Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε δύο διασκέψεις της, κεκλεισμένων των θυρών, ακύρωσε την απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη με την οποία είχε ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στην Χαλκιδική τον περασμένο Αύγουστο.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικ. Σακελλαρίου ακύρωσε -κατά πλειοψηφία- την απόφαση του κ.Σκουρλέτη,(ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/854/2015) και το έγγραφο 12237/20.8.2015 της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, που ανακαλούσε την λειτουργία των εν λόγω μεταλλείων.
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Σκουρλέτη, η ανάκληση της λειτουργίας του μεταλλείου έγινε, καθώς παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία.
Κατά τις εν λόγω διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ έγιναν δεκτές οι σχετικές προσφυγές κατά της απόφασης του κ. Σκουρλέτη, καθώς οι δικαστές δεσμευόντουσαν ουσιαστικά από την υπ΄ αριθμ. 3191/2015 απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στο τέλος του περασμένου Αυγούστου και αποτέλεσε προπομπό της απόφασης που ελήφθη κατά τις δύο διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει ότι από μόνο του το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν επιτόπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά στο εξωτερικό δεν αρκεί για να αποτελέσει λόγο ανάκλησης της άδειας. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία ελήφθη κατά τις δύο διασκέψεις, αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στον μήνα.
Τυπικά η απόφαση του ΣΤΕ μπορεί να σταθεί, αν και το ΠΑΚΟΕ διαφωνεί ριζικά με αυτή. Επειδή όλοι πρέπει να γνωρίζουμε και τώρα πρέπει να μάθουμε ότι η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον υπόγειο πλούτο της Ελλάδας στη Χαλκιδική είναι ΚΑΝΑΔΙΚΗ 95% και με τον ΑΚΤΟΡΑ 5%.
Δε γνωρίζουμε εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών μαγειρεύτηκαν, γιατί αυτό υπονοεί η απόφαση Σκουρλέτη, αλλά αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ότι : «ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός» κι αυτό το λέμε γιατί με την επένδυση αυτή 1) ισοπεδώθηκαν 350.000 στρέμματα δάσους, 2) δημιουργήθηκαν 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα μπάζα και 3) το κυάνιο που παράγεται είναι θανατηφόρο.