Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 ο συναγερμός του ΧΥΤΑ Φυλής για τον εντοπισμό ραδιενέργειας κτυπούσε ασταμάτητα γιατί εντόπισε ραδιενεργό φορτίο στο απορριμματοφόρο που περνούσε την πύλη ανίχνευσης ραδιενεργών υλικών και τα μηχανάκια μετρούσαν δεκαπλάσια ποσοστά ραδιενέργειας από τα επιτρεπόμενα.

Αμέσως το όχημα και ο οδηγός τέθηκε σε καραντίνα και  ειδοποιήθηκε η Περιφέρεια Αττικής. Οι εργαζόμενοι στο ΧΥΤΑ για λόγους προστασίας φόρεσαν αμέσως ειδικές στολές και απομόνωσαν το απορριμματοφόρο σε χώρο εκτός του ΧΥΤΑ.  Ειδοποιήθηκε ο Δημόκριτος για να προχωρήσει στις απαραίτητες εργαστηριακές έρευνες και μετρήσεις για να διαπιστωθεί το είδος και η προέλευση του ραδιενεργού υλικο0ύ που εντοπίστηκε.

Η περίπτωση είναι πολύ ανησυχητική διότι το απορριμματοφόρο είχε κάνει αποκομιδή σκουπιδιών από την περιοχή του Σχιστού και το πλήρωμα δεν είχε αντιληφθεί κάτι ύποπτο σε όλη την διάρκεια της αποκομιδής.ραδιενεργό φορτίο

Στην Περιφέρεια περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των ερευνών από τον Δημόκριτο για να αποφασίσουν εάν πρέπει να λάβουν κάποια επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας και ποια θα είναι αυτά.

Πρέπει τέλος να σημειώσουμε ότι και άλλες φορές έχουν εντοπιστεί ραδιενεργά απόβλητα σε διάφορα σημεία (όπως ιατρικά απόβλητα Νοσοκομείων, σε εργοστάσια μπαταριών, κλπ.) αλλά δεν υπήρχαν μετρητές ούτε συναγερμοί να ηχήσουν….

Το ΠΑΚΟΕ τα είχε εντοπίσει και τα κατήγγειλε, αλλά οι αρμόδιοι αγρόν ηγόρασαν….

Τα χρόνια περνούν και δυστυχώς ξεχνάμε εύκολα. Το δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ δε μας έμαθε απολύτως τίποτα. Μπρος στο κέρδος ας πεθάνουν και μερικοί πληβείοι.

Το ΠΑΚΟΕ έχει επανειλημμένα καταγγείλει τέτοιες τακτικές, αλλά…..