Το 25,5% της ελληνικής επικράτειας αποτελείται από δάση. Οι δασικοί χάρτες που μπορούν σήμερα να χρησιμοποιηθούν (διότι έχει γίνει η κύρωσή τους) είναι λιγότερο από το 1% της έκτασης της χώρας.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ σχεδιάζει την προσωρινή αναστολή όλων των Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων μέσα στα δάση, μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες των περιοχών όπου βρίσκονται τα αυθαίρετα αυτά. Με άλλα λόγια «ζήσε Μάη να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι».
Δεν ξέρουμε πώς να κρίνουμε αυτόν τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Πολιτική ανοησία, εξυπηρέτηση πολιτών προς «άγρα ψήφων». Διότι δεν μπορεί να θεωρηθεί απλά ως αβλεψία…
Γνωρίζουμε καλά αυτή την πονεμένη ιστορία που λέγεται «δασικοί χάρτες». Χρόνια τώρα περιμένουμε να προχωρήσουν οι μελέτες και μετά οι κυρώσεις αλλά ακόμα είμαστε στο 1% ! Η πρώτη άμεση επίπτωση αυτής της καθυστέρησης είναι ότι μπλοκάρει το Κτηματολόγιο.
Είχε κατατεθεί τον περασμένο Νοέμβριο η τροπολογία αναστολής κατεδάφισης, αλλά ύστερα από γενική κατακραυγή αποσύρθηκε.
Τώρα σχεδιάζεται να κατατεθεί ξανά σε συνδυασμό με τον νέο Νόμο για τους δασικούς χάρτες ο οποίος προβλέπει την κύρωσή τους μέσα σε τρία χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναστέλλεται η κατεδάφιση αυθαιρέτου μέσα στο δάσος για τρία χρόνια, αλλά για όσο διάστημα δεν υπάρχει κυρωμένος δασικός χάρτης για την περιοχή στην οποία ευρίσκεται το αυθαίρετο.
Μέχρι τώρα η σύνταξη των δασικών χαρτών γινόταν με συνεργασία Κτηματολογίου και Δασαρχείων. Το Κτηματολόγιο έκανε την Μελέτη και το Δασαρχείο την θεωρούσε. Αυτή η συνεργασία αποδείχτηκε προβληματική γιατί τα Δασαρχεία δεν έχουν τις υποδομές του Κτηματολογίου και πολλές φορές οι μελετητές του Κτηματολογίου έκαναν διαφορετικά πράγματα από αυτά που τους ζητούσαν τα Δασαρχεία.
Το βασικό πρόβλημα στους δασικούς χάρτες είναι οι χιλιάδες αντιρρήσεις που υποβάλλονται για τον χαρακτήρα της εμφανιζόμενης έκτασης στον χάρτη. Οι Επιτροπές Αντιρρήσεων δεν λειτούργησαν με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η τεράστια καθυστέρηση στην κύρωση των δασικών χαρτών. Σήμερα οι κυρωμένοι, οι καταρτισμένοι και οι υπό κατάρτιση δασικοί χάρτες αντιπροσωπεύουν το 54,75% της χώρας και απομένει ακόμα το 45,25% της έκτασης στην οποία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει καμία διαδικασία σύνταξης δασικών χαρτών.
Με τον νέο Νόμο, όλες οι επίδικες περιοχές θα εκκρεμούν, αλλά σε όλο τον υπόλοιπο χάρτη που δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, θα προχωράει η κύρωση. Διορθώνεται έτσι το πρόβλημα της καθυστέρησης του παλιού νόμου που προέβλεπε την μη κύρωση ολόκληρου του δασικού χάρτη εξαιτίας των υπαρχόντων αντιρρήσεων με αποτέλεσμα να χτίζονται συνεχώς νέα αυθαίρετα. Υπολογίζεται ότι στην Σαλαμίνα με αυτό τον τρόπο έχουν κτισθεί περί τα 200.000 αυθαίρετα μέσα σε δασικές περιοχές. Όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν κύρωσαν δασικούς χάρτες, φοβούμενες το τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο που θα δημιουργούσαν.
Θα δοθεί λύση κατά περίπτωση. Έχουμε παραδείγματα από το παρελθόν που η ρυμοτόμηση μας περιοχής οδήγησε σε αυτονόητο αποχαρακτηρισμό της έκτασης, όπως στην Γλυφάδα και το Γαλάτσι. Διότι εξυπακούεται ότι μία ρυμοτομημένη περιοχή δεν μπορεί να είναι δασική. Έτσι σε μία περιοχή όπως το Γαλάτσι η πιθανότερη λύση είναι να ρυμοτομηθεί και να αναλάβουν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν εισφορά σε γη και χρήμα για αναδάσωση ίσης έκτασης στην ίδια περιοχή. Όταν επιτέλους τελειώσει η κύρωση των δασικών χαρτών (μακάρι να γίνει σε τρία χρόνια, θα είναι ευχής έργο) , θα σταματήσει αμέσως η απειλή για το φακελάκι προκειμένου να χαρακτηρισθεί μία έκταση μη δασική, προς μεγάλη θλίψη ορισμένων δασικών υπαλλήλων…
Το ΠΑΚΟΕ έχει χρόνια ταχθεί υπέρ του ξεκαθαρίσματος των δασικών χαρτών. Τριάντα χρόνια
τώρα το πρόβλημα «ταλανίζει» όλους μας .
Πρέπει κάποτε να τακτοποιηθεί το θέμα .