Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας γύρω από το προσφυγικό ζήτημα. Η σύλληψη των 5 διασωστών στη Λέσβο αποτελεί «μαύρη σελίδα» για τη Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση του ζητήματος, με τις δικαστικές αρχές να τους απαγγέλουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την πρόθεσή τους να διευκολύνουν την είσοδο μεταναστών στη χώρα μας και τελικά να αφήνονται ελεύθεροι με εγγύηση οι 4 εξ’ αυτών, τη στιγμή που για τον ένα διατάχθηκαν περιοριστικοί όροι οι οποίοι του απαγορεύουν την έξοδο από την χώρα.
Είναι προφανές ότι το ζήτημα είναι πολιτικό, δεδομένου ότι οι ελληνικές αρχές εφαρμόζοντας το γράμμα και όχι το πνεύμα του νόμου, ξεκινούν από λανθασμένη αφετηρία την προσπάθειά τους να βάλουν σε «τάξη» τη διαχείριση του προσφυγικού, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φυσικά.
Δεν μπορεί ν’ αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση ο «έλεγχος» των θαλάσσιων συνόρων, αλλά η διάσωση των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη με «σάπιες» βάρκες και η εξασφάλιση ασφαλών διόδων μετακίνησης προς την Γηραιά Ήπειρο, όπως επιτάσσουν οι διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει ως χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση του μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων είναι δεδομένο ότι μπορεί: α) να υποδεχτεί μερικά εκατομμύρια πρόσφυγες και να τα ενσωματώσει στη λειτουργία της με στοχευμένες πολιτικές που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην γερασμένη ηλικιακά οικονομία της Ε.Ε. και τα ασφαλιστικά ταμεία, β) να επιβραβεύει και όχι να διώκει εθελοντές που έχουν σπεύσει στην χώρα μας από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου για να βοηθήσουν στο προσφυγικό ζήτημα και γ) να πάψει να δίνει χώρο στις ολοένα και αυξανόμενες ξενοφοβικές, μισαλλόδοξες πολιτικές εκφράσεις που συναντώνται πλέον παντού στους κόλπους της.
Το ΠΑΚΟΕ πρωτοπόρο εδώ και 36 χρόνια στον υγιές εθελοντισμό πιστεύει ότι σ’ ένα σωστό οργανωμένο κράτος πρέπει οι πρόσφυγες ,
να αποτελούν κομμάτι δημιουργίας των λαών.