Αναμένονται αυξήσεις στα τιμολόγια, ιδιαίτερα για το νερό των αγροτών ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για να μπουν στην αγορά νερού ιδιώτες επενδυτές, μέσω συμπράξεων με το δημόσιο. Τα πάνω-κάτω στην τιμή του νερού, έρχονται έως τον Ιούνιο του 2016.

“Προαπαιτούμενο” αποτελεί για την κυβέρνηση η υποχρέωση να θέσει, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2016, ένα νέο αυστηρό πλαίσιο κοστολόγησης και ελέγχου των τιμών του οικιακού, αγροτικού και βιομηχανικού νερού, όπως προβλέπεται από την νέα συμφωνία με τους δανειστές. Αναμένονται αυξήσεις καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι το νερό στη χώρα χρεώνεται χαμηλότερα από το πραγματικό του κόστος.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις “πέφτουν” στους αγρότες που μετά την αύξηση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος, θα επιβαρυνθούν και με ένα ακόμη επιπλέον κόστος. Οι αυξήσεις αυτές αναμένεται ότι θα φτάσουν μέχρι τις τσέπες όλων των Ελλήνων αφού θα “περάσουν” και στις τιμές και των αγροτικών προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι μας, εν μέσω βαθιάς ύφεσης.

 

Η επίσκεψη Ολάντ, αναζωπύρωσε τα σενάρια περί εισόδου ιδιωτών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ για τις οποίες το ΣτΕ με τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση του, μπλόκαρε το σχέδιο μεταβίβασης των πλειοψηφικών πακέτων. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα για την πώληση του 49% των μετοχών τους σε ιδιώτες επενδυτές, όπως αναφέρεται άλλωστε και στο νέο επενδυτικό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί και το management. Από τη πλευρά της κυβέρνησης, επιμένουν ότι “στόχος είναι να παραμείνουν οι εταιρείες υπό δημόσιο έλεγχο”.

nero-meta-tin-lipsidria-erchetai-i-molinsi-01

Στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, γίνεται ακόμη αναφορά στο project ιδιωτικοποίησης των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ ενώ στο ΣχέδιοΑνάπτυξης του Ταμείου αναφέρονται ως στόχοι η πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ. Με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνει στο δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) το 51% των μετοχών και των δυο εταιρειών. Δεδομένη, όμως,  θα πρέπει να θεωρείται η είσοδος ιδιωτών στην αγορά νερού της χώρας. Αυτό θα γίνει μέσα από συμπράξεις με το δημόσιο και τους Δήμους για την εκτέλεση έργων επεκτάσεων και ανακατασκευής δικτύων καθώς και της συντήρησης τους. Η αποπληρωμή θα γίνεται με “πληρωμές διαθεσιμότητας”. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πληρώνονται για τα έργα που εκτέλεσαν, απευθείας από τους λογαριασμούς ύδρευσης.

Το ΠΑΚΟΕ πρωτοπόρο στους αγώνες για την συγκράτηση του Δημοσίου

χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ .

Αγώνες ,δημοψηφίσματα ,με πρωτοστάτη το ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα τι γίνεται ?

 

Κατηγορίες: Νερό