Επειδή το ψάξαμε, διαπιστώσαμε ότι η απόσυρση των ακατάλληλων προϊόντων αφενός δεν έγινε από συγκεκριμένα Super Market (π.χ. ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Γαλαξίας) και αφετέρου οι συγκεκριμένες εταιρείες διανομής τροφίμων ουδέποτε κοινοποίησαν με ανακοίνωσή τους προς το καταναλωτικό κοινό τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΦΕΤ σχετικά με την ακαταλληλότητα των προϊόντων τους, όπως νομικά υποχρεούτο να κάνουν.
Το ΠΑΚΟΕ καταγγέλει αυτή την αποπροσανατολιστική τακτική των διάφορων εταιρειών διανομής τροφίμων (Super Market) τα οποία ενώ κατακλύζουν με διαφημίσεις το καταναλωτικό κοινό για την προώθηση των προϊόντων τους, εντούτοις αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να κοινοποιήσουν στα ίδια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που διαφημίζονται, τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΦΕΤ σε προϊόντα όπως τα παρακάτω, παίζοντας με την υγεία των ανθρώπων και κυρίως με την υγεία των μικρών παιδιών.
Εξαιτίας της έρευνας που κάναμε απευθυνθήκαμε στον ΕΦΕΤ με το παρακάτω ερωτηματολόγι και περιμένουμε τις απαντήσεις του. Για την ώρα το μόνο που μπορούμε να κοινοποιήσουμε στους αναγνώστες μας είναι οι ερωτήσεις (αυτούσιες) όπως τις υποβάλλαμε στον ΕΦΕΤ.
1) Σε όλα τα δελτία Τύπου που εκδίδετε και αφορούν προϊόντα που έχουν ελεγχθεί και δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση, αναφέρετε ότι «ζητάτε από τις εταιρείες να αποσύρουν το προϊόν από τα ράφια τους ώστε να μην φτάσει στο καλάθι του καταναλωτή». Ποιος είναι υπεύθυνος ο οποίος ελέγχει το σύστημα ανάκλησης / απόσυρσης των προϊόντων; Έχει υποπέσει στην αντίληψή σας εταιρεία ή κατάστημα διάθεσης τροφιμών που δεν ανακάλεσε / απέσυρε ακατάλληλο προϊόν;
2) Έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στα ύποπτα προϊόντα, υπάρχουν κυρώσεις είτε για την εταιρεία παραγωγής του προϊόντος ή για την εταιρεία που διέθεσε το προϊόν στην αγορά; Ποιες είναι αυτές οι κυρώσεις (π.χ. υπάρχει απαγόρευση διαφήμισης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα);
3) Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών ελέγχων και αφού διαπιστωθεί η ακαταλληλότητα του προϊόντος ποιες οι επιπτώσεις για την εταιρεία (έγγραφη επίπληξη, χρηματικό πρόστιμο, κάτι άλλο);
4) Πως γίνεται η ενημέρωση των καταναλωτών που έχουν αγοράσει ένα ακατάλληλο για χρήση προϊόν ώστε να μην το καταναλώσουν;
5) Ποια είναι η ανταπόκριση των Μ.Μ.Ε. στα δελτία Τύπου που στέλνει ο φορέας σας; Τα επικοινωνούν άμεσα. Τα επικοινωνούν όλα; Έχετε διαπιστώσει συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε. να μην επικοινωνούν κανένα από τα Δελτία Τύπου; Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε ονομαστικά;
*Παρακάτω ακολουθούν μερικά ενδεικτικά ακατάλληλα προϊόντα.
ΤΥΡΙ ΚΑΣΕΡΙ ΜΕ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΟΣΜΗ
Ο Ε.Φ.Ε.Τ και συγκεκριμένα η περιφερειακή διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από καταγγελίες πολιτών διαπίστωσε αλλοίωση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών – ανάπτυξη έντονης δυσάρεστης οσμής – και επιφανειακές αλλοιώσεις από μικροβιακή δράση και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι για την άμεση ανάκληση / απόσυρση παρτίδων του προϊόντος ΤΥΡΙ ΚΑΣΕΡΙ ΠΟΠ, με την εμπορική ονομασία «ΤΡΕΙΣ ΒΟΣΚΟΙ», με αριθμούς παρτίδας 150613, 150614, 150709 και ημερομηνία ανάλωσης 20.6.2016, καθώς επίσης την παρτίδα με αριθμό 150710 και ημερομηνία ανάλωσης στις 30.05.2016. Το προϊόν καθαρού βάρους 350 γραμμαρίων, παράγεται στην Λέσβο από την επιχείρηση ΑΦΟΙ Δ. ΡΟΔΟΥ «ΛΕΣΒΙΓΑΛ», 81103 ΒΑΤΟΥΣΑ ΛΕΣΒΟΥ και διατίθεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ ΒΙΠΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.
ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ ΣΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Η περιφερειακή διεύθυνση Αττικής σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων του ΕΦΕΤ, διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς τροφίμου στο οποίο ανιχθεύθηκε το παθογόνο βακτήριο «Salmonella spp». Πρόκειται για το προϊόν «IFANTIS μπουκιές παναρισμένες από ατόφιο φιλέτο κοτόπουλου», σε συσκευασία 500 γραμμαρίων, με ημερομηνία παραγωγής: 11.09.2015 και ανάλωση μέχρι: 11.09.2016 της εταιρείας «ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ». Οι αρμόδιες αρχές απαίτησαν από την επιχείρηση την άμεση απόσυρση της ανωτέρω παρτίδας του προϊόντος, ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι και όσοι έχουν προμηθευτεί ήδη το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ
Οι αρμόδιες αρχές της περιφερειακής διεύθυνσης Κρήτης σε συνεργασία με το Γενικό Χημείου του Κράτους, διαπίστωσαν τη διακίνηση μη ασφαλούς προϊόντος «πορτοκαλάδα με ανθρακικό», το οποίο περιέχει συντηρητικό (βενζοϊκό) σε συγκέντρωση μεγαλύτερης της επιτρεπόμενης. Πρόκειται για το προϊόν «ΖΑΡΓΙΑΝΑΚΗ πορτοκαλάδα με ανθρακικό», σε συσκευασία 250ml με ημερομηνία παραγωγής την 11η Σεπτεμβρίου 2015 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας την 12η Μαρτίου 2016, της επιχείρησης Δημήτριος Ελευθ. Ζαργιανάκης που εδρεύει στη Χαλέπα, Πισκοκέφαλου Σητείας Κρήτης. Η ανάκληση του συνόλου της παρτίδας ζητήθηκε άμεσα από τον Ε.Φ.Ε.Τ., ενώ όσοι πολίτες προμηθεύτηκαν το συγκεκριμένο προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι.
ΚΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ
Σε δειγματοληψία που διενήργησε η περιφερειακή διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του Ε.Φ.Ε.Τ. σε συνεργασία με την Β’ Χημική Υπηρεσία Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπιστώθηκαν παραβάσεις επί των απαιτήσεων της νομοθεσίας στο “Πλαστικό πιάτο ρηχό, Cars, 19cm”, με αριθμό παρτίδας Lot No 11/2014 και κωδικό είδους Item No 62.00028, το οποίο κατασκευάζεται στην Κίνα, εισάγεται από την επιχείρηση ΥΙΟΙ Π. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Α.Ε.Β.Ε. επί της οδού Θεσσαλονίκης 1-3 στο Μοσχάτο Αττικής (Τ.Κ. 18346) και πωλείται από την επιχείρηση JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
Συγκεκριμένα, το πλαστικό πιάτο δεν συμμορφώνεται με τις ειδικές οδηγίες που πρέπει να τηρούνται για την ασφαλή χρήση του, με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων, εφόσον στην αυτοκόλλητη ετικέτα με τις οδηγίες χρήσης:
α) δεν αναγράφεται ειδοποίηση ότι το πιάτο φέρει στον πάτο του ένθετο ημιδιαφανές στρώμα και διακοσμητική παράσταση, τα οποία ή μέρος των οποίων, μπορεί να αποκολληθούν και να αποσπαστούν μετά από μακροχρόνια χρήση. Στην περίπτωση αυτή το πιάτο απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για τον σκοπό που προορίζεται.
β) δεν αναγράφεται ο περιορισμός της δήλωσης συμμόρφωσης ότι το πιάτο μπορεί να χρησιμοποιείται μέχρι την θερμοκρασία των 70ο Κελσίου.
Μέχρι ν’ αποκατασταθεί η ορθότητα / πληρότητα της επισήμανσης, ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥΣ
Ανιχνεύτηκε η παρουσία γλουτένης που δεν αναγράφεται στην συσκευασία του σνακ «κράκερς γαρίδας» Ολλανδικής προέλευσης και ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του προϊόντος έως ότου διορθωθεί η επισήμανση, αφού η γλουτένη είναι ένα συστατικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτήν. Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία “Prawn crackers GO TAN”, σε συσκευασία των 70g, με αριθμό παρτίδας L5434 και ημερομηνία λήξης στις 18 Δεκεμβρίου 2015, το οποίο παρασκευάστηκε από την Ολλανδική εταιρεία “Oriental Merchant Europe” και διακινήθηκε στην Ελλάδα από την επιχείρηση WOK SHOP (Λ. Ελαίων 35, Κηφισιά).
