Ο οικισμός Σκάλα βρίσκεται κοντά στο Ζαγκλιβέρι, στις παρυφές ενός δάσους από βελανιδιές. Το πρωτότυπο χωριό είναι ενεργειακά αυτόνομο και λειτουργεί οικολογικά παρέχοντας στους 11 μόνιμους κατοίκους του (7 ενήλικες και 4 παιδιά) εναλλακτικό τρόπο ζωής.
Το οικοχωριό αποτελεί μια προσπάθεια διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός οικολογικού και κοινοτικού τρόπου ζωής. Έχει έκταση 20 στερέματα και οι κάτοικοι ζουν σε δύο σπιτάκια και δύο τροχόσπιτα και χρησιμοποιούν για τις ομαδικές συγκεντρώσεις τους ένα τρίτο, όπου μαγειρεύουν σε κοινή κουζίνα και τρώνε όλοι μαζί. Είναι ενεργειακά ανεξάρτητο, καθώς ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκά, υδρεύεται από πηγές, ενώ το βρόχινο νερό χρησιμοποιείται για αρδεύσεις
Χαρακτηριστικά, το κεντρικό, διώροφο σπίτι, που συγκεντρώνονται, ζεσταίνεται μόνο με μια μικρή σόμπα, αφού είναι χτισμένο έτσι ώστε όλη την ημέρα να μαζεύει την ηλιακή ενέργεια.
Η Αννα Φιλίππου, ομοιοπαθητικός – ψυχολόγος, κάτοικος του οικοχωριού, αναφέρει «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό κοινωνικό μοντέλο μέσα από δεσμούς αλληλεγγύης, συντροφικότητας και διαφάνειας. Κάνουμε καθημερινά συναντήσεις και λύνουμε τα προβλήματα μέσα από συζήτηση και επικοινωνία». Τα παιδιά, που πηγαίνουν στο γειτονικό δημοτικό σχολείο, ζουν με το βλέμμα στραμμένο στη φύση και όχι σε μια οθόνη!
Το μοντέλο διαχείρισης τέτοιων οικοχωριών έχει προτείνει το ΠΑΚΟΕ από το 1985, αλλά δυστυχώς κανείς δεν το άκουσε τότε. Πρόσφατα μια πρότασή μας σε τρεις Περιφέρειες ελπίζουμε να «ξυπνήσει» τους αρμόδιους και να δημιουργηθούν τέτοιες «ΟΙΚΟΦΑΡΜΕΣ» πάρα πολλές στην Αττική, την Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Πρέπει η πρωτογενής παραγωγή να γίνει συνείδηση στον Έλληνα πολίτη, όποια δουλειά κι αν έχει αυτή τη στιγμή.