Το Οικονομικό φόρουμ στο Νταβός ανακοίνωσε ότι το 2050 οι ωκεανοί θα έχουν περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η μελέτη που έγινε σε   συνεργασία με το ίδρυμα της ιστιοπλόου Έλεν Μακάρθουρ και της εταιρείας McKinsey. Το 2014 η αναλογία πλαστικών-ψαριών ήταν, σύμφωνα με την μελέτη, 1 προς 5, το 2025 προβλέπεται να είναι 1 προς 3 και το 2050 θα ξεπεράσει το 1 προς 1.

Είναι αναγκαίο διατυπώθηκε στο φόρουμ του Νταβός να αναδιοργανωθεί πλήρως η χρήση περιτυλιγμάτων και πλαστικών γενικά και να αναζητηθούν εναλλακτικά προϊόντα που θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο ως πρώτη ύλη. Σήμερα το 20% του παραγόμενου πετρελαίου απορροφάται από τον τομέα περιτυλίγματος και πλαστικών.

Οι πλαστικές σακούλες είναι μιας χρήσης και το 95% της αξίας των περιτυλιγμάτων, που υπολογίζεται στα 100 δις δολάρια ετησίως, χάνεται.

Το φόρουμ ζητά την προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησής τους.

Αρκετές είναι οι χώρες που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να περιορίσουν την χρήση πλαστικών σακουλών, όπως π.χ. η Γαλλία απαγορεύει την χρήση τους από τον Μάρτιο 2016.

Μελέτη του ΠΑΚΟΕ απέδειξε το 2012 ότι μεγάλη ποσότητα νανοσωματιδίων από πλαστικές σακούλες , βρίσκονται στα ψάρια του Αιγαίου Πελάγους .

Την έρευνα αυτή επιβεβαίωσε και το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος.

 

 ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