ΕΛΛΙΠΕΣΤΑΤΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση φρέσκων ζυμαρικών (ravioli), Ιταλικής προέλευσης, στα οποία ανιχνεύτηκε η παρουσία αμυγδάλων και κάσιους χωρίς να αναφέρονται στην ετικέτα του προϊόντος. Πρόκειται για το προϊόν με εμπορική ονομασία “Ravioli alla Zucca”, σε συσκευασία των 250 γραμμαρίων με αριθμούς παρτίδας 539A, 540C, 540E & 542B και ημερομηνίες λήξης 22.11.2015, 1.12.2015, 3.12.2015 και 14.12.2015 αντίστοιχα, το οποίο παρασκευάζεται από την Ιταλική εταιρεία “Bertagni 1882 Spa”, ενώ διανέμεται και πωλείται στην Ελλάδα από την αλυσίδα υπεραγορών «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ». Μέχρι να διορθωθεί η επισήμανση ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του προϊόντος, ενώ όσοι πολίτες είναι αλλεργικοί στους ανωτέρω ξηρούς καρπούς και έχουν προμηθευτεί το προϊόν, καλούνται να μην το καταναλώσουν.
ΚΟΜΠΙΝΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Όχι μόνο εξαιρετικά παρθένο, αλλά ούτε καν ελαιόλαδο είναι στην πραγματικότητα το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΕΛΘΕΑ», συσκευασίας των 5 λίτρων και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από την 30.5.2017, που διακινήθηκε από τις επιχειρήσεις «ΣΟΥΛΙΔΗΣ ΒΑΪΟΣ, ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΕΡΡΩΝ», το super market «ΓΕΙΤΟΝΑΚΙ, ΤΡΟΦΙΜΑ – ΧΑΡΤΙΚΑ – ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΓΑΛΔΕΜΗ 17, ΣΕΡΡΕΣ» και την «ΡΑΝΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΟΛΥΜΠΟΥ 17, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ».
Όπως αποφάνθηκε η Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α’) που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις πρόκειται για σπορέλαιο τεχνητά κεχρωσμένο, αγνώστου προελεύσεως. Ως παρασκευαστής φαίνεται ανύπαρκτο φυσικό πρόσωπο, κάνοντας χρήση ανύπαρκτου κωδικού τυποποιητικής μονάδας ελαιόλαδου (κωδικός EL), ενώ η επισήμανση του προϊόντος παραπέμπει σε τοπωνύμιο της Πελοποννήσου, γνωστό για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου, χωρίς βέβαια να έχει ουδεμία σχέση με αυτό.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. έχει προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες για την απομάκρυνση του ανωτέρω προϊόντος από την εσωτερική αγορά και καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
Επιπροσθέτως, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων υπενθυμίζει στους καταναλωτές: α) να προσέχουν την ετικέτα του ελαιόλαδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιόλαδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-___, ο οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης, β) να αποφεύγουν την αγορά ελαιόλαδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές και γ) στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου να επικοινωνούν με τον Ε.Φ.Ε.Τ. στο 11717.
Όσον αφορά τους επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου θα πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία όπως: τη διεύθυνση της επιχείρησης, τις εγκαταστάσεις παραγωγής, την εγκυρότητα των τιμολογίων και άλλων παραστατικών καθώς επίσης και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας, αφού σε διαφορετική περίπτωση φέρουν ευθύνη σύμφωνα με το νόμο, για την οποία δύναται να τους επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις.
ΕΛΕΓΚΤΕΣ «ΜΑΪΜΟΥ» ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Άτομα τα οποία είναι άγνωστα στον Ε.Φ.Ε.Τ., αφού επικαλούνται εργασιακή σχέση με τον Φορέα, προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα από εκπροσώπους επιχειρήσεων και καταστημάτων διάθεσης τροφίμων, ζητώντας συνήθως την κατάθεση χρηματικού ποσού σε συγκεκριμένο λογαριασμό τραπέζης, προκειμένου να μεριμνήσουν ως προς την αποφυγή δήθεν διοικητικών ή ποινικών κυρώσεων που αφορούν τις επιχειρήσεις τις οποίες πλησιάζουν. Προσποιούνται επίσης τους περιφερειακούς ελεγκτές του Φορέα ισχυριζόμενοι ότι μπορούν έναντι τιμήματος να παρεμποδίσουν ή να καθυστερήσουν τους ελέγχους.
Αφορμή αποτέλεσαν κάποια κρούσματα των τελευταίων ημερών τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα και για το λόγο αυτό ο Ε.Φ.Ε.Τ. εφιστά την προσοχή των διεπαγγελματικών οργανώσεων όπως ενημερώσουν τα μέλη τους ότι οι ελεγκτές του Φορέα αφενός δεν έχουν καμία συναλλαγή οποιασδήποτε μορφής με τους ελεγχόμενους και αφετέρου, κατά τη διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου φέρουν πάντα υπηρεσιακή ταυτότητα και εντολή ελέγχου. Σε διαφορετική περίπτωση καλούνται οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις και/ή καταστήματα διάθεσης τροφίμων, να προσφεύγουν άμεσα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, καταγγέλοντας το περιστατικό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φορέας βρίσκεται ήδη από καιρό σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αντιποίησης αρχής και οι ένοχοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.