσουκαλά Δήμαρχο Ελευσίνας
4) κ. Ευστάθιο Τσοτσορό Πρόεδρο & Δ. Σύμβουλο ΕΛΠΕ
5) κ. Απόστολο ΒακάκηΠρόεδρο Jumbo
6) κ. Κων/νο Αγγελόπουλο Δ.ΣύμβολοΧαλιβουργικής
7) κ. Γιάννης Αληγιζάκης Δ. Σύμβουλο ΕΛΙΝ
8) Διοικητικά στελέχη “ESHA”
9) Διοικητικά στελέχη “MyTransTranscontainer”
Κύριε Υπουργέ, κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι,
Το ΠΑΚΟΕ στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του εδώ και σαράντα χρόνια που λειτουργεί, πραγματοποίησε για τρίτη φορά μέσα στο 2018 δειγματοληψίες και αναλύσεις στην θαλάσσια περιοχή των Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας.
Σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα διαπιστώνεται ότι η περιοχή είναι ανησυχητικά ρυπασμένη-μολυσμένη με αποτέλεσμα το θαλάσσιο οικοσύστημα να υπολειτουργεί εξαιτίας αφενός των βιομηχανικών αποβλήτων κι αφετέρου των αστικών παράνομων συνδέσεων της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου πεδίου.
Το ΠΑΚΟΕ με αίσθημα ευθύνης κι από την σαραντόχρονη εμπειρία και γνώση του σας ενημερώνειγια τα ακόλουθα:
α) Από τις παραλιακές σαράντα δύο βιομηχανίες και βιοτεχνίες της ευρύτερης περιοχής το 85% δεν κάνει επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων.
β) Δυστυχώς το μικροβιακό φορτίο σε αρκετά σημεία (συνημμένος πίνακας) είναι ακατάλληλο για κολύμβηση (σε περιοχές που επιτρέπεται).
γ) Το χημικα απαιτούμενο οξυγόνο, τα φωσφορικά ιόντα (P2O5), και τα νιτρικά, pHκαιD.O, είναι σε αρκετές περιοχές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
δ) με δεδομένο ότι επιδημιολογικά η δυτική Αττική (Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος) παρουσιάζει τα περισσότερα κρούσματα λοιμώξεων σε ολόκληρη την Ελλάδα από τον ιό του δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. όπως αυτή ανακοινώθηκε στις 16/08/2018, ουσιαστικά επιβεβαιώνονται όλες οι συστάσεις του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. διαχρονικά προς τους αρμόδιους φορείς.
ε) Γενικά η περιοχή θεωρείται ρυπαντικά και μολυσματικά επιβαρυμένη. Βέβαια αυτό δικαιολογείται από τις ανάλογες δραστηριότητες σε αυτή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την εξυγίανση της.
Και σας προτείνει τα παρακάτω:
1) Το ΠΑΚΟΕ το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα « Η υφιστάμενη ρυπαντική κατάσταση » όπου θα παρουσιασθούν από επιστημονικούς και άλλους φορείς της Τ.Α στοιχεία που θα βοηθήσουν να εξαχθούν συμπεράσματα και προτάσεις για το Θριάσιο πεδίο και ιδιαίτερα για το παραλιακό μέτωποαπό τον Σκαραμαγκά μέχρι και την Πέραμο.
2) Το ΠΑΚΟΕ επειδή πιστεύει στην αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει» αφενός και αφετέρου ότι οι κανόνες για την εταιρική κοινωνική ευθύνη αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την πολυσύνθετη λειτουργία του ( λειτουργία εργαστηρίων, έκδοση μηνιαίας ογδοντασέλιδης εφημερίδας,λειτουργία ενημερωτικής ιστοσελίδας, facebook, λειτουργία εθελοντικών ομάδων έρευνας, συνέδρια, ημερίδες.κ.α).Οικοδράσεις σε σχολεία-λαχανόκηπους, ΑΠΕ, οικολογικές εκδρομές, παραγωγή βίντεο και ντοκιμαντέρ, κα. Για αυτά όλα σας ζητάμε να ενισχύσετε τις προσπάθειες του ΠΑΚΟΕ, επειδή πιστεύουμε στις οικολογικές σας ευαισθησίες.
3) Επίσης σας προτείνουμε να γίνουν από το ΠΑΚΟΕ σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον γενικό πληθυσμό και στα σχολεία ενημερωτικές οπτικοακουστικές παρουσιάσεις για το ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος με συνέπεια πυρκαγιά, αποπνικτικά φαινόμενα, διόδους διαφυγής κ.α.
4) Να οργανωθεί ομάδα επεξεργασίας μοντέλου διαφυγής ιδιαίτερα στην περιοχή της βιομηχανικής ζώνης Μάνδρας Αττικής.
Μετά από αυτά θα θέλαμε άμεσα απαντήσεις σε όλα τα προτεινόμενα και την ανταπόκριση σας στην υπ’ αριθμόν δύο πρόταση μας.
Με εκτίμηση
ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΠΑ.Κ.Ο.Ε.
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Χριστοδουλάκης
Ο Γενικός Γραμματέας
Μύρωνας Φασουλάκης (Πανεπιστημιακός – Αγγειοχειρουργός)