Στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που είναι απαραίτητο για την ίδρυση αποτεφρωτηρίων νεκρών στην Ελλάδα προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος με υπογραφή του Πάνου Σκουρλέτη. Τα αποτεφρωτήρια «αποδεσμεύθηκαν» χωρικά από τα νεκροταφεία και πλέον η εγκατάστασή τους είναι πολύ ευκολότερη. Το μοναδικό «εμπόδιο» στη νομοθεσία είναι ότι δικαίωμα ίδρυσης αποτεφρωτηρίου νεκρών εξακολουθούν να έχουν μόνο οι δήμοι, οι οποίοι έως σήμερα δεν έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικοί στις αντιδράσεις της Εκκλησίας και ακραίων θρησκευτικών κύκλων.

αποτεφρωτήριαΗ αποτέφρωση επετράπη στη χώρα μας το 2006, περίπου… έναν αιώνα αργότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (ενδεικτικά Βρετανία 1884, Γαλλία 1887, Γερμανία 1934, Ισπανία 1945). Ωστόσο, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί όσο η πολιτεία δεν εξειδίκευε τους όρους ίδρυσης ενός αποτεφρωτηρίου. Αυτό έγινε τελικά το 2010. Ετέθη ως όρος η γειτνίασή τους με νεκροταφείο, κάτι που υπονόμευσε εκ νέου την υπόθεση. Περαιτέρω, η αλλαγή της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης το 2011 έκανε εκ νέου απαραίτητη την εξειδίκευση των περιβαλλοντικών περιορισμών. Το 2014, ένας νόμος (Ν. 4277) ήρε τον περιορισμό περί νεκροταφείων, ορίζοντας ότι τα αποτεφρωτήρια μπορούν να χωροθετηθούν σχεδόν παντού, εκτός από περιοχές κύριας κατοικίας. Παρέμεινε, όμως, ένας άλλος περιορισμός: η ίδρυση και λειτουργία των αποτεφρωτηρίων επιτρέπεται μόνο από τους δήμους (ή τα νομικά τους πρόσωπα).
Μοναδική λύση για όποιον επιθυμεί να αποτεφρωθεί μετά θάνατον είναι η αποστολή της σορού στο εξωτερικό, για την ακρίβεια στη Σόφια της Βουλγαρίας σε ιδιωτικό αποτεφρωτήριο. Το κόστος μιας αποτέφρωσης στη Βουλγαρία ξεκινάει από 1.900 ευρώ.

Έλεος! Το ΠΑΚΟΕ από το 1984 είχε ξεκινήσει αγώνα για την ελεύθερη επιλογή αποτέφρωσης ή ταφής.

Μόλις το 2010 αποφασίστηκε από την ελληνική Βουλή, η κατασκευή αποτεφρωτηρίων, αλλά και αυτή η απόφαση λειψή. Έδινε το δικαίωμα μόνο στους Δήμους, οι οποίοι σε συνδιαλλαγή με την Εκκλησία καθυστέρησαν ή καθυστερούν τη διαδικασία.

Πρέπει τώρα πια να φωνάζουμε και να διαμαρτυρηθούμε, γιατί όπως σε όλα τα κράτη  έτσι κι εδώ οι ιδιωτικοί φορείς πρέπει να έχουν το δικαίωμα κατασκευής αποτεφρωτηρίων.

Κατηγορίες: Περιβαλλον