απουσια επενδυτων σωζει το περιβαλλονΣυνεχίζουμε απτόητοι με λιγνίτη στην Πτολεμαϊδα V και εγκατάσταση οικισμών σε περιοχές που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα και με την διατήρηση αυθαιρέτων μέσα σε δάση.

Ο τέως Υπουργός ΠΕΚΑ λίγο πριν φύγει είχε προχωρήσει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και είχε επιτρέψει την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα. Εκτός αυτού είχε ζητήσει με αίτημά του να εξαιρεθεί από τις διατάξεις της Κοινοτικής Οδηγίας η ρυπογόνος μονάδα Πτολεμαϊδα ΙΙΙ.

Ο τέως Υφυπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς είχε προωθήσει σειρά αντιδασικών διατάξεων όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι η Περιβαλλοντική Καταστροφή ενδιαφέρει όλα τα πολιτικά κόμματα και το καθένα κάνει ότι καλύτερο  μπορεί για να την επιτύχει.

Τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από Ιούλιο 2014 έως Ιούνιο 2015, σύμφωνα με την έκθεση της WWF Ελλάς, η χώρα μας ήρθε πρώτη στην Ευρώπη σε αριθμό περιβαλλοντικών παραβάσεων, επιτυγχάνοντας συνολικά 36 παραβάσεις, με την Ολλανδία και την Εσθονία να είναι τελευταίες με μόνον δύο παραβάσεις.

Πρωτιά έχουμε όμως και στις καταδικαστικές Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι πιο χαρακτηριστικές από τις οποίες αφορούν στις τριτοκοσμικές χωματερές και στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος υποβαθμίζονται συνεχώς και οι φορείς διαχείρισης αδρανοποιούνται και κινδυνεύουν να καταργηθούν στο τέλος του έτους.

Έρχεται να προστεθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για συλλήβδην τακτοποιήσεις αυθαιρέτων με κατάργηση βεβαιωμένων προστίμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ακύρωση προστίμου 480.000 €. Αυτά τα ποσά που δεν εισπράττονται τελικά, τα στερούνται δράσεις για την αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.  Αυτό το έρημο «Πράσινο Ταμείο» δεν έχει καμία ένδειξη διαφάνειας στην διαχείρισή του.

Λεκάνη απορροής Γαλλικού ποταμού      

Η περιοχή νότια του Κιλκίς μέχρι τη Νέα Σάντα είναι η λεκάνη απορροής του γαλλικού ποταμού. Κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί σαν «ζώνη υποβαθμισμένου τοπίου» στον Αυτοδιοικητικό σχεδιασμό λόγω της απειλής των υπαρχόντων λατομείων. Η κίνηση «Οι8κολογία – Αλληλεγγύη» προειδοποιεί ότι ετοιμάζεται να υποδεχτεί και εξορύξεις χρυσού. Όλοι – θεωρητικά –  θέλουν να προστατευτούν οι δασικές εκτάσεις και τα υδατικά αποθέματα της περιοχής αντί να δοθούν νέες Άδειες λατομείων ,  μαρμάρου και χαλαζίτη.

Ήδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συζητήθηκαν δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούν στην εκμετάλλευση λατομείου μαρμάρων στην θέση «Πετρωτή» της κοινότητας Μανδρών και στην εκμετάλλευση λατομείου χαλαζίτη σε δημόσια δασική έκταση στη θέση «Τρελλή-Βόρεια» της κοινότητας Χρυσόπετρας.

Το λατομείο μαρμάρων έχει αιτηθεί εξόρυξη και σε άλλες παρακείμενες δημόσιες δασικές εκτάσεις επιφάνειας μεγαλύτερης των 200 στρεμμάτων σε μία περιοχή όπου υδρεύονται πολλοί οικισμοί, ο πιο κοντινός από τους οποίους απέχει μόλις 1,2 χλμ.

Το λατομείο χαλαζίτη απέχει μόλις 1,5 χλμ. από τον οικισμό Χρυσόπετρας και βρίσκεται σε δημόσια δασική έκταση.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Σ. Δημητριάδης επισημαίνει ότι το αναπτυξιακό πλαίσιο που έχει γίνει αποδεκτό σε ολόκληρη αυτή την περιοχή έχει δημιουργήσει μία εφιαλτική εικόνα για το μέλλον.

Η περιοχή αυτή θα είναι και η πρώτη υποψήφια περιοχή να γίνει αποδέκτης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων – εκτός από τα μεταλλευτικά που τα έχει ήδη εξασφαλίσει – που πιθανόν να προέρχονται από όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Τέλος επισημαίνει ότι αυτό το αναπτυξιακό πλαίσιο χαρακτηρίζει την περιοχή «Ζώνη Υποβαθμισμένου Τοπίου» ως λατομική και εξορυκτική.

 

Εάν καταστρέψουμε τελείως τη φύση με τα αδηφάγα σχέδια των «δήθεν» επενδυτών στον βωμό της υψηλής ανεργίας – οι θέσεις εργασίας στα λατομεία, σε σχέση με την αποκατάσταση της ζημιάς είναι 1 προς 10 – δηλαδή ένας εργάτης για αποκατάσταση 10 στρεμμάτων, γεγονός που δε γίνεται. Η ανεργία συνεχίζεται η ίδια και χειρότερη.

Λόγια….λόγια….λόγια….!