Απόβλητα ελαιοτριβείων και καυσίμων από φορτηγά πλοία, χύθηκαν στις 26 του Γενάρη στις θάλασσες της Ηγουμενίτσας, Λευκάδας και Ελευσίνας.

Οι Λιμενικές Αρχές της Ηγουμενίτσας, εντόπισαν στο αριστερό άκρο του όρμου Πλαταριάς ρύπανση που προήλθε από τις εκβολές του τοπικού ποταμού. Μέτα από έρευνα, οι Αρχές βρήκαν το μέρος προέλευσης της ρύπανσης αυτής, που δεν ήταν άλλο , από ένα αγρόκτημα, σε κοντινή απόσταση, που ανήκει σε ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ξεκίνησε άμεσα προανάκριση.

Την ίδια περίπτωση αντιμετώπισαν και οι Λιμενικές αρχές στην περιοχή του Νυδρίου, στην Λευκάδα. Οι λιμενικοί εντόπισαν θαλάσσια ρύπανση μικρής όμως έκτασης που προερχόταν και αυτή από τις εκβολές του τοπικού ποταμού. Προανάκριση διατάχθηκε από το Α’ Λιμενικό τμήμα Νυδρίου.

Ρύπανση που προερχόταν από πετρέλαιο εντόπισαν οι λιμενικοί της Ελευσίνας μέσα στο λιμάνι της πόλης. Η ποσότητα πετρελαίου προήλθε από το πετρελαιοφόρο «ATHINA P» αλλά και από το ανεφοδιαστικό πλοίο «ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ» και η έκταση της ρύπανσης έφτασε τα 100 τ.μ. Τελικά η ρύπανση περιορίστηκε  από εταιρεία απορρύπανσης και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας προέβη σε συλλήψεις των πλοιάρχων και των Α’ μηχανικών των πλοίων.

Καθημερινά τα προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος , από ασυνείδητους παραγωγούς ,πλοιοκτήτες που πιστεύουν ότι το φυσικό περιβάλλον είναι ιδιοκτησία τους. Αυτά που αναφέρονται πιο πάνω είναι σταγόνα στον Ωκεανό, με το δεδομένο ότι σ΄όλες τις περιοχές

που υπάρχουν ελαιουργεία (Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία, Ζάκυνθος Στερεά Ελλάδα, Κρήτη κ.α ) το πρόβλημα είναι τεράστιο με τα απόβλητά τους. Στο  τέλος , το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να βρει και να προτείνελαιοτριβειαει συγκεκριμένες λύσεις.