Δε χάνει ευκαιρία η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου να διαφοροποιείται και να ασκεί κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο προέρχεται. Εξέδωσε ανακοίνωση ευθυγραμμιζόμενη με τις διαμαρτυρίες της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το άρθρο 31 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα. Το άρθρο αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εγκρίνεται ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας μέσω των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).
Έως τώρα, δήμαρχοι και περιφερειάρχες γνώριζαν ότι τα σχέδια, από τα οποία εξαρτώνται επενδύσεις ή «μπίζνες» εκατοντάδων εκατομμυρίων σε κάθε περιοχή, εγκρίνονται από τους ίδιους. Τώρα η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση να υπάρχει εγκριτική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Εσωτερικών.
Ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας εκδήλωσαν την αντίθεσή τους οι πρόεδροι της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ. Αμφότεροι διαμαρτυρήθηκαν τόσο για την έλλειψη ενημέρωσης της Αυτοδιοίκησης για ένα θέμα που την αφορά ευθέως, ενώ μίλησαν για ωμή πολιτική παρέμβαση, αντισυνταγματικότητα και χειραγώγηση των περιφερειακών.
Ο ΥΠΕΚΑ Π. Σκουρλέτης, επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο η Αυτοδιοίκηση να είναι ο θεσμός εκείνος που θα έχει τον ουσιαστικό ρόλο στο ζήτημα του σχεδιασμού και της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο της Κεντρικής Κυβέρνησης
Η ΚΕΔΕ εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις της για το εν λόγω άρθρο, οι οποίες εστιάζονται στα παρακάτω σημεία:
1) Εκτός των προύπαρχόντων γνωμοδοτήσεων, καταργείται η τελική έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου των Περιφερειών, η οποία αντικαθίσταται ως υιοθέτηση του προτεινόμενου σχεδίου ΠΕ.Σ.ΔΑ
2) Προτείνεται στο σχέδιο νόμου η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότηση και Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τελική έγκριση των Υπουργών Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας και την έκδοση σχετικής ΚΥΑ.
Ο κ. Γ. Πατούλης (ΚΕΔΕ), υποστηρίζει ότι η πρόταση αυτή τους βρίσκει εξολοκλήρου αντίθετους, αφού δημιουργεί ένα συγκεντρωτικό σύστημα ελέγχου της κεντρικής εξουσίας απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα ζήτημα του σχεδιασμού και της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπου το βάρος της υλοποίησης καλείται να φέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, η Πολιτεία θέλει να έχει τον τελικό λόγο, αφαιρώντας τη δυνατότητα και επί της ουσίας την αρμοδιότητα από τους Δήμους να έχουν μια ολοκληρωμένη πρόταση τόσο του σχεδιασμού όσο και της υλοποίησης του. Η προαναφερόμενη νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται σε αντίθεση και με το αναρτημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΙΔΑ), το οποίο προβλέπει αυξημένο ρόλο στους Δήμους και βεβαίως την αναγνώριση του δικαιώματος του σχεδιασμού και την υλοποίησή του. Η ΚΕΔΕ έχει επεξεργασμένες προτάσεις για το σύνολο του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και πρέπει τα συναρμόδια Υπουργεία να συνδράμουν, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, στην δρομολόγηση βιώσιμων λύσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Όλοι ασπάζονται την πάγια θέση του ΠΑΚΟΕ εδώ και 36 χρόνια που λειτουργεί, ότι «τα σκουπίδια είναι χρυσός». Όμως, όταν έρθει η ώρα των ευθυνών, όλοι κάνουν πίσω μπροστά στον «χρυσό» που νέμονται οι σκουπιδάρχες. Ωστόσο, ούτε και οι Δήμοι έχουν επιδείξει το ανάλογο ενδιαφέρον γιατί το πλασματικό κόστος το μετακυλίουν στους Δημότες με 80€ τον τόνο.
Ως πότε, όμως, οι Δημότες θα συντάσσονται με τους Δημάρχους;