Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο συνάντηση ανωτάτων στελεχών της ΔΕΗ με Έλληνες ευρωβουλευτές, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Μ. Παναγιωτάκη με σκοπό την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τα κρίσιμα θέματα της ΔΕΗ και της αγοράς ενέργειας σε σχέση με την ΕΕ. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι προτάθηκε η ενεργοποίηση τους για την προώθηση τροπολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να χορηγηθούν στην Ελλάδα δωρεάν πιστοποιητικών CO2

Κορυφαίο θέμα για τη ΔΕΗ και την ελληνική οικονομία αναδεικνύεται η μείωση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στο πλαίσιο αυτό κεντρικό ζήτημα αποκτά η χορήγηση και στην Ελλάδα δωρεάν πιστοποιητικών CO2 από το 2016. Σε διαφορετική περίπτωση το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτιναχθεί στα ύψη και η λιγνιτική παραγωγή θα απαξιωθεί με αποτέλεσμα να διακινδυνεύσει η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας η οποία, είναι απομακρυσμένη «νησίδα» στο σύστημα της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε ότι η χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων CO2 θα αποτελέσει προωθητικό παράγοντα για επενδύσεις και περιβαλλοντική αναβάθμιση μέσω της αντικατάστασης παλαιών μονάδων με σύγχρονες πιο αποδοτικές, όπως η «Μελίτη 2» με επιδίωξη την συνολική βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στόχος πρέπει να είναι να παραμείνει στο 35% η λιγνιτική παραγωγή την επόμενη 20ετία για την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ επισημάνθηκε ότι τα πάγια των δικτύων αποτελούν το πολύτιμο και αναντικατάστατο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, στήριγμα για την ανάπτυξης.

Θετικό ήταν το κλίμα και για τα ΝΟΜΕ και τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ). Σχετικά με τα ΝΟΜΕ, πρώτον, δεν πρέπει και δεν υπάρχει περίπτωση οι δημοπρασίες να γίνονται κάτω του κόστους σε βάρος της ΔΕΗ. Δεύτερον, η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά να γίνει αναλογικά για όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών.

Λόγος έγινε και για την αναγκαιότητα των νέων προσλήψεων στη ΔΕΗ ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε εξειδικευμένο προσωπικό και σημειώθηκε ότι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι τα 49 έτη.

Η στρατηγική της ΔΕΗ θα διέπεται από τρεις άξονες: Ευελιξία, επέκταση στις άλλες αγορές και επιχειρηματικές συνεργασίες.

Είδες η ΔΕΗ ;dei-ripoi