Η γλυφοσάτη, το ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται πιο συχνά σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο DNA με τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρκίνου. Αυτό δήλωσε ο Κρίστοφερ Πόρτιερ, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς πάνω στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου στο Λονδίνο.

καρκ. ουσία1

Η γλυφοσάτη είναι το δραστικό συστατικό του προϊόντος Roundup της εταιρείας Monsanto, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως ως ζιζανιοκτόνο. Η χρήση του έχει 16πλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ομάδα του Πανεπιστημίου Λα Πλάτα πραγματοποίησε έρευνα στα προιόντα από βαμβάκι. Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο τρίτο Εθνικό Συνέδριο των Γιατρών Ψεκασμένων Πόλεων του Μπουένος Αϊρες. Το 85% όλων των δειγμάτων βγήκε θετικό σε γλυφοσάτη και το 62% σε AMPA, ένα υποπροϊόν της γλυφοσάτης, αλλά στο βαμβάκι και στην αποστειρωμένη γάζα οι ουσίες αυτές εντοπίστηκαν στο 100% των δειγμάτων.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βάμβακος στην Αργεντινή είναι γενετικά τροποποιημένο, πράγμα που σημαίνει πως είναι ανθεκτικό στη γλυφοσάτη.

Αυτό το βαμβάκι ψεκάζεται όταν το μπουμπούκι του φυτού είναι ανοιχτό και η γλυφοσάτη συμπυκνώνεται και πηγαίνει κατευθείαν στο προϊόν.

 

Επομένως, ενώ κάποιος χρησιμοποιεί βαμβάκι ή γάζα για να επουλώσει πληγές ή για προσωπική υγιεινή, πιστεύοντας ότι έχει να κάνεκαρκ. ουσίαι με αποστειρωμένα προϊόντα, τελικά εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι αυτά είναι μολυσμένα με μια πιθανότατα καρκινογόνο ουσία.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι εταιρίες προϊόντων γυναικείας υγιεινής δεν είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να αναφέρουν τα συστατικά τους, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι γυναίκες δεν έχουν δεδομένα για να ζυγίσουν τις πιθανές επιδράσεις στην υγεία τους.

Προϊόντα και υποπροϊόντα τέτοιων “αγαθών” κυκλοφορούν και στη χώρα μας

Το ΠΑΚΟΕ χρόνια τώρα φωνάζει για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, επειδή οι εισαγόμενες – ιδιαίτερα από την Κίνα- ποσότητες είναι παντελώς ανεξέλεγκτες. Μάλιστα, πριν δύο χρόνια, είχαμε καταγγείλει πρωτοσέλιδα στην εφημερίδα μας  ότι ποσότητες γάζες, χάζαπλαστ και άλλα είδη παρασκευάζονται από χρησιμοποιημένα χαρτιά υγείας – ναι, καλά το διαβάζετε!!!! Εν τούτοις, δεν έγινε τίποτα. Αυτά χρησιμοποιούνται από όλα τα Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία και κλινικές.

Κατηγορίες: Υγεία