Η Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης κι όχι της Λαικής Ενότητας, όπως υπογράφει η ίδια το δημοσίευμα της εφημερίδας «δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ», ανέλαβε στις 18 Ιουνίου 2014 να καταγράψει κατά Δήμο όλα τα ακίνητα του δημοσίου που ήταν στα διοικητικά όρια του Νομού Θεσσαλονίκης που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο μεταβιβάστηκαν και το έδωσε στη δημοσιότητα με τίτλο «Φάκελος ΤΑΙΠΕΔ» καταγγέλλοντας το διαρκές σκάνδαλο κατά του δημόσιου πλούτου.
Παρόλο που Ο ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές του δηλώσεις είχε δεσμευθεί πως θα καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ, ήδη στις 18 & 19 Οκτωβρίου 2014 στην Κεντρική Επιτροπή ανατράπηκαν συνεδριακές αποφάσεις και άρχισε να διαφαίνεται η αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης της ηγεσίας του κόμματος. Όταν κατόπιν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση το Γενάρη του 2015, το ΤΑΙΠΕΔ διατηρήθηκε…
Την άνοιξη του 2015, όπως αναφέρει η Αμμανατίδου, συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Πιτσιόρλα και κατόπιν με συνεργάτη του Ταμείου που ήταν εξιδεικευμένη για την «αξιοποίηση» των φιλέτων η οποία με διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να εκποιηθούν αλλά να ενοικιαστούν(;) τα φιλέτα ειδικά του Δήμου Θερμαϊκού ενώ ο δασικός χαρακτήρας ή οι προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 δεν θα πειραχθούν.
Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η πρώτη πεντάδα εκποίησης φιλέτων που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ και μέσα σε αυτά ήταν και το φιλέτο του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας του Δήμου Θερμαϊκού που περιέχει και δασική έκταση. Αυτή η απόφαση κινητοποίησε όλους εκείνους τους πολίτες και φορείς που έδωσαν μάχη για να μην εκποιηθεί ο δημόσιος πλούτος. Μετά τις αντιδράσεις, όμως, υπήρξε διάψευση του ΤΑΙΠΕΔ της πώληση και διαβεβαίωση πως θα υπάρξει ενοικίαση.
Η Αγία Τριάδα είναι μια περιοχή που μαζί με την Περαία και το Μπαξέ- είναι σχεδόν ενωμένα- αστικοποιήθηκε ( 60% αυθαίρετα – χωρίς σχέδιο – στοιχεία του ΠΑΚΟΕ) και εν τέλει ο μόνος πνεύμονας της περιοχής είναι η έκταση του κάμπινγκ των 157 στρεμμάτων, στο παραλιακό μέτωπο και η πιο κοντινή πλαζ της πόλης της Θεσσαλονίκης, η οποία δεν μπορεί να ξεπουλιέται για να αλλάξει ο χαρακτήρας της. Στη σημερινή υφεσιακή πολιτική και στην εποχή των μνημονίων οι δημόσιοι χώροι είναι ακόμη πιο σημαντικοί αφού πρέπει να λειτουργούν υπέρ των αναγκών των πολλών και να παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτούς που πλήττονται και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανθρώπους της εργασίας, τους νέους που βλέπουν τα όνειρά τους να σβήνουν στην Ελλάδα που κατάντησε μια χώρα αποικία χρέους.
Χαρακτηριστικά η δήλωση της Αμμανατίδου αναφέρει: «Αν κάποιοι νομίζουν πως τα κέρδη των λίγων και εκλεκτών είναι πάνω από τους ανθρώπους και μπορούν, αφού υφάρπαξαν εντέλει με ψεύδη την ψήφο τους, να υφαρπάξουν και τον δημόσιο χώρο που για χρόνια διεκδικούν, είναι γελασμένοι. Οι πολίτες και οι φορείς της περιοχής μας που την τελευταία τριετία κινητοποιήθηκαν και για το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας θα είναι μπροστάρηδες σε νέους αγώνες, άγρυπνοι φρουροί του δημοσίου συμφέροντος για το καλό του τόπου μας και των παιδιών μας».
Στην τελευταία μόνο παράγραφο συμφωνούμε απόλυτα με την καταγγελία της πρώην βουλευτίνας. Εν τούτοις, οι πολιτικοί ιστοριογράφοι θα εκτιμήσουν μετά από πολλά χρόνια το παράδοξο ποσοστό κατά την απόψή της του 35,5% στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τους αποστάτες βουλευτές (22 συνολικά) στη «Λαϊκή Ενότητα», όμως, πρέπει να συγκρίνουμε αυτή την αποστασία με την ιστορική πλέον αποστασία του 1965 του Μητσοτάκη.
Αλλά σε αυτό, το ΠΑΚΟΕ , δε δέχεται ότι ο λαός είναι τόσο ανόητος που ο ΣΥΡΙΖΑ υφάρπαξε την ψήφο του.
Εν τούτοις, όμως, το ΠΑΚΟΕ θέτει ανοιχτά δύο ερωτήματα :
- Ποιο θα είναι το ενοίκιο αυτής της καταπληκτικής περιοχής και για πόσα χρόνια – 99;
- Τα χρήματα αυτά των ενοικίων, ένα ποσοστό τουλάχιστον 30% θα μετατεθούν στους κατοίκους της περιοχής;
Ας μας απαντήσει το περιβόητο ΤΑΙΠΕΔ.